Κεραίες του σήμερα αλλά και του αύριο

Κεραίες του σήμερα αλλά και του αύριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοσμοπολιτισμός δεν είναι να γνωρίζει κανείς τι ζώδιο είναι η Λαίδη Γκάγκα ή πόσα παιδιά έχει υιοθετήσει η Αντζελίνα Τζολί. Μια άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού είναι να γνωρίζουμε (ή μάλλον κάτι να μαθαίνουμε) για την πολιτική και την πνευματική ζωή άλλων χωρών – και αυτή την όψη υπηρετούν οι «Κεραίες της εποχής μας» (ΝΕΤ). Σε κάθε επεισόδιο η Μικέλα Χαρτουλάρη και ο Ανταίος Χρυσοστομίδης ταξιδεύουν σε μια χώρα και επισκέπτονται έναν συγγραφέα στην κατοικία του. Συνομιλούν με αυτόν, περπατούν μαζί του στην πόλη του, ανατρέχουν στα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την προσωπικότητα και το έργο του.

Είναι αυτονόητο ότι πιο πολύ και από τις κριτικές και τις συνεντεύξεις «μιλάει» το ίδιο το έργο, όμως δεν είναι εύκολο να διαβάζουμε κάθε ξένο συγγραφέα που μεταφράζεται στα ελληνικά, ακόμα και αν αυτός είναι διάσημος και πολυβραβευμένος. Η τηλεοπτική γνωριμία είναι μια ευκαιρία για την ανάγνωση ενός βιβλίου του, κάτι για το οποίο δεν θα μετανιώσουμε ακόμα και αν το βιβλίο δεν μας ενθουσιάσει.

Τον Ιούνιο, την ημέρα μιας γενικής απεργίας, προβλήθηκε εκτάκτως και σε επανάληψη το επεισόδιο που ήταν αφιερωμένο στον Γάλλο συγγραφέα και ψυχαναλυτή Μωρίς Αττιά. Ο κ. Αττιά, που τρία βιβλία του κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εντόπισε τις αναλογίες αλλά και τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στον Μάη του ’68 και το σήμερα. Επίσης αναφέρθηκε όχι στους Γάλλους «αγανακτισμένους», αλλά στην αγανάκτηση που εξαπλώνεται στη Γαλλία εξαιτίας της συνολικής επιδείνωσης της θέσης της μεσαίας τάξης. Μιας αγανάκτησης που συμβαδίζει με τον φόβο, όμως, κατά τη γνώμη του, «έρχεται η στιγμή που ο κόσμος θα πει «φτάνει πια»».

Ασφαλώς, ο συγγραφέας δεν έχει την υποχρέωση να παίξει τον ρόλο του προφήτη, όμως συχνά οι κεραίες της τέχνης βλέπουν κάτω από την κορυφή του παγόβουνου. Πρωταγωνιστής στις «Κεραίες» της περασμένης Τρίτης ήταν ο 62χρονος Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα, πολύ δημοφιλής στον τόπο μας, αφού 14 βιβλία του έχουν εκδοθεί στα ελληνικά. Παρών στους πολιτικούς και οικολογικούς αγώνες της χώρας και της ηπείρου του, άνθρωπος πληθωρικός, ζεστός κι εκφραστικός, μίλησε για τα μεγάλα ζητήματα και διλήμματα της εποχής μας σαν τέκνο του 21ου και όχι του 20ού αιώνα. Απορεί κανείς πώς εκατομμύρια τηλεθεατές αφιερώνουν δεκάδες ώρες κάθε εβδομάδα για να δουν τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς να λένε χιλιοακουσμένα πράγματα και δεν μας περισσεύει λίγος χρόνος για να ακούσουμε και να δούμε δημιουργούς που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή