Ας βγάλουμε τις παρωπίδες, επιτέλους

Ας βγάλουμε τις παρωπίδες, επιτέλους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρουσίασε τις θέσεις του σε σχέση με την κατάσταση των δημόσιων μουσείων. Διατυπώθηκε μια σειρά από αιτήματα, ορισμένα ακριβή και εύστοχα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη πρόνοιας για την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού ή ο καταλογισμός ευθυνών στην πολιτεία για το αίσχος της οδού Τοσίτσα.

Το συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων αρχαιολόγων θα μπορούσε να είναι περισσότερο αξιόπιστο και αποτελεσματικό αν δεν διάνθιζε τις διακηρύξεις του με επαναλαμβανόμενα σλόγκαν της ελληνικής Αριστεράς. Οπως για κάθε καλό Αριστερό ή φίλο του πάλαι ποτέ κρατικίστικου ΠΑΣΟΚ έτσι και για (κάποιους από) τους αρχαιολόγους μας ό, τι κακό συμβαίνει σε ελληνική δημόσια υπηρεσία αποτελεί τμήμα σατανικού σχεδίου των καπιταλιστών για να αλώσουν το περιούσιο ελληνικό κράτος. Καμία ευθύνη σε μας τους ίδιους, πάντα οι άθλιες κυβερνήσεις και οι κακοί καπιταλιστές. Σημειώνουν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων αρχαιολόγων πως οι κακοδαιμονίες των ελληνικών δημόσιων μουσείων αποτελούν «συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τη σταδιακή προσπάθεια τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή η αλλαγή νομικού καθεστώτος, η ιδιωτικοποίηση ορισμένων λειτουργιών τους, ακόμη και η απόλυση εργαζομένων από αυτά».

Οι ιθύνοντες του Συλλόγου Αρχαιολόγων υποστήριξαν επίσης ότι κανένα μουσείο στον κόσμο δεν μπορεί να «βγάλει τα έξοδά του» από τα έσοδα των εισιτηρίων και του πωλητηρίου, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του, της επικοινωνιακής του πολιτικής ή της εφευρετικότητας των επικεφαλής του. Και όμως, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε δήλωση προ ολίγων ημερών σύμφωνα με την οποία ολόκληρο το 2010 και το 2011 (μέχρι τον Ιούνιο) το μουσείο «επιβίωνε» χάρη στα εισιτήρια και στο πωλητήριό του, καθώς δεν έχει εισπράξει ούτε μισό ευρώ από το κράτος.

Αν υπάρχει κάτι καλό στην κρίση είναι πως έχουμε περισσότερο χρόνο για να αναλογιστούμε τι πήγε στραβά έως τώρα. Ας το κάνουμε όλοι μας χωρίς παρωπίδες και προαποφασισμένες λύσεις. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή