Χωρίς αντισώματα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ, αυτοκρατορία με την προσοχή στραμμένη σε εξωτερικούς εχθρούς, υπονομεύουν την οικονομία τους και την ηγεμονική τους θέση με πολιτικές συγκρούσεις πάνω στο στείρο πεδίο των μικροσυμφερόντων και ιδεοληψιών· η Νορβηγία, ευημερούσα κοινωνία της επίμονης συλλογικότητας και του κομφορμισμού δεν μπόρεσε να προβλέψει τον κίνδυνο ενός μοναχικού τρελού παιδιού της· η Ελλάδα, κοινωνία της δανεικής ευημερίας παραδίδεται στην πολυτέλεια και την ευκολία, τυφλώνεται σαν κουρεμένος Σαμψών και μένει στο έλεος των δανειστών της.

Και οι τρεις χώρες -κατά τ’ άλλα τόσο διαφορετικές- πληρώνουν το τίμημα του εφησυχασμού, της απατηλής αίσθησης ότι είχαν λύσει τα προβλήματά τους. Επαψαν να εξελίσσονται, να ανταποκρίνονται σε νέες προκλήσεις. Στη φύση, ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Οι κοινωνίες των ανθρώπων καμιά φορά έχουν δεύτερες ευκαιρίες, αλλά η Ιστορία είναι ένας ημιτελής κατάλογος λαών, πόλεων και αυτοκρατοριών που αναπτύχθηκαν, μεσουράνησαν και χάθηκαν.

Οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική και οικονομική δύναμη που αναπτύχθηκε στον πλανήτη, αλλά σήμερα η χώρα αυτή δείχνει τα σημάδια παρακμής που καταδίκασαν τόσες προηγούμενες υπερδυνάμεις: η σταθερότητα και η ευημερία επέτρεψαν την ανάπτυξη μικρών ομάδων με δυσανάλογη ισχύ, οι οποίες ανάγκασαν το κράτος να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι του συνόλου. Η Νορβηγία, με το άφθονο χρήμα από πετρέλαια, συνεχώς πρώτη στον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας, απομονωμένη από τα προβλήματα που μαστίζουν τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, ταράχθηκε συθέμελα από ένα άρρωστο άτομο. Απέδειξε ότι και στις καλύτερα οργανωμένες κοινωνίες δεν προβλέπονται οι σκοτεινές διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής.

Οι Ελληνες, από τους ελάχιστους λαούς που κρατούν τη γλώσσα και τη συνείδησή τους μέσα από χιλιετίες, μέσα στην ασφάλεια και τον πλούτο της Ευρώπης, ξέχασαν την προτροπή των προγόνων τους και τα βιώματα των παππούδων τους: να μην εφησυχάζουν ποτέ, να μη γίνονται μαλθακοί. Μόνο με την επίγνωση ότι τίποτα δεν είναι για πάντα μπορεί μια κοινωνία να επιβιώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή