Γραμματα Αναγνωστων

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδείξεις στη φορολογική δήλωση

Κύριε διευθυντά

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι ετήσιες αποδείξεις των καταναλωτικών δαπανών, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, δεν συνυποβάλλονται ή υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Βέβαια, είναι προφανής και αποδεκτός ο σκοπός, ανεξάρτητα του πραγματικού αποτελέσματος, της καθιέρωσης συγκέντρωσης των αποδείξεων για τις πάσης φύσεως καταναλωτικές δαπάνες. Κατά τη σύνταξη όμως των δηλώσεων εισοδήματος εμφανίστηκε σε πολλές περιπτώσεις και σε αρκετές αποδείξεις, ιδιαίτερα των καταστημάτων σούπερ μάρκετ, λόγω της χημικής σύστασης της ταινίας και της μελάνης εκτύπωσης, να έχουν σβηστεί τα στοιχεία. H αλλοίωση αυτή θα παρουσιάσει σε δεδομένη στιγμή ελέγχου των αποδείξεων αναληθή τα πραγματικά τους στοιχεία στη δήλωση, με συνέπεια να χαρακτηρισθεί ανειλικρινής ο φορολογούμενος.

Είναι γνωστόν ότι αυτά τα καταστήματα, λόγω του τρόπου ανεφοδιασμού, αλλά και της διάθεσης – πώλησης των προϊόντων τους, ήτοι της αποκλειστικής χρήσης αποθήκης και ταμειακής μηχανής, είναι αδύνατον να αποφεύγουν την έκδοση σχετικής ταμειακής απόδειξης. Για την άρση του παραπάνω μειονεκτήματος, ήτοι την αποφυγή της οιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς την ειλικρίνεια των αναγραφομένων στη δήλωση στοιχείων, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, προτείνεται όπως:

– Εξαιρεθούν της υποβολής οι αποδείξεις των καταστημάτων αυτών. Δεδομένου δε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτικών δαπανών διατίθεται για την αγορά τροφίμων, «καλάθι της νοικοκυράς», να συνυπολογιστεί αναλογικά το προβλεπόμενο με τις αποδείξεις «αφορολόγητο ποσό».

– Αντικατασταθεί ο όγκος των συνυποβαλλόμενων αποδείξεων με μια κατάσταση στην οποία να αναγράφονται τα προβλεπόμενα στοιχεία, όπως καθορίζεται στις οδηγίες και τα δαπανηθέντα, κατά κατηγορία, ποσά. Οι αποδείξεις να τηρούνται όπως προβλέπεται στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Ετσι αποφεύγεται ο σημερινός «χαρτοπόλεμος».

Νικολοας Ζαρκαδας – Υποστράτηγος ε.α. / Θεσσαλονίκη

Το ελληνικό χρέος

Κύριε διευθυντά

Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα εγκαλείτο ποτέ για το δημόσιο χρέος της αν ζούσαμε ακόμη στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Διότι ως μοναδική βαλκανική χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ συνορεύουσα με τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία είχε σημαντική γεωπολιτική αξία.

Σήμερα η χώρα μας δεν είναι ούτε η μοναδική βαλκανική χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ούτε επηρεάζει τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή λόγω της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Τουρκίας. Ομως συνεχίζει να αποτελεί έναν εν δυνάμει παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής για έναν κυρίως και τον μοναδικό ίσως λόγο. Εξαιτίας της άμεσης γειτονίας της με την Τουρκία, η οποία αναδεικνύεται στον ισχυρότερο ανταγωνιστή της Ε.Ε. στις νέες περιοχές με τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές (Καύκασος, Εγγύς και Μ. Ανατολή, Κ. Ασία).

Η υπερχρέωση της χώρας μας αφενός επιδεινώνει επικίνδυνα τους συσχετισμούς της με την Τουρκία, αφετέρου επαυξάνει, σε καταλυτικό πλέον βαθμό, την εξάρτησή της από το Βερολίνο και το Παρίσι. Ηδη διατυπώνονται απόψεις από πολιτικούς όχι απλά για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας, αλλά για τη μερική ή την ολική διαγραφή του. «Να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας», ζήτησε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρικ. Υπέρ της διαγραφής του χρέους τάσσεται ανεπιφύλακτα ο Οσκαρ Λαφοντέν, υπενθυμίζοντας τις επανειλημμένες διαγραφές χρεών της Γερμανίας μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους με πολιτικά βέβαια ανταλλάγματα. Τι σημαίνει, όμως, επίλυση του χρέους με τρόπο πολιτικό; Οτι θα συμμετάσχουμε ως μισθοφόροι στα στρατηγικά σχέδια της Ευρώπης; Π.χ. θα μας ανατεθεί κάποιος ρόλος στο πλαίσιο του ανταγωνισμού Ευρώπης – Τουρκίας στη Μ. Ανατολή; Θα λειτουργήσουμε ως αντίβαρο στον προσανατολισμό της Αγκυρας προς την Κ. Ασία, την Εγγύς και Μ. Ανατολή με μια κρίση στο Αιγαίο, ώστε να εγκλωβιστεί η Τουρκία στις ελληνοτουρκικές διαφορές αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο της Ασίας στα ευρωπαϊκά συμφέροντα; Μήπως η συμπόρευση με το Ισραήλ αποτελεί την πρώτη πράξη του σεναρίου; Η ξαφνική επικαιροποίηση των ΑΟΖ ήλθε για να δικαιολογήσει τον παράταιρο άξονα Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου; Η ιστορική εμπειρία της χώρας από τη συμπόρευσή της με τα συμφέροντα άλλων κρατών δεν ήταν πάντα αρνητική. Ομως η αξιοποίηση του χρέους από τους «εταίρους» εκβιαστικά ως υποβολέα της εξωτερικής μας πολιτικής θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε καταστροφικά αποτελέσματα, αφού θα εξυπηρετεί μόνον ξένες επιδιώξεις, παραβλέποντας τις εθνικές μας επιλογές.

Δημητρης Μακροδημοπουλος / Αλεξ/πολη

Φιλοτελισμός

Κύριε διευθυντά

Οπως είναι γνωστό τα γραμματόσημα αποτελούν διαχρονικούς πολιτισμικούς και πολιτιστικούς πρεσβευτές που κυκλοφορούν κυριολεκτικά στις τέσσερις γωνιές της γης και διαφημίζουν μονίμως και με το αζημίωτο τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας και τους πολιτιστικούς χώρους, και συντελούν έτσι στην αύξηση των τουριστών, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα μας.

Παράλληλα αποφέρουν έσοδα στο κράτος από την πώληση γραμματοσήμων στους φιλοτελιστές. Εκτός αυτού βοηθούν στη διδασκαλία της ιστορίας του τόπου αλλά και στην αγάπη του φυσικού περιβάλλοντος της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας. Δυστυχώς τα ελληνικά γραμματόσημα υστερούν σε καλλιτεχνική αξία, εμφάνιση και ποικιλία συγκρινόμενα με γραμματόσημα άλλων χωρών. Παρ’ όλα αυτά ελάχιστη προσπάθεια γίνεται από τα ΕΛΤΑ για τη διάδοση του φιλοτελισμού. Ορισμένες φορές μάλιστα αγνοούνται σημαντικότατα γεγονότα όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στον Καναδά που τιμήθηκαν, εκτός από τον Καναδά, και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όχι όμως από την Ελλάδα. Θα μπορούσε η χώρα μας να κάνει μια κοινή έκδοση με τον Καναδά με πολύ θετικά κέρδη. Γιατί άραγε το φιλοτελικό τμήμα των ΕΛΤΑ αγνόησε το γεγονός;

Με την ευκαιρία αυτή ερωτώ το φιλοτελικό τμήμα των ΕΛΤΑ: 1) Γιατί αργεί να στείλει τα κατατοπιστικά έντυπα των προς έκδοση σειρών όπως έγινε με τη σειρά των χαρακτών. 2) Γιατί δεν αναρτά στους πίνακες των ταχυδρομικών γραφείων φυλλάδια που περιγράφουν τις προς έκδοση σειρές. 3) Μήπως θα ήταν σκόπιμο να εκδώσει σειρές α) με τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος, β) με τα «πόνι» της Σκύρου, γ) με τις λουτροπόλεις της χώρας μας, δ) με τα είδη πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση και ε) με τα γνωστότερα σπήλαια της Ελλάδος και, τέλος, με μια έκτακτη σειρά να τιμήσει φέτος τους Αγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών το 1941 υπερασπιζόμενοι μαζί με τους Ελληνες την πατρίδα μας. Αναμένω απάντηση.

Αντωνης Φιλιππου / Θεσσαλονίκη

ΕΡΤ και Εκκλησία

Κύριε διευθυντά

Η εθνική τηλεόραση και ραδιοφωνία διέκοψε τη μετάδοση της καταξιωμένης εκπομπής «Αρχονταρίκι» του σεβασμιώτατου μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου με τη δικαιολογία ότι αυτό έγινε για λόγους οικονομίας. H ανέκαθεν καθιερωμένη αναμετάδοση του εσπερινού του Αποστόλου Παύλου από την Πνύκα της Ακροπόλεως εφέτος δεν έγινε. Αυτά είναι δείγματα πολεμικής κατά της Εκκλησίας γιατί τα περί οικονομίας είναι προφάσεις και πείθουν κανένα όταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη δημοσιογραφική αποστολή για το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών έλαβε μέρος ολόκληρη κουστωδία δεκαεπτά (17) ατόμων από το προσωπικό της EPT με έξοδα του ευρισκομένου στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ελληνικού Δημοσίου.

Τα περιστατικά αυτά μας δίνουν την εξήγηση των απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού της EPT για να παραμείνει αυτή στο Δημόσιο.

Εκείνο που είναι ανεξήγητο είναι η σιωπή της διοικούσης Εκκλησίας για τα θέματα αυτά, αλλά και για άλλα κρούσματα επιθέσεων κατά της πίστεώς μας, όπως είναι οι συστηματικές προσπάθειες καταργήσεως του μαθήματος των θρησκευτικών.

Ευαγγελος Ανδριανος – Επίτιμος αρεοπαγίτης Καστόρειον Λακωνίας

Το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης…

Κύριε διευθυντά

Πέρασαν περίπου δέκα χρόνια που η έκταση του Ελληνικού είναι χωρίς το Αεροδρόμιο, ελεύθερη για αξιοποίηση.

Αμέσως άρχισαν να γίνονται διάφορες προτάσεις και προμελέτες, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή της εκποίησης ή δόμησης ποσοστού έως 60% και το υπόλοιπο περίπου 40% για δρόμους και πράσινο, εξοικονομώντας έτσι ένα πολύ σοβαρό ποσό.

Την πρόταση αυτή τη βρίσκω πολύ λογική (ειδικά στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας) και πολύ πιθανόν θα είχε προχωρήσει εάν δεν έβρισκε την άμεση αντίδραση των δήμων της περιοχής -Γλυφάδα, Αλιμος, Βούλα κ.λπ.- οι οποίοι πρότειναν και επεδίωκαν με όλα τα μέσα να γίνει όλη η έκταση πάρκο. Μού θυμίζει το φαινόμενο γενικά όσοι έχουν κτίσει, θέλουν το διπλανό οικόπεδο να μην οικοδομηθεί αλλά να γίνει πλατεία.

Τελικά όλοι οι κυβερνώντες εν όψει του πολιτικού κόστους υποχώρησαν και καταλήγουμε περίπου, στη μελέτη Αθεμπίγιο. Δηλαδή για δόμηση 12%, υποδομές και δρόμους 16% και για… το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης 72% ήτοι σε M.T. 4.600, όταν το φημισμένο Hyde Park έχει έκταση 2.400 Μ.Τ.

Κύριοι επιτέλους τολμήστε,

Η έκταση του Ελληνικού έχει μεγάλη εμπορική αξία, εκποιώντας -νομική λύση βρίσκεται- το 50%, εξοικονομούνται περίπου 8 δισεκατομμύρια, τα οποία ή τα διαθέτετε στο δημοσιονομικό χρέος ή τα χρησιμοποιείτε για χώρους ανάπλασης και πρασίνου στα δυτικά διαμερίσματα της Αττικής, και το υπόλοιπο 50% για πράσινο, δρόμους και υποδομές. Νομίζω ότι ένα πάρκο έκτασης σαν του Λονδίνου είναι αρκετό για τους δήμους της περιοχής, διότι στην πραγματικότητα οι κάτοικοι της περιοχής αυτής στην ουσία θα το επισκέπτονται.

Κωνσταντινος Δ. Σταματης – Πολ. Μηχανικός / Ελευσίνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή