49 χρόνια πρίν…13.VΙΙ.1962

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Με ασυνήθη οξύτητα και προσωπικάς αντεγκλήσεις και ύβρεις συνεχίσθη χθες εις την Επιτροπήν Εξουσιοδοτήσεως της Βουλής η συζήτησις επί του άρθρου 1 του σχεδίου νομοθετικού διατάγματος περί καταργήσεως των εκτάκτων μέτρων. […] Ζωηρόν επεισόδιον, λόγω του οποίου διεκόπη η συνεδρίασις επί ημίωρον, εδημιουργήθη περί το πέρας της αγορεύσεως του εισηγητού της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεωργίου Μαύρου, μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Δ. Δαβάκη και του κ. Ν. Μπακοπούλου της Ε.Κ. […] Ο κ. Μαύρος είπεν ότι η Ενωσις Κέντρου πιστεύει ότι επέστη η στιγμή της καταργήσεως όλων των εκτάκτων μέτρων και να αφεθή η προφύλαξις του καθεστώτος εις τας διατάξεις του ποινικού νόμου, υπό δύο προϋποθέσεις: Οτι υπό τας παρούσας συνθήκας δεν τίθεται ζήτημα αναγνωρίσεως του ΚΚΕ. Και ότι η επιστροφή των εκείθεν του παραπετάσματος ευρισκομένων Ελλήνων δεν είναι δυνατόν να γίνη ομαδικώς, αλλά κατόπιν εξετάσεως εκάστης ατομικής περιπτώσεως. Ακολούθως, ο κ. Μαύρος επανέλαβε τον ισχυρισμόν της Ε.Κ. ότι η Κυβέρνησις (Κωνσταντίνου Καραμανλή) δεν διατηρεί τα έκτακτα μέτρα φοβουμένη ότι επίκειται «τέταρτος γύρος» ή ένοπλος επιβουλή των κομμουνιστών, διότι τοιούτος κίνδυνος δεν υφίσταται, αλλ’ εν όψει εκλογών.

ΕΔΑ: Ακολούθως ωμίλησαν οι κ.κ. Βασίλειος Εφραιμίδης και Σταύρος Ηλιόπουλος, οι οποίοι εχαρακτήρισαν το νομοθέτημα φασιστικόν και το άρθρον 1 παγιδευτικόν, διότι δι’ αυτού καταργείται η χορήγησις αδείας διά την έκδοσιν εντύπων, τα οποία όμως βάσει του άρθρου 7 θα γράφουν ό,τι επιθυμεί η Κυβέρνησις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ: Εξεδόθη χθες κυβερνητική ανακοίνωσις εν σχέσει προς το συζητούμενον ενώπιον της Επιτροπής Εξουσιοδοτήσεως της Βουλής σχέδιον ν.δ. […] εις την οποίαν τονίζεται ότι […] ο νόμος 509 ο οποίος διατηρείται εν ισχύϊ και του οποίου η Ε.Κ. δεν ετόλμησε να προτείνη την κατάργησιν παρουσιάζει ουσιώδες κενόν: Ενώ θέτει εκτός νόμου το Κ.Κ.Ε. και τας άλλας εις τούτο εμπιπτούσας οργανώσεις, δεν θεσπίζει κυρώσεις κατά των παραβατών τής εν αυτώ περιεχομένης επιταγής. Εις την κάλυψιν του κενού αυτού απέβλεπε το τόσον δυσφημηθέν άρθρον 7. Ηδη όμως η Κυβέρνησις αποφασίζει, διαγράφουσα το άρθρον 7, να προσθέση εις το άρθρον 1 του νόμου 509/1947 εδάφιον δεύτερον έχον ως ακολούθως: «Απαγορεύεται πάσα ενέργεια προς ανασύστασιν του Κ.Κ. και των κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου διαλυομένων οργανώσεων, πάσα ενέργεια προς επικράτησιν αυτών ως και η επί τω εκδήλω σκοπώ προβολής και ενισχύσεως τούτων, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, διάδοσις των συνθημάτων ή των αποφάσεων αυτών. Οι παραβάται […] τιμωρούνται διά φυλακίσεως έξ τουλάχιστον μηνών […]».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή