Οταν ένα σχολείο «δουλεύει» για όλο τον χρόνο…

Οταν ένα σχολείο «δουλεύει» για όλο τον χρόνο…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι κανείς «επαρκής» στη δουλειά του, αλλά χωρίς αμφιβολία υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να ξεχωρίσεις και να κάνεις τη διαφορά. Το βλέπει κανείς ολόγυρα όταν όλοι μας διαπιστώνουμε αυτό το «κάτι» που κάνει μια εμπειρία, μια συναλλαγή, μια επικοινωνία αξέχαστη με θετικό τρόπο! Δικαιολογίες για να κάνει κανείς το «μίνιμουμ» υπάρχουν άφθονες, αλλά το «μάξιμουμ» είναι πάντα μια επιλογή ή δυνατότητα. Σκέψεις που πηγάζουν από την ερευνητική δουλειά που έχει ξεκινήσει η Ελληνογαλλική Σχολή του Πειραιά «Saint-Paul» για το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Φρέσκο είναι ακόμη το β΄ μέρος του αφιερώματος στον ιστορικό Πειραιά, μια θαυμάσια έκδοση στη σειρά «Πειραιώς: Ενθύμια» που εκδίδει σταθερά η Σχολή.

Πέρα από την όμορφη παράθεση ιστορικών φωτογραφιών και τεκμηρίων, πέρα από τη σωστή οργάνωση του υλικού, αυτό που έχει σημασία, ιδίως αυτήν την εποχή, είναι ότι η έκδοση αυτή και ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια προσπάθεια γίνεται από το «περίσσευμα» χρόνου και γνώσης. Και ανέθεσε η Σχολή στον Πειραιώτη Ιάκωβο Βαγιάκη να ανοίξει τα συρτάρια του και να προσφέρει τις γνώσεις του, γιατί λίγοι ξέρουν τον Πειραιά όσο εκείνος. Ο κ. Ιάκωβος Βαγιάκης έχει μεγάλη αγάπη για την πόλη του και είναι σημαντικό ότι τη μοιράζεται με ενθουσιασμό.

Ο κ. Μάρκος Γ. Βαρθαλίτης, ο γενικός διευθυντής του Saint-Paul, πιστεύει σε αυτόν τον σκοπό ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος. «Οι σελίδες που θα ξεφυλλίσουμε δεν μας καλούν να αποχαιρετήσουμε «την Αλεξάνδρεια που φεύγει». Αντιθέτως, μας καλούν να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από το παρελθόν για να οικοδομήσουμε τον Πειραιά που μας αξίζει, τον Πειραιά του μέλλοντός μας». Πόσο δίκιο έχει, αν σκεφτεί κανείς ότι η γνώση του παρελθόντος μπορεί να γίνει παραγωγική για το μέλλον. Εντυπωσιάζεται ο μη Πειραιώτης από τον δυναμισμό της πόλης, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, π.χ., αλλά και μεταγενέστερα, με τις επιχειρήσεις, τη ζωντάνια της οικονομίας, τα αρχοντικά σπίτια, τους κινηματογράφους (που σχεδόν όλους τους έχασε ο Πειραιάς)…

Η ιστορική σχολή Saint-Paul προσέφερε μια υπηρεσία, όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και σε όλους τους Ελληνες που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν τον τόπο. Αξίζει να σημειώσουμε πέρα από τη συμβολή του κ. Ιάκωβου Βαγιάκη, τη συνδρομή του κ. Αντώνη Ρηγούτσου, τέως γενικού διευθυντή της Σχολής (που ήταν δική του η ιδέα) και του κ. Κυριάκου Κοττέα, φιλολόγου που συνέβαλε σημαντικά και στα κείμενα. Η έκδοση δεν πωλείται, είναι δωρεάν. Αξίζει κανείς να την αναζητήσει από τη Σχολή (Χαρ. Τρικούπη 36, Πειραιάς, τηλ. 210-45.11.954, www.saintpaul.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή