49 χρόνια πρίν…12.VΙΙ.1962

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΧΜΕΝΤ ΜΠΕΝ ΜΠΕΛΛΑ: Παρίσιοι, 11.- Πληροφορίαι εξ Αλγερίου αναφέρουν ότι ο διαφωνών αντιπρόεδρος της αλγερινής Κυβερνήσεως κ. Μπεν Μπέλλα εισήλθεν σήμερον θριαμβευτικώς εκ Μαρόκου εις την δυτικήν Αλγερίαν και ομιλήσας εις Τλεμσέν προς 100.000 Μουσουλμάνους υπεσχέθη την τήρησιν των συμφωνιών του Εβιάν και εζήτησε την ενότητα των Αλγερινών. Ο κ. Μπεν Μπέλλα, ο οποίος επέστρεψε σήμερον διά πρώτην φοράν από δεκαετίας εις την Αλγερίαν, διήλθε τα σύνορα πεζός, συνοδευόμενος από του άνευ χαρτοφυλακίου υπουργού κ. Μωχάμετ Κιντέρ, ο οποίος είναι ο μόνος εκ των ηγετικών στελεχών της προσωρινής Κυβερνήσεως που υποστηρίζει τον αντιπρόεδρόν της εις την διένεξίν του με τον πρωθυπουργόν κ. Μπεν Κέντα. Ο κ. Μπεν Μπέλλα κατηυθύνθη έπειτα δι’ αυτοκινήτου εις Μάρνια, όπου εγενήθη και παρέμεινεν εκεί επί τινας ώρας πλησίον της γηραιάς μητρός του. Τον Αλγερινόν ηγέτην συνοδεύουν ανώτεροι αξιωματικοί των ανταρτών, ανήκοντες εις την 5ην στρατιωτικήν περιφέρειαν, οι οποίοι έχουν αναπτύξει τας δυνάμεις των εις την δυτικήν Αλγερίαν. Καθ’ οδόν ο Μπεν Μπέλλα, με συνοδείαν αρκετών αυτοκινήτων, επευφημείτο από τους συμπατριώτας του, οι οποίοι ανέμενον κατά χιλιάδας.

ΓΑΛΛΙΑ: Παρίσιοι, 11.- Κατόπιν της λύσεως του αλγερινού, η γαλλική Κυβέρνησις απεφάσισε σήμερον την διάλυσιν ολοκλήρου του γενικού επιτελείου των συνδεδυασμένων αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων. Την απόφασιν ανεκοίνωσεν ο υπουργός Πληροφοριών κ. Περεφίτ, κατόπιν της συνεδριάσεως του υπουργικού συμβουλίου, της οποίας προήδρευσεν ο στρατηγός Ντε Γκωλ.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Διά χθεσινής ανακοινώσεώς της, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών διαμαρτύρεται εναντίον του Νομοσχεδίου περί «Μέτρων αφορώντων εις την ασφάλειαν της χώρας», διά του οποίου θεωρεί ότι καταπνίγεται η πνευματική ανεξαρτησία, η απαραίτητος διά την ανάπτυξιν και την πρόοδον του πολιτισμού μας. «Τα μέτρα αυτά, αναφέρεται εις την ανακοίνωσιν, σημαίνουν την επιστροφήν εις μίαν εποχήν που διά την ανατροπήν της εθυσιάσθησαν εκατομμύρια ανθρώπινες υπάρξεις» και καλεί τον πνευματικόν κόσμον της χώρας να αγωνισθή διά την ματαίωσιν των προθέσεων που εκφράζει το Νομοσχέδιον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή