Απ’ τον Αύγουστο, μυρωδιά θεατρικού… χειμώνα

Απ’ τον Αύγουστο, μυρωδιά θεατρικού… χειμώνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κλασικά έργα: «Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Ολοι οι σκηνοθέτες θέλουν να κοιτάξουν από τη δική τους γωνία αυτόν τον «Γυάλινο κόσμο», όλοι οι ηθοποιοί να ερμηνεύσουν τους ρόλους της δεσποτικής μητέρας Αμάντας, και των παιδιών: της Λώρας και του Τομ.

Την ερχόμενη θεατρική περίοδο θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναδούμε στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» σκηνοθετημένο από μια ταλαντούχο νεαρή σκηνοθέτιδα: την Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία υπογράφει και τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία. Στον ρόλο της Αμάντας, η Ναταλία Τσαλίκη.

Ο «Γυάλινος κόσμος», που γράφτηκε το 1943, καθιέρωσε τον Τένεσι Ουίλιμας ως έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αυτοβιογραφικά του έργα, ένα έργο-ανάμνηση για τη μητέρα του και την αδελφή του. Κατά την προσφιλή του τακτική, το παρόν εναλλάσσεται με σκηνές από το παρελθόν, σε μια κοινωνία οικονομικά εξαντλημένη, με ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε διάθεση για ζωή.

Η ιστορία είναι απλή και συνηθισμένη: ο Τομ ξετυλίγει με κινηματογραφικό τρόπο τις αναμνήσεις του από το σπίτι των νεανικών του χρόνων, όπου ζούσε με τη μητέρα του Αμάντα, και την αδελφή του Λώρα, αφού ο πατέρας τους τούς εγκατέλειψε. Ο ίδιος ασφυκτιά και θέλει να φύγει, αλλά η Αμάντα δεν του επιτρέπει, πριν βρεθεί ένας άνδρας για τη Λώρα.

Το τέταρτο πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Τζιμ, ο νεαρός υποψήφιος μνηστήρας της Λώρας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτεχνεί ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Στον ρόλο του Τομ, ο Αντίνοος Αλμπάνης, στον ρόλο της Λώρας, η Αμαλία Νίνου και στο ρόλο του Τζιμ, ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή