Ο Μιχάλης Κακογιάννης σε ένα δυναμικό φωτογραφικό πορτρέτο του

Ο Μιχάλης Κακογιάννης σε ένα δυναμικό φωτογραφικό πορτρέτο του

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο, Πέμπτη, μέρα καλοκαιρινή, στην καρδιά του ελληνικού θέρους, κηδεύεται στην αττική γη ο Μιχάλης Κακογιάννης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Σκουφά 34) στις 4 το απόγευμα και ακολούθως, μετά από δική του επιθυμία, η ταφή θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στην οδό Πειραιώς 206, στο ύψος του Ταύρου, «ως προσωπικότητα που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Ιδρυμα». Στην τελετή την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, με τις οποίες ο Μιχάλης Κακογιάννης διατηρούσε και φιλικές σχέσεις. Τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέας Δημητρίου. Χθες, που έγινε παγκοσμίως γνωστή η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Κακογιάννη, πλήθος συλλυπητηρίων μηνυμάτων άρχισαν να φθάνουν στο Ιδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος με όραμα και πίστη για να αφήσει μία παρακαταθήκη για το μέλλον πέρα από τις πνευματικές δημιουργίες του. Από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανακοινώθηκε πως, έπειτα από πολλαπλά αιτήματα, έχει ανοίξει λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα για όσους θα ήθελαν αντί για στεφάνι να προσφέρουν μία δωρέα υπέρ των σκοπών του Ιδρύματος. Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός είναι:

Ιδρυμα Μιχάλης Καοκογιάννης, Εθνική Τράπεζα, Αριθ. Λογαριασμού 708/296 004-47 (ΙΒΑΝ GR1701107080000070829600447 και SWIFT code ΕΤΗΝGRΑΑ).

Το ευρύ κοινό αγαπάει και γνωρίζει τον Μιχάλη Κακογιάννη μέσα από τις αξεπέραστες και κλασικές πλέον κινηματογραφικές δημιουργίες του αλλά και τις πολλές θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο ίδιος όμως πέρα από ένας σκηνοθέτης με πίστη στους ηθοποιούς του, τους οποίους ανεδείκνυε με μοναδικό τρόπο, ήταν και ένας άνθρωπος που είχε ρεαλισμό και όραμα για τη ζωή και τον πολιτισμό. Δεν είναι ευρέως γνωστό, π.χ., ότι ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως ήταν δικό του όραμα και για τον σκοπό αυτόν είχε ιδρύσει τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας» εξασφαλίζοντας τη συνεργασία του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau. Το έτος 2004, συνέστησε το κοινωφελές Ιδρυμα με την επωνυμία «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», που άρχισε να λειτουργεί σε αυτόνομο κτίριο της οδού Πειραιώς το 2009. Χθες, και η Εθνική Λυρική Σκηνή εξέδωσε ψήφισμα για τον θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη, θυμίζοντάς μας επίσης ότι είχε συνεργαστεί με την ΕΛΣ το 1982 όταν είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία της «Τραβιάτας» αλλά και την περίοδο 1994/95 όταν εκτελούσε χρέη προέδρου της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή