Λύση σε σύνθετο πρόβλημα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, πιθανότατα και της Ευρωζώνης. Αυτό υποτίθεται ότι το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν όλα τα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ζωής, που εκτίμησαν ότι υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αλλωστε, η κοινή λογική λέει ότι αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο πιεστική δεν θα υπήρχε λόγος για σύγκληση έκτακτης συνόδου τέτοια εποχή.

Το ζητούμενο από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τρία χρόνια (ενδεχομένως και περισσότερα) που θα αντιμετωπίζει και το πελώριο δημόσιο χρέος της χώρας. Η λύση του προβλήματος δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απόλυτα αναγκαία για να μην εξαπλωθεί η κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία, που ήδη νιώθουν την καυτή ανάσα των αγορών, και κυρίως για να θωρακιστεί το ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει βρεθεί λύση και ακόμη περισσότερο, λύση που να αντιμετωπίζει το ζήτημα ολόπλευρα. Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα, οι απόψεις των κέντρων αποφάσεων διαφέρουν, επικρατεί η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο σύνολό τους δεν έχουν ούτε το ύψος ούτε το σθένος και βέβαια ούτε τη βούληση να πάρουν τώρα μέτρα για να αποφύγουν αύριο τα χειρότερα.

Ωστόσο, θα πρέπει ταυτόχρονα να παραδεχθούμε ότι η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι πρωτόγνωρη. Υπάρχει μία χώρα, η Ελλάδα, που κινδυνεύει με χρεοκοπία, αλλά το νόμισμά της, το ευρώ, είναι κοινό με άλλων χωρών, κάποιες από τις οποίες έχουν επίσης μεγάλο χρέος, ενώ άλλες ευημερούν, ίσως και σε βάρος των ασθενέστερων εταίρων τους. Ολο αυτό σε ένα διεθνές περιβάλλον που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πρόσφατη κρίση, με τις ανώνυμες και άυλες αγορές να κυριαρχούν, με τον διεθνή ανταγωνισμό να εντείνεται και με την ανασφάλεια να διαχέεται με ταχύτητα στους λαούς της Δύσης που οι οικονομίες τους διαπλέκονται.

Με αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν είναι βέβαιος για την ορθή συνταγή (και τις πιθανές παρενέργειες) ώστε να αντιμετωπισθεί η ελληνο – ευρωπαϊκή κρίση. Από την άλλη πλευρά, οι καιροί δεν περιμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή