49 χρόνια πρίν στην «Κ»17.VΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»17.VΙΙ.1962

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Λονδίνον, 16.- Το ελληνικόν εκπαιδευτικόν πλοίον «Ιέραξ» κατέπλευσε σήμερον την πρωΐαν εις τον ποταμόν Τάμεσιν και ηγκυροβόλησεν έναντι του ιστορικού πύργου του Λονδίνου. Ο ενταύθα Ελλην πρεσβευτής κ. Σεφεριάδης επεβιβάσθη ολίγον αργότερον του «Ιέρακος» και διεβίβασε τα σεβάσματά του προς τον Διάδοχον Κωνσταντίνον, ο οποίος επιβαίνει του πλοίου ως μόνιμος αξιωματικός τούτου, ακολούθως δε εχαιρέτησε το πλήρωμα του «Ιέρακος». Αργά σήμερον ο κυβερνήτης του πλοίου κ. Αραπάκης ανταπέδωσε την επίσκεψιν του κ. Πρεσβευτού. Αύριον ο Δήμαρχος του Λονδίνου ως επίσης και τρεις Δήμαρχοι πόλεων, εκ των οποίων διέρχεται ο Τάμεσις, θα επισκεφθούν τον «Ιέρακα», αργότερον δε ο πλοίαρχός του θα ανταποδώση τας επισκέψεις αυτάς. Το απόγευμα ο κ. Σεφεριάδης θα δώση δεξίωσιν προς τιμήν του Διαδόχου και των αξιωματικών του «Ιέρακος» και του κυβερνήτου του κ. Αραπάκη. […] Εξ άλλου σήμερον το απόγευμα ο πρίγκιψ Φίλιππος συνοδευόμενος υπό του ναυάρχου κόμητος Μάουντμπάττεν επεσκέφθη το εκπαιδευτικόν πλοίον «Ιέραξ». Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος διωργάνωσε μικράν δεξίωσιν προς τιμήν των βασιλικών επισκεπτών.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Χθες την 8ην μ.μ. επραγματοποιήθη εις το θέατρον «Φυρστ» (πρώην Σαμαρτζή, βρισκόταν στην οδό Καρόλου) η εξαγγελθείσα συγκέντρωσις της οργανώσεως νέων της Ενώσεως Κέντρου, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νομοθετικού διατάγματος περί μέτρων ασφαλείας (της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή) το οποίον συζητείται εις την Επιτροπήν Εξουσιοδοτήσεως. […] Προ της ενάρξεως των ομιλιών ήρχισαν να επικρατούν τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω οι παράνομοι», «Δεν περνάει ο φασισμός», «1-1-4», «Κάτω ο Καραμανλής», […] «Κάτω η συμμορία», «Οι προδότες στο Γουδί», «Κάτω οι Μεντερέδες», «Σεβασμός στο Σύνταγμα», […] «Ανυπακοή», «Κάτω οι κλέφτες» και «Να καούν οι φάκελλοι». Εις την συγκέντρωσιν ανεμίχθησαν και στοιχεία της άκρας αριστεράς. […] Περί το τέλος μάλιστα της συγκεντρώσεως εδημιουργήθη και σοβαρόν επεισόδιον μεταξύ νέων της Ε.Κ. και της αριστεράς. […] Ακολούθως ωμίλησαν ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αντιστάσεως Νέων (ΔΑΣ) κ. Θ. Πάγκαλος […] ο οποίος είπεν ότι οι δημοκρατικοί νέοι θα σχίζουν εις τους δρόμους το νομοθέτημα, αν ψηφισφή, στηριζόμενοι εις το άρθρον 114 του Συντάγματος και θα ανατρέψουν το φασιστικόν καθεστώς που θα εγκατασταθή, με μίαν ελληνικήν επανάστασιν.

[…] Περί την 9.30 νυκτερινήν, 150 περίπου εκ των συγκεντρωθέντων, συγκροτήσαντες διαδήλωσιν εδημιούργησαν επεισόδια εις τας πέριξ της πλατείας Συντάγματος οδούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή