ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Λούβρο, το μεγάλο γεγονός του φθινοπώρου

Τρεις μήνες λείπουν ακόμη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Κι όμως στις δύο κεντρικές όψεις του Μουσείου Λούβρου έχουν ήδη αναρτηθεί μπάνερ που αναγγέλλουν στους κατοίκους του Παρισιού και τους επισκέπτες του το γεγονός.

Η έκθεση, που ξετυλίγει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μηκυναϊκούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα θα εγκαινιαστεί στης 13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιανουαριου του 2012. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που αποτελεί καρπό συνεργσίας Γάλλων και Ελλήνων ειδικών και κύριο στόχο έχει να συστήσει στο κοινό που επισκέπτεται το μεγαλύτερο μουσείο του κοσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, μια κληρονομιά της Ευρώπης που δεν είναι σε πολλούς γνωστή. Στην έκθεση που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αριστουργήματα, εκτός από τις αρχαιότητες που θα δώσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, περιλαμβάνονται και μακεδονικές αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται σε έκθεση του εξωτερικού.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην κεντρική αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, 1.100 τ.μ. και ήδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, τόσο για το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε την υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης, των εργαστηρίων συντήρησης του γαλλικού μουσείου, όσο και των οκτώ Εφορειών Αρχαιοτήτων, αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, των φορέων δηλαδή που συνεργάζονται στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Αποτέλεσμα συνεργασίας είναι και ο κατάλογος της έκθεσης, που αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες και για τον οποίο συνεργάστηκαν πάνω από 70 επιστήμονες Ελληνες και Γάλλοι. Στο διάστημα της έκθεσης έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί και παράλληλες εκδηλώσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που έχει οριστεί για το διάστημα 2-4 Δεκεμβρίου).

Το Παρίσι ετοιμάζεται να απολαύσει την Ιστορία του ελληνικού Βορρά και της αρχαίας Μακεδονίας.