49 χρόνια πρίν…5.VΙΙΙ.1962

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΕΡΩΦ – ΙΝΟΝΟΥ: Αγκυρα, 4.- Αι ελληνοτουρκικαί συνομιλίαι ήρχισαν ουσιαστικώς σήμερον την πρωίαν ότε ο Ελλην υπουργός των Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας […] επεσκήφθη την 10.30 πρωινήν τον Τούρκον συνάδελφόν του κ. Τζεμάλ Ερκίν και την 11ην τον πρωθυπουργόν κ. Ισμέτ Ινονού μετά του οποίου παρέμεινε συνομιλών επί μίαν ώραν και 10 λεπτά. […] Σχετικώς με την συνομιλίαν των κ.κ. Αβέρωφ και Ινονού, εγνώσθη ότι αύτη υπήρξεν ουσιαστική και εξήλθε των πλαισίων μιας εθιμοτυπικής επισκέψεως. Αι συνομιλίαι των δύο πολιτικών ανδρών εκάλυψαν όλα σχεδόν τα ενδιαφέροντα τας δύο χώρας θέματα και διεξήχθησαν εις ατμόσφαιραν εξαιρετικής εγκαρδιότητος. […] Ο τύπος της τουρκικής πρωτευούσης υποδέχεται με φιλόφρονας φράσεις την ενταύθα άφιξιν του Ελληνος υπουργού Εξωτερικών. Αι εφημερίδες υπογραμμίζουν εκ των όσων εδήλωσεν χθες την εσπέραν ο κ. Αβέρωφ, κατά την άφιξίν του εις το αεροδρόμιον της Κωνσταντινουπόλεως, φράσιν, η οποία εις ελευθέραν μετάφρασιν θα εσήμαινεν ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν προκαλούν ανησυχίαν τα μείζονα, αλλά τα μικρά προβλήματα. […] Η «Ουλούς», όργανον προσκείμενον εις τον Τούρκον πρωθυπουργόν, υπενθυμίζει την επιμονήν με την οποίαν ο κ. Αβέρωφ, υπουργός φίλης χώρας, ειργάσθη διά να κατευνάση όλας τας διαφωνίας αι οποίαι ανέκυψαν, ενδεχομένως, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος κατά την κρίσιμον κυρίως στιγμήν της κυπριακής υποθέσεως. Η εφημερίς υπογραμμίζει ότι η παγκόσμιος πολιτική, η παρούσα διεθνής κατάστασις και η γεωγραφική θέσις των δύο χωρών τας υποχρεώνουν να συνεργάζωνται στενώς. Πάντως, το επίσημον όργανον του τουρκικού Λαϊκού Κόμματος αναφέρεται επίσης εις τα «μικρά προβλήματα», που εις την πραγματικότητα αποτελούν ένδειξιν ότι θα χρειασθή να γίνουν πολλά εισέτι, προκειμένου να υιοθετηθή από τους δύο λαούς στάσις φιλίας. […]

ΜΑΚΑΡΙΟΣ: Λευκωσία, 4.- Τόσον ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όσον και ο κυπριακός λαός παρακολουθούν απαθώς τας συνομιλίας των κ.κ. Αβέρωφ και Ερκίν καθόσον είναι βέβαιον ότι ουδέν θετικόν συμπέρασμα θα προκύψη διά την Κύπρον, πλην της κλασσικής ευχής περί αρμονικής συμβιώσεως των δύο κοινοτήτων και των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών, εφ’ όσον οι Τούρκοι εμμένουν εις τας ανεδαφικάς απόψεις των. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ενέτεινε τας επιθέσεις του κατά των Ελλήνων, απειλών ανηθίκως και χαρακτηρίζων την Ενωσιν, την οποίαν νοσταλγούν οι Ελληνες, ως έναν «αγύρτην που βρυκολακιάζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή