49 χρόνια πρίν…15.VΙΙ.1962

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ομιλών προχθές εις το συνέδριον των λειτουργών στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, ανεφέρθη εν αρχή εις την διάβασίν του από το υπουργείον Παιδείας, ετόνισεν ότι μόνον η αναγέννησις της παιδείας ημπορεί να προετοιμάση την αναγέννησιν του έθνους. Μαζί δε με την αναγέννησιν της διοικήσεως, θα δυνηθή η Ελλάς να αντιμετωπίση τας νέας ευθύνας και ελπίδας της μετά την σύνδεσίν της με την ΕΟΚ. Επανέλαβεν εν συνεχεία ότι η Ελλάς έχει το μεγαλύτερον ύψος στρατιωτικών δαπανών από όλα τα ελεύθερα έθνη και το μικρότερον ύψος δαπανών παιδείας. Αυτό όμως είναι απαράδεκτον. Παραβιάζει την έννοιαν της συμμαχίας και της αλληλεγγύης των ελευθέρων εθνών. Τα θέματα της παιδείας σήμερον είναι διπλά: Οικονομικά αφ’ ενός και πνευματικά και ηθικά αφ’ ετέρου. Ως προς το πρώτον θα πρέπει η παιδεία να προσφέρεται δωρεάν εις όλους τους κλάδους και εις όλους τους αξίους. Οταν η παιδεία είναι θέμα ευπορίας, το πολίτευμα δεν ονομάζεται δημοκρατία, αλλά πλουτοκρατία. Διά τον σκοπόν αυτόν ιδρύθη και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) επί υπουργίας του. Σήμερον όμως το ΙΚΥ περίπου απουσιάζει από το κρισιμώτερον στάδιον το οποίον είναι η μετάβασις των μαθητών από την δημοτικήν εις την μέσην παιδείαν. Κατ’ ουσίαν λοιπόν έχει ματαιωθή ο κύριος προορισμός του. (Σημ. «Φ»: Την εποχή εκείνη οι μαθητές των Γυμνασίων επλήρωναν ετήσια σχολική εισφορά.) Ως προς το πνευματικόν θέμα της παιδείας, ο κ. Παπανδρέου ετόνισεν ότι οι διδάσκαλοι θα πρέπει να εμπνευσθούν από τα υψηλά ιδεώδη του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού ώστε να εμπνεύσουν τους μαθητάς. Τα ιδεώδη αυτά είναι: η αληθής δημοκρατία, η οποία περιέχει την ελευθερίαν και την δικαιοσύνην αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η αγάπη και η θυσία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΙΣ: Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου των Εξωτερικών, εδέχθη την μεσημβρίαν χθες τον επιτετραμμένον της Βουλγαρίας κ. Λάμπρεφ προς τον οποίον επέδωσε διαμαρτυρίαν της ελληνικής Κυβερνήσεως διά την σημειωθείσαν προχθές κατάφωρον παραβίασιν υπό της Βουλγαρίας του ελληνικού εναερίου χώρου. Ο κ. Παλαμάς επέσυρε την προσοχήν του Βουλγάρου επιτετραμμένου επί των σοβαρών συνεπειών τας οποίας δύνανται να έχουν παρομοίας φύσεως παραβάσεις της διεθνούς τάξεως και εζήτησεν όπως η βουλγαρική Κυβέρνησις εκδώση τας δεούσας οδηγίας διά την πρόληψιν επαναλήψεώς των εις το μέλλον. […] Ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσεν εντολήν όπως πυκνωθούν αι ελληνικαί αεροπορικαί περιπολίαι εις τον παρά την ελληνοβουλγαρικήν μεθόριον εναέριον χώρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή