49 χρόνια πρίν…20.VΙΙ.1962

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΤΟΣ, Ο ΑΣΣΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΝ: Περί την 10ην πρωινήν χθες (18 Ιουλίου 1962) εκ των φυλακών Αβέρωφ απέδρασεν ο πολυώνυμος και επικίνδυνος διαρρήκτης Δ.[…] Σ.[…] ή Π.[…] ή Τοτός κ.λπ. Ετών 34, εκτίων ποινήν 8ετούς καθείρξεως διά κλοπάς και διαρρήξεις. […] Ο δραπέτης ήρχισε την κακοποιόν σταδιοδρομίαν του από ηλικίας 12 ετών. Επί κατοχής υπήρξε «σαλταδώρος» και έκτοτε εργάζεται ως «γριλλάκιας». Εχει διαπράξει υπέρ τας 150 διαρρήξεις και έχει καταδικασθή συνολικώς εις ποινάς καθείρξεως 47 ετών. Μέχρι σήμερον απέδρασε 13 φοράς από τας φυλακάς Κηφισίας, Αβέρωφ, Κερκύρας και Ιωαννίνων, του ασύλου Σύρου, από το τμήμα Μεταγωγών Αθηνών, από το κρατητήριον του ΙΑ΄ αστυνομικού τμήματος, από το τμήμα Μεταγωγών Πατρών και από το νοσοκομείον Τριπόλεως. Κατά μίαν απόδρασίν του εκ των φυλακών Αβέρωφ, είχεν εισέλθει εις βυτίον με ύδωρ και εκράτει την κεφαλήν του έξω του ύδατος, όταν δε ευρέθη εκτός φυλακών, επήδησεν από το αυτοκίνητον και εξηφανίσθη. Κατά την τελευταίαν απόδρασίν του, απέστειλεν επιστολήν εις την γενικήν ασφάλειαν και παρεκάλει να μή ενοχληθή διότι είχεν αποφασίσει να ζήση πλέον ως τίμιος άνθρωπος.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ: Εις την Αμφιθέαν και επί της οδού […], συνελήφθη χθες (19 Ιουλίου 1962) την 3.15 μ.μ. Ο δραπετεύσας προχθές εκ των φυλακών Αβέρωφ επικίνδυνος διαρρήκτης Δ.[…] Σ.[…]. Η σύλληψις του επετεύχθη υπό των ανδρών της γενικής ασφαλείας […] κατηυθύνετο μετά του αδελφού του […] εις την οικίαν της μητρός του, αφού προηγουμένως περιήλθε τας οικίας φίλων του και έλαβε χρήματα. […] Ο Σ.[…] εκρατείτο εις τας φυλακάς Αβέρωφ υπό αυστηράν απομόνωσιν διά να δικασθή διά την τελευταίαν απόδρασίν του εκ του τμήματος Μεταγωγών Πατρών.

«ΠΕΤΑΕΙ, ΠΕΤΑΕΙ Ο ΤΟΤΟΣ»: ( Σύμφωνα με μαρτυρία του Αντώνη Καρκαγιάννη στον «Φ», ο Τοτός -με τον οποίο ήσαν συγκρατούμενοι στις φυλακές Αβέρωφ- ήτο μικρός το δέμας και είχε θαυμαστές ικανότητες αναρρίχησης. Κάποια φορά «τρέλλανε» τον δεσμοφύλακα που εισήλθε στο κελί του, αλλά δεν είδε τον Τοτό ο οποίος είχε σκαρφαλώσει σαν αράχνη σε πάνω εσωτερική γωνία της οροφής με τους τοίχους. Σε μία από τις αποδράσεις του από τις φυλακές Αβέρωφ τον βοήθησαν συγκρατούμενοί του παίζοντας τάχα στο προαύλιο με μια τεντωμένη κουβέρτα πάνω στην οποία έκανε άλματα ο Τοτός και αυτοί εν χορώ φώναζαν «Πετάει, πετάει ο Τοτός» μέχρι που πράγματι πέταξε ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική μάντρα των φυλακών και εξαφανίστηκε στα στενά του Γκύζη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή