Μόνο με τα σοβαρά θέματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ γνωστό το ανέκδοτο. Στο σπίτι, ο άνδρας ασχολείται μόνο με σοβαρά θέματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, το Κυπριακό κ.λπ. Με όλα τα άλλα, δηλαδή τα παιδιά, τη συντήρηση της κατοικίας, τα ψώνια κ.λπ. ασχολείται η σύζυγος…

Κάπως ανάλογα δέχθηκαν ορισμένοι τις αποκαλύψεις για τη σαπίλα στο ποδόσφαιρο. Δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν συμμορίες που στήνουν παιχνίδια, άνθρωποι του υποκόσμου που κερδίζουν από νόμιμα ή παράνομα στοιχήματα, παράγοντες, παίκτες και προπονητές που συμμετέχουν στο παιχνίδι αυτό. Το ίδιο υποκριτική ήταν η στάση της κυβέρνησης που χαιρέτισε τις επιτυχίες των διωκτικών υπηρεσιών και της Δικαιοσύνης, αλλά κρύφθηκε πίσω από αποφάσεις που περίμενε (και περιμένει) από άλλους, την ΕΠΟ, την UEFA ή οποιονδήποτε άλλον…

Ετσι, πλησιάζουμε στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, οπότε θα αρχίσει επιτέλους το πρωτάθλημα. Εως τότε, κάποιοι αρμόδιοι θα δεχθούν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και, αγνοί και αμόλυντοι καθώς είναι, θα δώσουν απάντηση στο δίλημμα που τους απασχολεί: Ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία; Αυτές που πλαστογράφησαν παραστατικά ώστε να αποκτήσουν τις απαιτούμενες άδειες ή εκείνες που δωροδόκησαν ή εξεφόβισαν αντιπάλους και διαιτητές για να κερδίσουν στο Στοίχημα; Δύσκολη ερώτηση! Υπάρχουν και δυσκολότερες: Ποιος φορέας θα διοργανώσει το ελληνικό πρωτάθλημα; Θα παραμείνει το ποδόσφαιρο στη σημερινή κατάσταση, «αυτοδιοικούμενο», ή θα παρέμβει το κράτος;

Αυτά και άλλα ερωτήματα δεν επιτρέπουν ήσυχο ύπνο στους αρμόδιους, που είναι οι ίδιοι που είτε συμμετείχαν στη σήψη είτε την ανέχονταν ή δεν αντιλήφθηκαν την ύπαρξή της. Οποια εκδοχή κι αν υιοθετήσουμε, το συμπέρασμα δεν αφήνει αμφιβολία, είναι ακατάλληλοι να φέρουν την εξυγίανση.

Ωστόσο, ούτε η κατάσταση στο ποδόσφαιρο αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Στη γειτονική Τουρκία είναι φυλακισμένοι ο διάσημος επιχειρηματίας πρόεδρος της πρωταθλήτριας, ο προβεβλημένος προπονητής της κυπελλούχου και άλλοι πενήντα παράγοντες, τεχνικοί και ποδοσφαιριστές της πρώτης κατηγορίας.

Το 2006, στην Ιταλία, η πρωταθλήτρια Γιουβέντους υποβιβάστηκε, της αφαιρέθηκαν τα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα και κατηγορήθηκαν 26 άτομα. Το 2004, στην Πορτογαλία κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της Λίγκας, δύο δήμαρχοι και άλλα 110 άτομα, για χειραγώγηση των παιχνιδιών. Στη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Μ. Βρετανία, τη Νότια Αφρική έχουν κατηγορηθεί δεκάδες άνθρωποι για ανάλογα αδικήματα. Σε όλες τις χώρες, η ποινική εξέλιξη των υποθέσεων προχώρησε ανεξάρτητα από την ταχεία επιβολή αθλητικών ποινών, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, η κυβέρνηση περιμένει από αστυνομικούς, εισαγγελείς, δικαστές, εγχώριους ή ξένους παράγοντες να κάνουν το καθήκον τους και να εξυγιάνουν το ποδόσφαιρο. Η ίδια ασχολείται μόνο με σημαντικά θέματα, όπως το μέλλον της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή