Η συνωμοσιολογία ως άλλοθι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, λίγες μόνο ώρες μετά την πρωτοφανή έκρηξη στην Κύπρο, που στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους, άρχισαν να διακινούνται, κυρίως μέσω Διαδικτύου, σενάρια και θεωρίες για ενδεχόμενη δολιοφθορά. Η κρισιμότητα της προσεχούς περιόδου για την εκδήλωση μιας ακόμα πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για ενεργειακά κοιτάσματα, η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα, όλα μπήκαν στο ίδιο τσουβάλι για να εξηγήσουν ότι υπάρχουν λόγοι ώστε κάποιοι τρίτοι να θέλουν να προκαλέσουν κρίση στην Κύπρο και, εμμέσως, να υποδείξουν ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι.

Οι θεωρίες συνωμοσίας θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε εθνικό άθλημα των Ελλήνων. Για οτιδήποτε συμβαίνει σχεδόν πάντοτε αναφύεται μια θεωρία, η οποία δίνει την ερμηνεία του τρίτου που αιωνίως μας επιβουλεύεται και εξηγεί γιατί επελέγη η δεδομένη συγκυρία για να πληγούμε. Ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, δεν χάλασε ο κόσμος: απλά συνεχίζεται η προσπάθεια φθονερών και σκοτεινών δυνάμεων να μας εξανδραποδίσουν, να μη μας αφήσουν να αρθούμε στο ύψος του μεγαλείου μας.

Με αυτούς τους όρους αντιμετωπίστηκε από πολλούς και η οικονομική κρίση: δεν κατέρρευσε η ελληνική οικονομία, όλο αυτό που συμβαίνει είναι στημένο. Γιατί; Για να πάρουν κάποιοι τα «φιλέτα», για να υποδουλώσουν τη χώρα, για να καρπωθούν τα ενεργειακά μας κοιτάσματα που, ακόμα δεν τα βρήκαμε, πλούσια τα ονομάσαμε.

Να συμφωνήσουμε ότι πάντοτε υπάρχουν κάποιοι που μας επιβουλεύονται. Ο κόσμος γύρω μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος, έμπλεος αγαθών προθέσεων. Ωστόσο, θα πρέπει, επίσης, να παραδεχτούμε ότι η ελληνική οικονομία έχει τα χάλια της και δεν έφτασε στα χάλια αυτά από την κακοδιαχείριση τρίτων.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του τραγικού συμβάντος στην Κύπρο ασφαλώς πίσω από την έκρηξη θα μπορούσαν να βρίσκονται μυστικοί πράκτορες, η όλη υπόθεση θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός προσεκτικά μελετημένου σχεδίου για πρόκληση κρίσης και αποσταθεροποίησης. Τρίτες χώρες, μυστηριώδεις δυνάμεις, οικονομικά συμφέροντα, θα ήμουν, προσωπικά, διατεθειμένη να δεχτώ όλες τις πιθανές ερμηνείες. Υπό έναν όρο, όμως. Οτι η έκρηξη δεν θα είχε συμβεί σε εμπορευματοκιβώτια που αφέθηκαν για ενάμιση χρόνο στοιβαγμένα στο ύπαιθρο, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα για να προστατευθούν. Ηταν γνωστό ότι περιείχαν εκρηκτικά, όχι καραμέλες, και προειδοποιήσεις των αρμοδίων για τον κίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, υπήρξαν ουκ ολίγες.

Η δημιουργία και η αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας λειτουργούν ως το καλύτερο άλλοθι για την αποφυγή απαντήσεων και καταλογισμού ευθυνών. Οπως είπε και κάποιος Κύπριος σε εκπομπή του ΡΙΚ, για να καταδείξει το μέγεθος των ευθυνών που θα πρέπει να αναζητηθούν, «εάν ο εχθρός προσπαθούσε να καταστρέψει ταυτόχρονα τη σημαντικότερη στρατιωτική μας εγκατάσταση και τον μεγαλύτερο ενεργειακό σταθμό δεν θα τα κατάφερνε· και καταφέραμε να το κάνουμε μόνοι μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή