Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ηθικό πάθος

Οταν ο Στεφάν Εσέλ μίλησε για αναγκαία αγανάκτηση στο βιβλίο του, ξεχνούσε ότι το συναίσθημα αυτό αποτελεί πάθος, που δεν υπακούει στη λογική ή στο μυαλό. Οι «Αγανακτισμένοι» σε Αθήνα και Μαδρίτη, όμως, που κατέλαβαν δημόσιους χώρους, απέδειξαν η πολιτική και το θυμικό μοιράζονται στενή σχέση. Η αγανάκτηση συλλαμβάνει τη διαφορά μεταξύ του ισχύοντος και του πρέποντος: η λιτότητα απέναντι στα πιστωτικά βάρη, οι απολύσεις απέναντι στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας και η πολιτική ασφάλειας απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές. Ο Σπινόζα, όμως, προειδοποιεί για τους κινδύνους της, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση δεν μπορεί να στηριχθεί στη μεταμόρφωση του λαού σε στρατό αγανακτισμένων. Αναγκαίος είναι επίσης ο διαχωρισμός μεταξύ της αυθόρμητης αγανάκτησης και της τεχνητής οργής. Η πρώτη διαφωτίζει τους λαούς, ενώ ο δεύτερος στρατολογεί μέλη του όχλου. Στις πλατείες της Ευρώπης η αγανάκτηση δημιούργησε μια κοινότητα των αδικημένων και όχι μια κοινωνία της ελπίδας. Η κοινή εμπειρία αυτή μπορεί, όμως, να αποδειχθεί οιωνός σοβαρής μελλοντικής πολιτικής δράσης.

LΕ FΙGΑRΟ

Ελληνική σωτηρία

Ο Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με αφορμή το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Η έκτακτη συνεδρίαση ορίστηκε να λάβει χώρα στις 6 και 8 Σεπτεμβρίου. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν απέστειλε επιστολές στους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας για να ορίσουν το πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων.

«Προκειμένου να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε γρήγορα την Ελλάδα στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσουμε τους πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους προς άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να θέσουμε σε λειτουργία νέους τρόπους παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταχύτερο δυνατόν». Αυτό υπογραμμίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός στις επιστολές του. «Ηταν δύσκολο να οργανώσουμε μια έκτακτη συνεδρίαση», τόνισε ένας υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης. «Η ψήφιση ωστόσο του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να γίνει άμεσα. Η Γαλλία επιθυμεί να δώσει το παράδειγμα».

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Προς την οικογένεια

«Η οικογένεια είναι το παν στην Ελλάδα και δόξα τω Θεώ γι’ αυτό, διότι είναι το μόνο που μας απέμεινε», λέει η Μαρία Πρωτοψάλτου από τη Βέροια. «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ελληνική οικογένεια θα στηρίξει τα μέλη της και κατά κάποιο τρόπο οι πολιτικοί αφήνουν τη διάσωση της νέας γενιάς στους γονείς», συνεχίζει η ίδια. Ακόμα και πριν από την κρίση, το κράτος πρόνοιας ήταν από αδύναμο μέχρι ανυπόστατο.

Για δεκαετίες ολόκληρες, άλλωστε, οι κυβερνήσεις παραμελούσαν τις κοινωνικές υποδομές, γνωρίζοντας ότι ο μπαμπάς και η μαμά θα μαζέψουν τα κομμάτια. Η παράδοση της οικογενειακής υπευθυνότητας στην Ελλάδα είναι μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη.

Στην επαρχία, οι παππούδες προσέχουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας τις ώρες που οι μητέρες εργάζονται, οι οικογένειες φροντίζουν στο σπίτι τους ηλικιωμένους και οι γονείς χρηματοδοτούν τα παιδιά τους ακόμα και μετά τα τριάντα. Για τους Ελληνες, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους της οικονομικής κρίσης είναι να περνούν περισσότερες ώρες με την οικογένειά τους.

ΗΑΝDΕLSΒLΑΤΤ

«Καμπανάκια»

Οι κίνδυνοι για τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα κλιμακώνονται. Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης οι αγορές βυθίζονται εκ νέου στο τέλμα της κρίσης. Αναζητούνται ασφαλείς τοποθετήσεις, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Η Κομισιόν προσπαθεί να διαλύσει τους προβληματισμούς απέναντι στην Ιταλία και την Ισπανία. Με τα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων αμφότερες χώρες βρίσκονται στον σωστό δρόμο, διαβεβαίωνε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νωρίτερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ιταλία δεν θα μπορεί σύντομα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό δάνειο προς την Αθήνα. «Αυτά είναι υποθέσεις», σχολίασαν κύκλοι του ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδονται ως εικασίες οι πληροφορίες πως η Γερμανία θα πρέπει να καλύψει την εξομοίωση των επιτοκίων ανάμεσα σε χώρες με καλύτερη και σε εκείνες με μικρότερη αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω η γερμανική συνδρομή στο δάνειο προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή