Ο νέος υπουργός Εξωτερικών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης σίγουρα εξεπλάγη όταν του ζητήθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα να αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Αφησε την πολιτική σιγουριά και την οικονομική άνεση της έδρας του Ευρωκοινοβουλίου και επέστρεψε στην Ελλάδα στην πιο δύσκολη φάση, τόσο οικονομικά για τη χώρα όσο και πολιτικά για το κόμμα του και, άρα, τον ίδιο.

Από την πρώτη ημέρα «βούτηξε» στα βαθιά νερά της περίπλοκης και κρίσιμης για τη χώρα συγκυρίας. Η θητεία του άρχισε σε ένα κλίμα εσωκομματικής έντασης που οδήγησε στην ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίστηκε με την ταραχώδη υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου και την παρατεταμένη δοκιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου. Με δεδομένο το νέο εξωτερικό περιβάλλον δυσπιστίας, όπου έχουμε ανάγκη τη διεθνή κονότητα περισσότερο από ποτέ, αλλά και το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό έναντι των «πολιτικών που μας έφεραν εδώ», ο 49χρονος υπουργός και πρώην ευρωβουλευτής ανήκει στη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ και είναι από τις περιπτώσεις που μπορούν να προσφέρουν. Εχοντας ζήσει δύο δεκαετίες στην Αμερική και την Ευρώπη έχει χρήσιμες προσλαμβάνουσες, γνωρίζει πώς σκέπτονται και δρουν οι «ισχυροί» και άρα είναι σε θέση να τους διαχειριστεί, ενώ η πολυετής παραμονή του στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την τριετή θητεία του ως γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του επιτρέπει να προσεγγίσει και να αξιοποιήσει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Ομογένεια και το οποίο διψά να βοηθήσει, αλλά απαιτεί τον σεβασμό που δικαιούται και τον επαγγελματισμό που επιβάλλει μια συνεργασία που θα αποσκοπεί στη διάσωση της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο νέος υπ. Εξωτερικών οφείλει να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας τις σημαντικές επαφές που έχει δημιουργήσει τα τελευταία επτά χρόνια στην Ευρωβουλή. Ως επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ από το 2005 και την τελευταία διετία ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις του Σώματος γνωρίζει καλά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών μηχανισμών και διατηρούσε θεσμικούς αλλά και προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας με την Κομισιόν και τον πρόεδρό της, Ζοζέ Μπαρόζο. Διαθέτει, δε, το επιπλέον πλεονέκτημα της εμπειρίας ως δικηγόρος στην Ουάσιγκτον, όπου μάλιστα εξειδικεύθηκε στις διεθνείς διαιτησίες και το διεθνές εμπόριο, άρα έχει γνώση και της αγοράς. Στην προσπάθειά του οφείλει να αναζητήσει τη συνεργασία της αντιπολίτευσης και να εγκαινιάσει μια σταθερή αμφίδρομη επικοινωνία με αρμόδια στελέχη της Ν.Δ., ακόμη και με τον πρόεδρό της, με τον οποίο φοίτησαν στο ίδιο πανεπιστήμιο, αν και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αλλωστε, είχε καλή συνεργασία με την επικεφαλής της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου, όπως και με τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Επίσης, έχει πολλά να αποκομίσει από μια γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πέτρο Μολυβιάτη.

Εχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν. Από την οικονομία μέχρι τα εθνικά θέματα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Από αύριο υπεισέρχεται στο ουσιώδες κεφάλαιο, καθώς θα έχει μια πρώτη άτυπη επαφή με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την Κυριακή υποδέχεται την Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη επίσκεψή της στην Αθήνα ως υπουργός Εξωτερικών. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ο κ. Λαμπρινίδης καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα εθνικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Εχει τις δυνατότητες. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή