Γραμματα Αναγνωστων

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Ασωπό

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 25ης Ιουνίου δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Στον Ασωπό καταλήγουν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της ΕΑΒ». Το δημοσίευμα επικαλείται έκθεση που απεστάλη στις 3 Ιουνίου 2011 από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιλαμβάνει σειρά ισχυρισμών που βάλλουν κατά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αναδεικνύοντάς την ως βασικό υπεύθυνο για τη ρύπανση του Ασωπού. Σε απάντηση του δημοσιεύματος παρακαλώ σημειώστε τα ακόλουθα:

– Σε κανένα σημείο της έκθεσης που υπογράφει ο γενικός επιθεωρητής της ΕΥΕΠ κ. Παναγιώτης Μέρκος δεν αναφέρεται «σωρεία παραβάσεων» – φράση με την οποία ξεκινά το δημοσίευμα. Πρόκειται λοιπόν για μάλλον αυθαίρετη φρασεολογία που δεν αποτυπώνει πραγματικά γεγονότα.

– Η ΕΑΒ σαφώς και απαρεγκλίτως εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους όπως αυτοί της εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στις 14 Μαΐου 2010.

– Στην ΕΑΒ λειτουργούν δύο διακριτές εγκαταστάσεις και δίκτυα επεξεργασίας αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων αντίστοιχα και δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, τα ανωτέρω απόβλητα και αστικά λύματα περιέρχονται στον αποδέκτη με ξεχωριστούς αγωγούς διάθεσης χωρίς να σημειώνεται καμία ανάμειξη.

– Οι δειγματοληψίες που έγιναν από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ στα σημεία εκροής των επεξεργασμένων αποβλήτων της εταιρείας, δεν έδειξαν καμία υπέρβαση σε συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, σε σχέση με τα ισχύοντα νομοθετικά όρια Κοινή Νομαρχιακή Απόφαση 19640/79 και ΚΥΑ 4859/2001. Το επιχείρημα αυτό δεν είναι αόριστο αλλά προκύπτει από συγκεκριμένες μετρήσεις που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Συμπεραίνει κανείς λοιπόν πως ο ισχυρισμός ότι οι δειγματοληψίες που έγιναν από το ΥΠΕΚΑ υπερβαίνουν τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας είναι αναληθής και σε καμία περίπτωση δεν συνάγεται από τις αναφερθείσες μετρήσεις των επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, αναληθής είναι και ο ισχυρισμός ότι η ΕΑΒ ρυπαίνει τον Ασωπό.

– Αναφορικά με τον ισχυρισμό περί μη υποβολής συμπληρωματικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και αυτός στερείται εγκυρότητας και είναι πλήρως αναληθής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ΕΑΒ είναι η πρώτη -και μοναδική- βιομηχανία της περιοχής του Ασωπού που υπέβαλε εντός του 2010 σχετική ΜΠΕ, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση (ΚΥΑ 20488/10) η οποία θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012(!). Επιπλέον, η εταιρεία έχει δώσει όλα τα απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητούσε η αδειοδοτούσα αρχή -διεύθυνση ΕΑΡΘ [και όχι συμπληρωματική μελέτη όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο δημοσίευμα] στις 7 Ιουνίου 2011 (αριθμ. πρωτοκόλλου 3600-11-06-211).

Επιθυμώντας να τοποθετηθούμε πλήρως επί όλων των θεμάτων που περιλαμβάνει το δημοσίευμα, αναφέρουμε συμπληρωματικά ότι:

– Σχετικά με την προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τότε Νομαρχία Βοιωτίας επέβαλε προσωρινή διακοπή λειτουργίας στην ΕΑΒ ως κύρωση για τη μη έγκαιρη προσκομιδή άδειας διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο για άλλη μια φορά ότι η μη έγκαιρη προσκομιδή δεν οφείλετο στην ΕΑΒ καθώς η εταιρεία είχε υποβάλει εγκαίρως τις αιτήσεις και τις σχετικές μελέτες για την έκδοση όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία της αδειών και εγκρίσεων. Ωστόσο, υπήρξε υπερβολική καθυστέρηση (περί τα 2,5 έτη) από τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου στην εξέταση των αιτημάτων της και χορήγηση των αδειών, με συνακόλουθη καθυστέρηση στη λήψη της συγκεκριμένης άδειας, χωρίς υπαιτιότητα της ΕΑΒ και όχι βεβαίως για λόγους… ρύπανσης του Ασωπού. Η ΕΑΒ προσέφυγε ενώπιον του ΣτΕ και έχει κερδίσει τις αιτήσεις αναστολής.

– Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων που αναφέρονται στο δημοσίευμα, σημειώνουμε ότι το προφίλ της κατανάλωσης υδάτων της ΕΑΒ έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στις 9 Μαρτίου 2010 για τις καταναλώσεις του 2009, στη ΜΠΕ (σελ. 185) που κατετέθη στις 12 Νοεμβρίου 2010 για τις καταναλώσεις του 2010, και στην ΕΑΡΘ στις 7 Ιουνίου 2011 για τις καταναλώσεις του 2011. Οι ποσότητες ύδατος που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στα ως άνω επίσημα και κατατεθέντα δεδομένα. Η εταιρεία, μετά την τοποθέτηση 34 μετρητών παροχής έχει αποτυπώσει το ακριβές προφίλ κατανάλωσης και από πουθενά δεν προκύπτει η κατανάλωση 240.000 m3 για το προσωπικό. Απεναντίας από μια σειρά έγκυρων μετρήσεων επιβεβαιώνεται η χρήση του 30% περίπου του εισερχόμενου νερού για αστική χρήση.

Επιπλέον, η ΕΑΒ εφαρμόζει από τον Νοέμβριο του 2010 ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής (Νοέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011) είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν την ορθότητα των πρωτοβουλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση στην κατανάλωση που σημειώθηκε αγγίζει το 30%, σε σχέση με τις καταναλώσεις των ετών 2009 και 2010. Αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την εξοικονόμηση νερού που έχουμε επιτύχει, εκτιμούμε ότι για την τροφοδότηση της ΕΑΒ δεν θα απαιτούνται ποσότητες πλέον των 230.000 m3 κατ’ έτος (μείωση 100.000 m3 ετησίως). Τέλος, στο δημοσίευμα θίγεται το θέμα των υδροληψιών αγροτών της περιοχής στα σημεία πλησίον της διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων και λυμάτων της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ, πέραν των κατά τον νόμο υποχρεώσεών της έχει με πρωτοβουλία της τοποθετήσει -εκτός μάλιστα της ιδιοκτησίας της- ενημερωτική πινακίδα με στόχο την αποτροπή σχετικών υδροληψιών. Και αυτό καθώς είναι σαφές ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των αγροτών για τους προαναφερόμενους λόγους βαρύνει αποκλειστικά την πολιτεία. Είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλει τη διασταύρωση στοιχείων από τον συντάκτη ενός άρθρου που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε καθώς δε ζητήθηκε ποτέ η άποψη της ΕΑΒ.

Το δημοσίευμα παραγνωρίζει (ακούσια πιστεύουμε) τις συνεπείς προσπάθειες μιας εταιρείας του ευρύτερου Δημόσιου τομέα να επιχειρεί καθημερινά επιδιώκοντας την περιβαλλοντική της αυτοβελτίωση. Στους δήθεν ισχυρισμούς που αρθρώνονται κατά καιρούς ότι η ΕΑΒ «δεν τηρεί τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις ρυπαίνει τον Ασωπό κ.λπ.» η εταιρεία απαντά εύγλωττα με ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο: είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 μέχρι σήμερα η ΕΑΒ έχει επενδύσει πλέον των 6,5 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα -έχοντας να επιδείξει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα- έναντι αντίστοιχων επενδύσεων ύψους 500.000 ευρώ τα 13 προηγούμενα έτη.

Ιωαννησ Καρκαντζος – Διευθυντής διεύθυνσης, διεύθυνση Συντήρησης Εγκαταστάσεων και Περιβάλλοντος
Αθανασιος Χρονοπουλος – Εκτελ. σύμβουλος Δ.Σ. και γενικός διευθυντής Επικεφαλής Επιχειρ. Λειτουργιών

Νοοτροπία

Κύριε διευθυντά

Εκπληξη και απαγοήτευση μου προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Π. Ψωμιάδη, ότι παρά τη δικαστική απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση από το αξίωμά του, θα συνεχίσει να πηγαίνει στην περιφέρεια όπως πριν, απλώς δεν θα βάζει την υπογραφή του. Επίσης, από τότε συνεχίζει να «φιλοξενείται» σε πρωινές εκπομπές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου, έμμεσα πλην σαφώς, τον υποστηρίζουν, μια και συζητούν μαζί του την πολιτική καθημερινότητα. Υπάρχουν επιπλέον εκπομπές στην τηλεόραση που επίσης «φιλοξενούν» σαν παρουσιαστές άτομα τα οποία διώκονται για ξέπλυμα χρήματος και παράνομη δραστηριότητα, εκπομπές οι οποίες χαίρουν μεγάλης ακροαματικότητας. Για όσο καιρό η κοινωνία μας δεν μπορεί να διαχωρίσει και να διακρίνει τη σωστή από την παραβατική συμπεριφορά και για όσο λέμε «δεν βαριέσαι», απλώς προσθέτουμε άλλη μια πρόκα στο φέρετρο της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας και των πολιτών της. Αν η νοοτροπία μας δεν αλλάξει, όσα διαφορετικά μνημόνια κι αν φέρουν, τύχη δεν υπάρχει.

Λουκας Ιωαννιδης / Αθήνα

Θερινή ώρα

Κύριε διευθυντά

Στα τρόλεϊ της Αθήνας εξακολουθεί να αναγράφεται η χειμερινή ώρα, αν και έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την αλλαγή της ώρας σε θερινή. Και αυτό γεννάει μια σειρά από απορίες: Μήπως η ΗΛΠΑΠ παρείχε ειδικό επίδομα «αλλαγής ώρας» που για λόγους οικονομίας το κατήργησε; Μήπως το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων της ΗΛΠΑΠ αποφάσισε τη μη αλλαγή της ώρας, ως αντίποινο για την κατάργηση του επιδόματος; Πώς αντέδρασε στην ενέργεια αυτή η διοίκηση της ΗΛΠΑΠ; Ποια μέτρα έλαβε σχετικά το αρμόδιο υπουργείο; Με ποιο δικαίωμα η ΗΛΠΑΠ απαιτεί από τον πολίτη/πελάτη της να πληρώνει για υπηρεσίες που δεν του παρέχει;

Χρ. Γ. Ντουμας – Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή