Η εθνική κυριαρχία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί ήταν αυτοί που διέρρηξαν τα ιμάτιά τους με την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που προσφεύγουν στον μηχανισμό στήριξης να δέχονται να περιοριστεί η εθνική κυριαρχία τους, αντί να τους υποδεικνύνεται η έξοδος από το ευρώ. Ως συνήθως δε, κατηγόρησαν τον Γερμανό πολιτικό ότι επιδίδεται σε προκλήσεις και θεώρησαν ότι η πρότασή του αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα, καθώς εξακολουθούν να θεωρούν τη χώρα μας το κέντρο της Γης.

Από τη μία πλευρά είναι κατανοητή η ευαισθησία για το θέμα – ιδιαίτερα σε μια περίοδο γενικής κρίσης και σήψης, που προκαλεί εθνική κατάθλιψη. Από την άλλη όμως με την εθνική κυριαρχία συμβαίνει ό,τι και σχεδόν όλες τις αξίες ή ιδέες, στις οποίες ομνύουμε μεν, στην πράξη όμως φροντίζουμε να απαξιώνουμε. Η είσοδος της χώρας, αρχικά στην ΕΟΚ, ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στην Ευρωζώνη συνεπαγόταν αυτομάτως περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε: η εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι στο ακέραιο υπεύθυνη για την πολιτική που ακολουθεί, καθώς καθοριστικές επιλογές επιβάλλονται απευθείας από τις Βρυξέλλες. Αντί, όμως, να επιχειρήσουμε να προσδώσουμε νέο περιεχόμενο στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του νέου σκληρού και άκρως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, στο οποίο οικειοθελώς επιδιώξαμε να συμμετάσχουμε, κοιμηθήκαμε τον ύπνο του δικαίου, αρκούμενοι στην κατανάλωση του φθηνού χρήματος, που εισέρρευσε από την Ευρώπη.

Εξαρχής ήταν σαφές ότι η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της χώρας δεν θα εξαρτιόταν από μεγαλοστομίες και κούφιες παρελθοντολογικές ρητορικές, αλλά από το πόσο δυνατή και εδραία θέση θα κατοχύρωνε εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλαμε να κινηθούμε, ωστόσο αδιαφορήσαμε πλήρως και σήμερα ζούμε -και πληρώνουμε- τις συνέπειες. Οι οποίες αναπόφευκτα αγγίζουν και την εθνική κυριαρχία. Το χειρότερο, όμως, ίσως είναι ότι πολλοί αντιμετωπίζουν ακόμη ως πραγματικό δίλημμα τις επιλογές «προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα ή αποχωρούμε από την Ευρωζώνη και όπου βγει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή