49 χρόνια πρίν…5.VΙΙΙ.1962

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ: Νέα Υόρκη, 4. (Του ανταποκριτού μας Σ. Κοντομήτρου.) – Η Εταιρία Προστασίας των Ομολογιούχων και οι ιθύνοντες της Διεθνούς Τραπέζης, οι οποίοι εθεώρουν ως αδύνατον την οικονομικήν βοήθειαν προς την Ελλάδα λόγω της εκκρεμότητος του διακανονισμού του εξωτερικού χρέους, θεωρούν την σύστασιν του «κονσόρτσιουμ» ως προνομιακήν μεταχείρισιν της Ελλάδος υπό της αμερικανικής Κυβερνήσεως, η οποία, παρά τας πιέσεις των ομολογιούχων, τας βρεταννικάς αντιρρήσεις, τας αρνητικάς συστάσεις της Διεθνούς Τραπέζης και την απροθυμίαν ωρισμένων μελών του ΟΟΣΑ εξησφάλισεν ευρείαν χρηματοδότησιν της Ελλάδος. Συναφώς εις το εμπιστευτικόν υπόμνημα, το οποίον υπεγράμμιζε την δυσφορίαν των πιστωτών διά την παράτασιν της εκκρεμότητος, παρατηρείται ότι εις την περίπτωσιν της Ελλάδος υπερίσχυσαν τα πολιτικά κριτήρια και παρεβιάσθη δι’ άλλην μίαν φοράν η συμπεφωνημένη αρχή του πιστωτικού αποκλεισμού των εκπροθέσμων οφειλετών. Ούτω μετετέθη αυτομάτως εις χρόνον αόριστον η ρύθμισις των προπολεμικών χρεών.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΡΟΣ ΠΗΡΣΟΝ: Σχετικώς με τα οικονομικά της Ελλάδος, όλον το αμερικανικόν συγκρότημα των εφημερίδων «Κινγκ Φίτσουρς Συντικέιτ» δημοσιεύει τηλεγραφικήν ανταπόκρισιν του κ. Ντρου Πήρσον εις τον οποίον ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει: «Εφέτος είναι το πρώτον έτος χωρίς αμερικανικήν βοήθειαν. […] Μερικαί χώραι χρησιμοποιούν εκβιασμόν διά να εξασφαλίσουν την αμερικανικήν βοήθειαν. Ζητούν από την αμερικανικήν πυροσβεστικήν υπηρεσίαν να έλθη και να σβήση τας πυρκαϊάς του κομμουνισμού. Θα ημπορούσα να ανάψω μερικάς πυρκαϊάς, αλλά δεν το πράττω, θα ημπορούσα να φωνάξω κομμουνισμός, αλλά δεν το πράττω. Είμεθα η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία περιτριγυρίζεται εις τρεις πλευράς από κομμουνιστικάς χώρας, την Αλβανίαν, Γιουγκοσλαβίαν και Βουλγαρίαν, αλλά δεν φωνάζω ζητών βοήθειαν. Είμεθα βαθέως ευγνώμονες διά την βοήθειαν της χώρας σας εις το παρελθόν και δεν θα είχομεν να αντιμετωπίσωμεν σοβαρά (οικονομικά) προβλήματα εάν δεν είχομεν τον βαρύν στρατιωτικόν προϋπολογισμόν μας εις την ενίσχυσιν του ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή