Το Μουσείο που έκλεψε την καρδιά της Χίλαρι Κλιντον

Το Μουσείο που έκλεψε την καρδιά της Χίλαρι Κλιντον

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλουσιότατο το πρόγραμμα της Χίλαρι Κλιντον στις δύο ημέρες της παραμονής της στην Αθήνα. Και σε αντίθεση με προηγούμενες φορές η πόλη δεν αναστατώθηκε τόσο πολύ από την άφιξη ενός υψηλού προσκεκλημένου. Ισως γιατί την δόξα έκλεψαν, τουλάχιστον χθες, οι οδηγοί των ταξί.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε την πολιτική ηγεσία αλλά το πιο πολύ «ζουμί» βγήκε στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου η κυρία Κλίντον υπέγραψε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα για την επιβολή περιορισμών εισαγωγής στις ΗΠΑ πολιτιστικών αγαθών ελληνικής προέλευσης, που χρονολογούνται από την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή (20.000 π.Χ. περίπου) έως και το τέλος της Βυζαντινής Περιόδου (15ος αι. μ.Χ.). Πρόκειται για ένα μηχανισμό αποτροπής διακίνησης προϊόντων αρχαιοκαπηλίας και με δεδομένο το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς η συμφωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως εξάλλου επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος: «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία αυτή που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Είναι μια συμφωνία η οποία βάζει και την Αμερική μέσα στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας. Η Αμερική έχει υπογράψει ήδη αντίστοιχα μνημόνια με άλλες 14 χώρες». Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Κυριακή το απόγευμα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Η κ. Κλίντον έφθασε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 5.30 το απόγευμα, όπου ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον Διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή. Εδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα και αν κρίνουμε απ’ όσα είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή τους συνάντηση έφυγε τουλάχιστον εντυπωσιασμένη.

Το μνημόνιο συνεργασίας είναι η ευτυχής κατάληξη του επίσημου αιτήματος που υπέβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ουσιαστικά πρόκειται για τον καρπό μιας μακροχρόνιας προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας και των ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που χρονολογείται από το 2002 με τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την προετοιμασία του φακέλου. Οι διαδικασίες μπήκαν στην τελική ευθεία τον τελευταίο χρόνο, όταν ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για την υποστήριξη του ελληνικού αιτήματος. Για να αποσταλεί το επίσημο αίτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοίμασε φάκελο που τεκμηριώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας κινδυνεύει από τη δράση αρχαιοκαπήλων. Η συμφωνία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με την ελπίδα να αποθαρρύνει επίδοξους εμπόρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή