49 χρόνια πρίν…26.VΙΙ.1962

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΤΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Βόννη, 25.- Αι διαπραγματεύσεις επί των κυρίων θεμάτων μεταξύ της υπό τον υπουργόν Συντονισμού κ. Παναγήν Παπαληγούραν ελληνικής αντιπροσωπείας και της υπό τον υπουργόν Εθνικής Οικονομίας κ. Λούντβιχ Ερχαρτ (φωτογραφία) γερμανικής τοιαύτης ετερματίσθησαν ουσιαστικώς. Η συμφωνία θα υπογραφή την Κυριακήν, αφού ο κ. Παπαληγούρας επιστρέψη εκ της περιοδείας του εξ Αμβούργου και Δυτικού Βερολίνου και κλιμάκιον της ελληνικής αντιπροσωπείας ρυθμίση ωρισμένα λεπτομερειακά και τεχνικής φύσεως ζητήματα. Ο κ. Παπαληγούρας είναι απολύτως ικανοποιημένος εκ του αποτελέσματος των συνομιλιών. Κατ’ εγκύρους οικονομικάς πηγάς της γερμανικής πρωτευούσης επετεύχθη όπως τα 206 εκατ. μάρκα της βοηθείας χορηγηθούν διά πιστώσεων απ’ ευθείας ηγγυημένων υπό της γερμανικής Κυβερνήσεως, αποκλειομένου ούτω του ενδεχομένου όπως τα 56 επί πλέον εκατ. μάρκων διά το εργοστάσιον Μεγαλοπόλεως δοθούν μέσω του «κονσόρτσιουμ». Τούτο θεωρείται μεγάλη επιτυχία του κ. Παπαληγούρα. Αι αντιρρήσεις των αρμοδίων τεχνικών παραγόντων της γερμανικής Κυβερνήσεως ήρθησαν όχι μόνον παρεμβάσει του κ. Ερχαρτ αλλ’ αυτού τούτου του καγκελλαρίου Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος διέκειτο ευμενώς διά την απόλυτον ικανοποίησιν του ελληνικού αιτήματος. Χαρακτηριστικόν των γερμανικών διαθέσεων έναντι της Ελλάδος αποτελεί η υπό του κ. Ερχαρτ κατά την διάρκειαν γεύματος παρώτρυνσις των Γερμανών βιομηχάνων να επενδύσουν κεφάλαιά των εις την Ελλάδα.

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ηράκλειον, 25.- Η πόλις του Ηρακλείου διήλθε σήμερον το απόγευμα ώρας αναταραχής όταν η συγκέντρωσις διαμαρτυρίας των σταφιδοπαραγωγών εξετράπη εις οχλοκρατίαν. Εδημιουργήθησαν αιματηρά επεισόδια, τα οποία υπεκίνησαν τα κομμουνιστικά στοιχεία, τα οποία εισώρμησαν εις το νομαρχειακόν μέγαρον και κατέστρεψαν το παν εις τα γραφεία των Δήμων και Κοινοτήτων. Υπαρχουν 20 ελαφρώς τραυματίαι εκ των οποίων οι δέκα εκ της Χωροφυλακής. […] Της διαδηλώσεως ηγείτο η διοίκησις της Ενώσεως των Γεωργικών Συνεταιρισμών και μεταξύ αυτών οι βουλευταί της ΕΔΑ κ. Λ. Κύρκος και της Ε.Κ. κ.κ. Κ. Μαρής, Μ. Ξυλούρης και Εμμ. Ματζαπετάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή