Ενα είναι το όπιο του λαού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φύτεψε κι εσύ έναν Κνίτη, μπορείς!» ήταν ένα από τα δημοφιλή συνθήματα των αναρχικών μετά τη μεταπολίτευση. Κυριάρχησε στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και αποτέλεσε έναυσμα για αμείλικτες ιδεολογικές αλλά και σωματικές συγκρούσεις. Το σύνθημα επανέρχεται αβίαστα στα χείλη και όσων δεν αγαπούν τον Κροπότκιν μετά την ανάγνωση της ακόλουθης χθεσινής ανακοίνωσης του ΚΚΕ: «Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται στοχεύει μόνο στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού. Μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι βολεύει το πέρασμα της πολιτικής τους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά έχει δικαίωμα να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα που με νύχια και δόντια υπερασπίζονται».

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πόσο κωμικά παρωχημένη είναι η φρασεολογία του και μάλιστα σε ζητήματα που αφορούν ευρείες πληθυσμιακές ομάδες και δη τους νέους, για τους οποίους διατείνεται πως κόπτεται. Μπορεί να κεφαλαιοποιεί δημοσκοπικά και εκλογικά το γεγονός πως είναι συνεπές στις συνδικαλιστικές του ευαισθησίες και τους αγώνες του για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, αλλά σε πολλά κοινωνικά θέματα μοιάζει προσκολλημένο σε ένα σκοταδιστικό παρελθόν. Το εξαγγελθέν νομοσχέδιο είναι ίσως η μοναδική ένδειξη ικμάδας εκ μέρους της κυβέρνησης σε μία γενικευμένη ατμόσφαιρα αδράνειας, αναβλητικότητας και αμφισημίας στη ρητορική της. Οπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών είχε ως αφετηρία δύο δεδομένα: τον αριθμό των θανάτων, που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως, και ότι περίπου το 40% των κρατουμένων στις φυλακές έχουν καταδικαστεί είτε για υποθέσεις ναρκωτικών είτε για εγκλήματα που συνδέονται με τη διακίνησή τους, όπως διακεκριμένες κλοπές και ληστείες. Η διατήρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας (αν αυτό είναι που διεκδικεί το ΚΚΕ) απλώς θα διαιώνιζε και πιθανότατα θα επιδείνωνε το πρόβλημα.

Ενα προοδευτικό αριστερό κόμμα θα μπορούσε ίσως να προσάψει κάτι στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση: τη φυλάκιση που φτάνει τους 3 μήνες και η οποία προβλέπεται για την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης σε αριθμό δενδρυλλίων ή έκταση καλλιέργειάς τους που να δικαιολογούνται για αποκλειστική χρήση του δράστη. Το επιχείρημα είναι ότι «ενέχει έστω και μικρή επικινδυνότητα για τρίτα πρόσωπα». Πριν από λίγα χρόνια πάντως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι έχει ένα όνειρο: Να μπορεί κάποιος να φυτεύει χασίς στη γλάστρα του για δική του κατανάλωση. Μετά μεγάλωσε κι έγινε πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή