49 χρόνια πρίν…22.VΙΙ.1962

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ: Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων απέστειλεν προς τον υφυπουργόν Δημοσίων Εργων έγγραφον διά του οποίου διαμαρτύρεται διά την απόφασίν του περί διακοπής της κατασκευής δύο υπό ανέγερσιν κτιρίων επί της πλατείας Συντάγματος [των Αθηνών]. Διά της ενεργείας αυτής παρουσιάζεται το φαινόμενον, τονίζεται εις το έγγραφον, ότι εκτός από την κατά νόμον αρμοδίαν επιτροπήν ασκήσεως αρχιτεκτονικού ελέγχου του πολεοδομικού γραφείου Αθηνών, θα γίνωνται κρατικαί παρεμβάσεις διά διοικητικών αποφάσεων, εις την αισθητικήν των κεντρικών κτιρίων των πόλεων. Η άποψις ότι τα κτίρια αυτά αποτελούν μιμήσεις ξένων προτύπων δεν ευσταθεί διότι είναι γνωστή η δημιουργικότης των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Ο σύλλογος εκφράζει τον φόβον ότι τοιαύται παρεμβάσεις θα προκαλέσουν ασφαλώς την σύσσωμον αντίδρασιν του αρχιτεκτονικού κόσμου.

Επίσης ανακοινούται ότι εις τον σύλλογον υπεβλήθησαν αι παραιτήσεις των αρχιτεκτόνων κ.κ. Π. Τσολάκη και Δ. Κώνστα από της θέσεώς των ως εκπροσώπων αυτού, εις την επιτροπήν ασκήσεως αρχιτεκτονικού ελέγχου του πολεοδομικού γραφείου Αθηνών, εζήτησαν δε την αντικατάστασίν των.

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο ενταύθα επιτετραμμένος της Βουλγαρίας κ. Λάμπρεφ επεσκέφθη χθες τον αρμόδιον διευθυντήν του υπουργείου Εξωτερικών προς τον οποίον επανέλαβε την υπό της βουλγαρικής Κυβερνήσεως δοθείσαν εις τον εν Σόφια επιτετραμμένον της Ελλάδος απάντησιν επί του επεισοδίου του αεροπλάνου. Οι Βούλγαροι απέρριψαν την ελληνικήν διαμαρτυρίαν με την δικαιολογίαν ότι ουδέν αεροπλάνον των παρεβίασε τον ελληνικόν εναέριον χώρον κατά την καταγγελθείσαν ημερομηνίαν και ώραν. Ο αρμόδιος διεθυντής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απέκρουσεν ως αβάσιμον την δικαιολογίαν την οποίαν επανέλαβεν και προς αυτόν ο κ. Λάμπρεφ, υπέμνησε δε τα πραγματικά περιστατικά της επαναληφθείσης δις εντός ημισείας ώρας παραβιάσεως του ελληνικού χώρου. Η Ελλάς δεν θα προβή εις άλλο διάβημα, θα τηρήση όμως εις το μέλλον ψυχροτέραν στάσιν έναντι της Βουλγαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή