Τα Νέα του Κόσμου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπόθεση υποκλοπών από δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας News of the World ο Ευριπίδης συναντάει τον Σαίξπηρ και μαζί εισβάλλουν στο παρόν.

Η ιστορία τα έχει όλα: ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι η Ρεβέκκα Μπρουκς, η αδίστακτη και επιτυχημένη πρώην γραμματέας που έγινε διευθύντρια της πρώτης σε κυκλοφορία βρετανικής εφημερίδας και σήμερα διευθύνει τη βρετανική πτέρυγα της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, η οποία με τη φλογερή χαίτη της και φιλίες με διαδοχικούς πρωθυπουργούς παραπέμπει στην αυτοκαταστροφική φιλοδοξία της σαιξπηρικής Λαίδης Μακμπέθ· ο Μέρντοχ, ο οποίος λέγεται ότι θεωρεί τη Ρεβέκκα ως τέταρτη κόρη του, θυσιάζει μια 168χρονη εφημερίδα και μαζί της 200 εργαζομένους για να σώσει τη Ρεβέκκα (ίσως και τον εαυτό του) – σαν να θυσίαζε ο Αγαμέμνων μέρος του στρατού του σε απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την Ιφιγένεια.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Ντέιβιντ Κάμερον, απολογείται για τη φιλία του με την κυρία Μπρουκς και το γεγονός ότι είχε προσλάβει ως σύμβουλό του τον Αντι Κόουλσον, ο οποίος διαδέχθηκε την κ. Μπρουκς στη διεύθυνση της News of the World το 2003 και συνελήφθη χθες για τον ρόλο του στις υποκλοπές.

Στην καρδιά της υπόθεσης βρίσκεται η πρώτη ύλη της αρχαίας αθηναϊκής τραγωδίας: η ύβρις και η ανηλεής πτώση του πρωταγωνιστή. Από τις αποκαλύψεις που άρχισαν το 2006 διαπιστώθηκε ότι δημοσιογράφοι πλήρωναν ιδιωτικούς ντετέκτιβ να υποκλέπτουν τα τηλέφωνα πολιτικών, καλλιτεχνών και υπαλλήλων του παλατιού.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, η Βρετανία κλονίστηκε από την είδηση ότι υποκλοπές έγιναν και στο τηλέφωνο μιας αγνοούμενης 13χρονης που αργότερα βρέθηκε δολοφονημένη και στα τηλέφωνα συγγενών πεσόντων στρατιωτών και θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στον αγώνα για την πρωτιά, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας ξέχασαν ότι η αποστολή τους ήταν να υπηρετούν και να ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό και όχι να το κανιβαλίζουν και να καταργούν τη νομιμότητα.

Αυτό που μένει, όσο εξελίσσεται καθημερινά η υπόθεση, είναι ποιος είναι ο τραγικός πρωταγωνιστής και ποιο θα είναι το τέλος του.

Θα μπορέσει ο Μέρντοχ -ο 80χρονος πατριάρχης και μεγιστάνας του Τύπου, με εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια που καλύπτουν μεγάλο μέρος του κόσμου- να αποκρούσει τις βολές εναντίον του και εναντίον της μητρικής εταιρείας News Corp;

Θα τιμωρηθεί με αποπομπή (ή με παραπομπή σε δίκη) η κυρία Μπρουκς, η οποία ισχυρίζεται ότι, ενώ ήταν διευθύντρια, δεν γνώριζε τι έκαναν οι υφιστάμενοί της; Η News of the World και οι εργαζόμενοί της θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν για την αλαζονεία των υπευθύνων;

Οπως και να εξελιχθεί το δράμα, αυτοί που σίγουρα είναι θύματα είναι όσοι υπέστησαν υποκλοπές, αλλά και η ίδια η ιδέα της δίκαιης κοινωνίας όπου οι αδύναμοι δεν είναι βορά σκοτεινών δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή