Από το πεζοδρόμιο στο στούντιο

Από το πεζοδρόμιο στο στούντιο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβυσσος φαίνεται να χωρίζει τις «real house-wives» των Αθηνών, που τις γνωρίσαμε τον χειμώνα μέσω του ΑΝΤ1, από τις «ρίαλ» πόρνες της Ζάμπια, αν και οι δύο κατηγορίες γυναικών έχουν κάτι κοινό, δηλαδή τη συμμετοχή τους σε ένα ριάλιτι σόου. Οι πρώτες μάς έδειξαν τη λαμπερή ζωή τους, πισίνες, τζιπ, γκαζόν και συμπαρομαρτούντα. Οι δεύτερες δείχνουν πώς ακόμα και μια γυναίκα του δρόμου μπορεί, χάρη στην τηλεόραση, να πάρει τον ίσιο δρόμο, να δει μια άσπρη μέρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, ένα ιδιωτικό κανάλι της Ζάμπια, το Muvi TV, προβάλλει το σόου «Ready for Marriage» (Ετοιμες για παντρειά), με στόχο να αποκαταστήσει 18 νέες γυναίκες που ζούσαν από την πορνεία. Οι παίκτριες δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, αφού το ίδιο το κανάλι τις επέλεξε και τις μάζεψε από το πεζοδρόμιο.

Οι κοπέλες μετανοούν ενώπιον του κοινού, μάτσο οι γαμπροί ζητούν το χέρι τους, ενώ οι τηλεθεατές ψηφίζουν ποια θα αποχωρήσει και ποια θα παραμείνει στο σόου. Το έπαθλο για τη νικήτρια είναι περίπου 6.500 ευρώ, ενώ το κανάλι καλύπτει τα έξοδα του γάμου. Ομως ακόμα και αυτές που αποκλείονται, θα αποζημιωθούν με 700-1.000 ευρώ. Επίσης, το κανάλι υπόσχεται ότι θα τις βοηθήσει να βρουν κανονική εργασία, ώστε να μην ξαναγυρίσουν στην παλιά ζωή.

Τα ποσά αυτά είναι μυθικά για μια πάμπτωχη χώρα σαν τη Ζάμπια, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και όπου μια γυναίκα 50 ετών είναι τελειωμένη (τόσο είναι το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες είναι τα 49 έτη). Εκεί η πορνεία δεν είναι επιλογή, αλλά δίδυμη αδελφή της βαθιάς πενίας, της αμάθειας, της εκμετάλλευσης. Στον μεγάλο και άλλο τόσο άγνωστό μας Τρίτο Κόσμο η πορνεία γίνεται εργαλείο επιβίωσης.

«Στη Σμύρνη Μέλπω, Ηρώ στη Σαλονίκη, στον Βόλο Κατινίτσα, έναν καιρό. Τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Λέλα», έγραφε η Γαλάτεια Καζαντζάκη. Και στη Λουζάκα πώς; αναρωτιόμαστε. Ολα τα ‘χει η δόλια η Ζάμπια, τα ριάλιτι της έλειπαν. Και καθώς δεν διαθέτει πετυχημένες, δυναμικές, κομψές και κοσμοπολίτισσες κυρίες, που θα ήταν πρόθυμες να εμφανιστούν στο ριάλιτι «The real housewives of Lusaka», η τηλεόραση δείχνει στον εξαθλιωμένο λαό τα «τυχερά» κουρέλια του. Ο Τρίτος Κόσμος αντιγράφει τον τηλεοπτικό πάτο του πρώτου και το ίδιο τοξικό και ηλίθιο προϊόν γίνεται παγκόσμιο έδεσμα, μόνο που στην πρώτη περίπτωση αυτό σερβίρεται σε τσίγκινο πιάτο, ενώ στη δεύτερη σε (ψευτο)πορσελάνινο.

Η Ελλάδα δεν είναι Ζάμπια. Εδώ οι εισαγόμενες έφηβες πόρνες εργάζονται στην Πατησίων και στη Σοφοκλέους και κανένα κανάλι δεν έχει ενδιαφερθεί να τις αποκαταστήσει. Είμαστε λαός πολιτισμένος, πώς να το κάνουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή