49 χρόνια πρίν στην «Κ»10.VΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»10.VΙΙ.1962

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ουασιγκτών, 9. – Οι Αμερικανοί απετόλμησαν σήμερον εγχείρημα προς το άγνωστον, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τας προβληθείσας αντιρρήσεις και διαμαρτυρίας και επραγματοποίησαν θερμοπυρηνικήν έκρηξιν έξω της ατμοσφαίρας. Αμερικανικός πύραυλος φέρων υδρογονικόν μηχάνημα ανήλθεν εις ύψος 320 χιλιομέτρων υπεράνω της νήσου Τζόνστον και εκεί αφήκε να εκραγή το μηχάνημα. Εις την περιοχήν της εκρήξεως η νυξ μετεβλήθη εις ημέραν και το ίδιον συνέβη εις την Χαβάην εις απόστασιν 1.200 χιλιομέτρων όπου η νυξ υπεχώρησεν επί 10 λεπτά και αντικατεστάθη από εναλλαγήν χαραυγής και δύσεως. Αι τηλεπικοινωνίαι μέσω του Ειρηνικού διεκόπησαν επί είκοσι λεπτά και είναι άγνωστοι ακόμη αι συνέπειαι της εκρήξεως διά την ανθρωπότητα ολόκληρον. Οι επιστήμονες διαφωνούν επί της επιδράσεως την οποίαν δύναται να έχη η έκρηξις εις την ραδιενεργόν ζώνην, η οποία περιβάλλει την Γην και προστατεύει αυτήν από την ακτινοβολίαν του Διαστήματος. Αλλ’ η ανάγκη εξευρέσεως μέσων αμύνης εναντίον μιας πυρηνικής επιθέσεως υπεχρέωσε τας Ηνωμένας Πολιτείας να δοκιμάσουν την έκρηξιν εις το Διάστημα παρά τας διατυπωθείσας αντιρρήσεις.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αργοστόλιον, 8. – Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου ωμίλησεν εις συγκέντρωσιν 2.500 κατοίκων του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της υπαίθρου της Κεφαλληνίας, εις την πλατείαν Βαλλιάνου, την εσπέραν. […] Ο λόγος του αρχηγού της Ε.Κ. υπήρξεν οξύς εις τα θέματα της παρεμβάσεως του Βασιλέως (Παύλου) και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, εις την οποίαν ηπείλησεν ότι θα επιβάλη κυρώσεις όταν το Κέντρον ανέλθη εις την εξουσίαν. «Μας λέγουν ότι δεν έχει αρμοδιότητα επεμβάσεως ο Βασιλεύς, είπεν ο κ. Παπανδρέου. Οι φανατικοί πατριώται που όταν κινδυνεύη η εξουσία των παύουν να είναι βασιλόφρονες, είναι πρόθυμοι να αρνηθούν πάσαν αρμοδιότητα του Βασιλέως. Δεν φθείρομεν ημείς τον θεσμόν, ούτε επιδιώκομεν εκβιασμόν. Διότι δεν φθείρουν τον θεσμόν όσοι κηρύττουν την αλήθειαν και ζητούν από τον Βασιλέα να είναι πράγματι Βασιλεύς βασιλευομένης δημοκρατίας. Τον φθείρουν οι Ηρακλείς και οι κάπηλοι, οι οποίοι καθιστούν τον Βασιλέα αρχηγόν παρατάξεως και τον οδηγούν να συμμερισθή την τύχην όλων των αρχηγών μιας εκλογικής παρατάξεως.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Θριαμβευτικώς επιτυχές το Σαββατοκύριακον των Επιδαυρίων με τας παραστάσεις των τραγωδιών «Βάκχαι» και «Ελένη» τας οποίας παρηκολούθησαν 23.890 θεαταί.

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ: Σοπότ (Πολωνίας), 9. – Ο Ελλην συνθέτης κ. Δημήτριος Πλέσσας ετιμήθη με το πρώτον βραβείον τού ενταύθα δευτέρου Διεθνούς Διαγωνισμού Ασματος διά το τραγούδι «Τί κρίμα», το οποίον ηρμήνευσεν η Γιοβάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή