Ελεγχοι και ισορροπίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά στόματα έμειναν ανοιχτά από έκπληξη όταν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει τη Βρετανία βγήκε στην επιφάνεια. Είναι ποτέ δυνατόν σε μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της δημοκρατίας δυτικού τύπου, όπου τα δικαιώματα του ατόμου θεωρούνται απαραβίαστα, να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό συγκρότημα της χώρας (και από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ) και μάλιστα σε αγαστή σύμπνοια με τη θρυλική Σκότλαντ Γιαρντ, αλλά και με την υπόγεια στήριξη πολιτικών κύκλων; Ε, όπως αποδείχθηκε, είναι…

Στις λεγόμενες «ευνομούμενες» χώρες, τέτοια σκάνδαλα ξεσπούν όταν συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη σε ένα πρόσωπο (Ρούπερτ Μέρντοχ) και το γεγονός αυτό συνδυάζεται με την ύπαρξη ενός περίγυρου που αποτελείται από άτομα με άκρατη φιλοδοξία (Ρεμπέκα Μπρουκς). Αν προσθέσουμε τα φαινόμενα της επιρροής και της πολιτικής διαπλοκής, το μείγμα γίνεται γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς οδηγεί σε περιφρόνηση των νόμων, της δεοντολογίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη. Ιδιαίτερα όταν αφορά αγγλόφωνο δημοσιογραφικό οργανισμό με τρομερή δύναμη επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις και την κοινή γνώμη διεθνώς.

Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο πάντως το γεγονός ότι κάποια στιγμή ενεργοποιήθηκαν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες και αποκαταστάθηκε η τάξη στη Βρετανία, έστω και με τη θυσία πολύτιμων και ισχυρών παραγόντων του κατεστημένου. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Δεν αντιμετωπίζουμε μεν φαινόμενα μιντιακής υπερσυγκέντρωσης με τρομακτική ισχύ, αλλά αντιμετωπίζουμε μία άναρχη κατάσταση στο πλαίσιο της ασυδοσίας που επικρατεί σε όλους σχεδόν τους τομείς, και βέβαια και στα μίντια. Επικρατεί μία μιντιοκρατία που έχει καθυποτάξει την πολιτική και την εκτελεστική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα φορείς της παίζουν ρόλο «ειδικού» και κριτή των πάντων, χωρίς όμως συχνά τις απαιτούμενες γνώσεις, τη λογική και κυρίως την αναγκαία υπευθυνότητα.

Δεν έχουν όλα τα μίντια στη χώρα μας την ίδια συμπεριφορά. Ωστόσο, πολλά, συμπεριλαμβανομένων και «μπλογκ», την έχουν. Κάποια μάλιστα καταφεύγουν σε μεθόδους ανάλογες με αυτές που χρησιμοποίησαν οι «News of the World» στη Βρετανία. Οχι τόσο επειδή στοχεύουν μεθοδευμένα στην άσκηση εξουσίας ή στην ικανοποίηση κάποιας φιλοδοξίας, αλλά για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, για λόγους αντιπολιτευτικούς και κυρίως επειδή δεν φοβούνται ότι θα λειτουργήσουν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή