Σε θερμό κλίμα φιλίας και συνεργασίας η απονομή του τιμητικού τίτλου «Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας» στον πρόεδρο της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αριστείδη Αλαφούζο από τον πρέσβη Λαϊκής Κίνας κ. Luo Linquan – «Δύο αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται στη συνέπεια και υπευθυνότητα»

Σε θερμό κλίμα φιλίας και συνεργασίας η απονομή του τιμητικού τίτλου «Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας» στον πρόεδρο της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αριστείδη Αλαφούζο από τον πρέσβη Λαϊκής Κίνας κ. Luo Linquan – «Δύο αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται στη συνέπεια και υπευθυνότητα»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσκληση που μας άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην πρεσβευτική κατοικία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Luo Linquan, το ηλιόλουστο μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουλίου 2011, ήταν για την ανώτατη διάκριση που απονέμει η κινεζική κυβέρνηση, αυτή του τίτλου «Πρέσβης της Λαϊκής Φιλίας». Αποδέκτης της διάκρισης ο πρόεδρος της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αριστείδης Ι. Αλαφούζος, στον οποίο ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Luo Linquan, επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο και το Πιστοποιητικό που συνοδεύουν τον τίτλο, εξουσιοδοτημένος από τον κ. Chen Haosu, πρόεδρο του Συνδέσμου Προώθησης Φιλίας του κινεζικού λαού με τις ξένες χώρες. «Είναι τιμή μου», είπε, επιδίδοντας τα διάσημα του τίτλου στον κ. Αρ. Αλαφούζο, ο πρέσβης κ. Luo Linquan, «να απονείμω τον τίτλο του «Πρέσβη της Λαϊκής Φιλίας» στον κ. Αριστείδη Αλαφούζο, φίλο από παλιά της Κίνας. Εύχομαι η φιλία Κίνας και Ελλάδος να αναπτύσσεται από γενιά σε γενιά και να παραμένει άθικτη για πάντα». Με επίγνωση της τιμής και ευθύνης ενός τέτοιου τιμητικού τίτλου ευχαρίστησε ο κ. Αρ. Αλαφούζος «για την τιμή που μου κάνετε να με θεωρείτε φίλο τού μεγάλου λαού της Κίνας με τη διάκριση η οποία θα με συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής μου. Σας παρουσιάζω και την οικογένειά μου, με την ευχή να συνεχίσουν ξανά τις ίδιες σχέσεις που είχαμε παλιά».

Πραγματικά, τον τιμηθέντα και τη σύζυγό του κ. Λένα Αλαφούζου πλαισίωναν οι γιοι τους Γιάννης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Βίκυ και τον πρωτότοκο γιο, Αριστείδη Ι. Αλαφούζο (τα ίδια ακριβώς αρχικά με τον παππού του), και ο κ. Θεμιστοκλής Α. Αλαφούζος. Επίσης, οι συνεργάτες του στα ναυτιλιακά, όλοι καπετάνιοι, οι κ. Γιάννης Σιγάλας, Σταμάτης Κλήμης, Παντελής Τρικοίλης, Πάρις Αλεξανδράτος, καθώς και οι κ. Θάλεια Καλαφάτη και Δήμητρα Κοντογώγου. Παρόντες ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» κ. Αλέξης Παπαχελάς με τη δημοσιογράφο σύζυγό του Θάλεια, ο διευθυντής σύνταξης κ. Νίκος Κωνσταντάρας, τα μέλη του Δ.Σ. της «Καθημερινής Α.Ε.» κ.κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Παναγής Βουρλούμης, Μάρθα Δερτιλή και ο κ. Γιάννης Εμμ. Κοντέλλης. Τη χαρά της τιμητικής αυτής διάκρισης μοιράστηκαν οι φίλοι ζωής όπως είναι ο Γιώργος και η Ξένια Γκρος, ο Παύλος και η Αριάν Κοντέλλη, ο Μανώλης και η Μίκα Κοντέλλη, η ιατρός κ. Αναστασία Κοτανίδου. Παρόντες στην απονομή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Ανδρέας Ποταμιάνος, η κ. Ζακυνθινάκη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι της κινεζικής πρεσβείας κ. Zheng Xiyuan, πολιτικός σύμβουλος, και ο κ. Liu Wei, επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος.

Η τιμή που απένειμε η κινεζική κυβέρνηση μέσω του λαού τής Κίνας φέρνει κοντά τους αρχαίους πολιτισμούς και συνεχίζει στους νεώτερους χρόνους τη μακροχρόνια σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδος. Με ένα δισ. και πλέον πληθυσμό, η Κίνα αναγνωρίζει και τιμά έναν προοδευτικό Ελληνα που επίσης κατάγεται από παλιά ναυτική οικογένεια της Σαντορίνης. Στην απονομή παρόντες και ο καπετάνιος κ. Γιώργος Αλαφούζος με δράση σε δύσκολους καιρούς, καθώς και ο 24χρονος Μάρκος, γιος του Γιάννη Χαϊδεμένου, ανιψιού του τιμηθέντος κ. Αριστείδη Αλαφούζου, με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Οία. Τον Μάρκο συνόδευε η μητέρα του κ. Αννα Χαϊδεμένου. Ολα αυτά είναι ψηφίδες ενός μωσαϊκού φιλίας και επιτυχίας, που προϋποθέτουν συνέπεια, εργατικότητα και υπευθυνότητα. Κι αυτά είναι προσόντα που γνωρίζει και κατέχει ο κινεζικός λαός γι’ αυτό -όπως είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Chen Haosu, απευθυνόμενος στον κ. Αριστείδη Αλαφούζο: «Η απονομή του τίτλου έχει τον σκοπό να σας εκφράσουμε την εκτίμηση του κινεζικού λαού, να ευχαριστήσουμε και να αξιολογήσουμε τον θετικό ρόλο σας για τη λαϊκή φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδος επί πολλά χρόνια».

Ολη η τελετή έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, με απλότητα και σοβαρότητα, στο επιβλητικό σαλόνι της πρεσβευτικής κατοικίας, με τις σημαίες Κίνας και Ελλάδος να πλαισιώνουν την εικόνα Φιλίας και Συνεργασίας. Στον τοίχο ο πίνακας με τον «Κίτρινο Ποταμό» που κυλά ορμητικός, απ’ όπου πηγάζουν τα ποτάμια της Κίνας. Στις προθήκες τα σύμβολα πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας – το Σινικό Τείχος, το παγόνι, ο Δράκος, στην δε είσοδο τα ζωηρά χρυσοκόκκινα φαναράκια συναγωνίζονταν τη θέρμη της υποδοχής. Και μετά την απονομή του τίτλου και τα συγχαρητήρια στην τραπεζαρία, σ’ ένα μακρύ τραπέζι περίμεναν τους καλεσμένους αντιπροσωπευτικά εδέσματα της κινεζικής κουζίνας, ενώ στην άκρη ο chef και η βοηθός του έκοβαν επί τόπου ψητή πάπια Σαγκάης και την τύλιγαν με τα δροσερά λαχανικά που την συνοδεύουν. Ολα τιμήθηκαν δεόντως και η συζήτηση διατηρήθηκε ζωηρή και ευχάριστη.

Τώρα πρέπει να πούμε ότι ο πρέσβης κ. Luo Linquan και η σύζυγός του Qiao Li, επίσης διπλωμάτης καριέρας, θα φύγουν στις 20 Ιουλίου, επιστρέφοντας στο Πεκίνο. Επόμενο πρεσβευτικό τους πόστο είναι το Δουβλίνο, Ιρλανδία. Αρα πάλι κοντά μας, και στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα είναι το ζεύγος των διπλωματών που, με την ευγένειά τους στα τρία και πλέον χρόνια της παραμονής τους στην Αθήνα, έχουν μόνο φίλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή