Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΕCΟΜΟΝΙSΤΔιεύρυνση χρέους

Ξεκίνησε απ’ την Ελλάδα κι έκτοτε εξαπλώνεται σταθερά. Το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας, στην κρίση της Ευρωζώνης, εστιάζεται στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ και άλλες χώρες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο κάδρο. Η Γαλλία βρίσκεται ακόμη στο στρατόπεδο των διασωστών, αλλά κι αυτή αρχίζει να προσελκύει την προσοχή. Ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας της Κύπρου, με περιουσιακά στοιχεία επτά φορές μεγαλύτερα από το ΑΕΠ, είναι εκτεθειμένος στην ελληνική κρίση. Σ’ ένα «ήπιο» σενάριο τραπεζικού τεστ αντοχής, ο οίκος Moody’s υπολόγισε ότι οι τράπεζες της Κύπρου θα χρειάζονταν μια κεφαλαιακή ένεση της τάξεως του 16% του ΑΕΠ της νήσου. Οι καταθέσεις υποχώρησαν τους τέσσερις πρώτους μήνες του χρόνου και οι μετοχές των τραπεζών έχουν απολέσει περίπου τη μισή αξία τους.

ΕL ΜUΝDΟ

Αυστηροί νόμοι

Η Ελλάδα προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρότερη νομοθεσία για το Διαδίκτυο, για να αποτρέψει τη βία εναντίον των πολιτικών, με αφορμή τα μέτρα λιτότητας. Η πρωτοβουλία έρχεται μετά τις δημόσιες προειδοποιήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι οι διαμαρτυρίες εναντίον των μέτρων λιτότητας τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνησή του για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τα μέτρα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας προκάλεσαν επιθέσεις εναντίον πολιτικών και αιματηρές διαδηλώσεις στην Αθήνα, όπου κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν συχνά το Διαδίκτυο για να συντονίσουν τη δράση τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι ο νέος νόμος θα διευκολύνει τον εντοπισμό των ανώνυμων μπλόγκερ.

LΕS ΕCΗΟS

Καταιγίδα στην Ιταλία

Μετά την Ελλάδα, η καταιγίδα του χρέους απειλεί τώρα να πλήξει την Ισπανία και την Ιταλία. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ΕΚΤ, οι επενδυτές δεν αρκούνται σε διαβεβαιώσεις, εκφράζοντας καχυποψία απέναντι σε κάθε επίσημη δήλωση. Η περίπτωση της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, θυμίζοντας το ελληνικό δράμα: το δημόσιο χρέος της Ρώμης είναι γιγάντιο (120% του ΑΕΠ), ενώ η πολιτική τάξη της χώρας μοιάζει ανίκανη να επαναφέρει την Ιταλία σε αναπτυξιακή τροχιά. Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι σέρνει πίσω του τέτοια «βαρίδια», που μπορεί ανά πάσα στιμή να χάσει την εξουσία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ενεπλάκη σε ύποπτη υπόθεση καταβολής ακριβού ενοικίου σε μετρητά. Και η έλλειψη αξιοπιστίας της Κομισιόν δυσχεραίνει στο μεταξύ την εύρεση της αναγκαίας λύσης.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Υφεση στον τουρισμό

«Οταν δεν πίνουν είναι καλά παιδιά», λέει η κ. Βάσω Γεωργιάδου, καθώς μια ομάδα νεαρών Αγγλων τρικλίζουν στους κεντρικούς δρόμους του Λαγανά, φωνάζοντας βωμολοχίες στη μητρική τους. «Δεν φταίνε αυτοί, όμως. Δυστυχώς, αυτόν τον τουρισμό ενθαρρύναμε εμείς οι Ελληνες», εξηγεί η κ. Γεωργιάδου. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, από την πλευρά του, είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί με σκληρή δουλειά να προσελκύσει περισσότερους από 25 εκατ. τουρίστες το χρόνο. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τρόπους, ώστε να μη γίνει αντιληπτή στο εξωτερικό μόνο ως η χώρα του ήλιου, της θάλασσας και του σεξ. H Ελλάδα προσελκύει το 52% των επισκεπτών της μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή