Τώρα πλέον μας ξέρουν καλά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση εκτός από γκρίνια επιτείνει και την αναζήτηση μεσσιανικών λύσεων στα προβλήματά μας. Ακούμε και διαβάζουμε λοιπόν πως «η Χίλαρι Κλίντον έρχεται για να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα», ότι «οι Κινέζοι ετοιμάζονται να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και να κάνουν δουλειές», ή πως «οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη». Οποιος κάνει τον κόπο να μιλήσει με διπλωματικούς ή άλλους εκπροσώπους αυτών των χωρών θα εκπλαγεί από το πόσο κοντά βρίσκονται οι απόψεις τους για την Ελλάδα. Ολοι επιμένουν πως η χώρα μας πρέπει να κάνει επώδυνες μεταρρυθμίσεις, να αποκτήσει δημοσιονομική σταθερότητα και να καθαρίσει το τοπίο από όλα όσα διώχνουν τους επενδυτές.

Οι χώρες, ακόμη και η Κίνα ή η Ρωσία, κάνουν πολιτική με βάση τα δικά τους συμφέροντα και συμπεριφέρονται σαν παγκόσμιοι επιχειρηματίες. Δεν έχουν καμία όρεξη να βάλουν τα λεφτά τους σε «λάθος άλογο» και αξιολογούν πολύ, πολύ σοβαρά τις προοπτικές των επενδύσεών τους. Πέραν τούτου, και αυτό δεν είναι πάντα θετικό, μας ξέρουν πλέον καλά. Εχουν ασχοληθεί με την Ελλάδα και γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα που συναντά οιοσδήποτε τολμήσει να επενδύσει στη χώρα μας. Εκείνοι που τα καταφέρνουν, γιατί επιμένουν όπως η COSCO, διαπιστώνουν πως η ποιότητα και ο επαγγελματισμός των Ελλήνων που δουλεύουν μέσα σε ένα οργανωμένο σύστημα είναι εξαιρετικοί. Εχουν όμως ακούσει τόσες μα τόσες ιστορίες για τον πόλεμο κάποιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τους εκβιασμούς κρατικών λειτουργών κ.λπ. κ.λπ. ώστε να ξέρουν ότι η Ελλάδα μοιάζει με ναρκοπέδιο για όποιον θέλει να επενδύσει σε αυτήν.

Η μυθολογία συνεχίζεται όμως και κάθε τόσο διαβάζουμε για την «απόβαση των Κινέζων» ή το «τεράστιο ενδιαφέρον των Αμερικανών». Ας το πάρουμε απόφαση, αν δεν σοβαρευθούμε κανείς δεν θα έλθει σε αυτή τη χώρα να βάλει τα λεφτά του, όταν μάλιστα ο πλανήτης είναι πλέον μια γειτονιά για το διεθνές κεφάλαιο. Εκείνοι που ονειρεύονται ότι κάποιοι θα έλθουν να αγοράσουν χρέος ή να επενδύσουν για γεωπολιτικούς λόγους ζουν στον κόσμο τους. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από φανταστικούς εχθρούς, αλλά ούτε και θα σωθεί από φανταστικούς μεσσίες. Απο εμάς κινδυνεύει και από εμάς θα σωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή