Η εστίαση και ο ΦΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά δέκα μονάδες (!) θα αυξηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου ο συντελεστής ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης, φτάνοντας από το 13% στο 23%.

Η… αυτοκτονική αυτή επιλογή γίνεται καλύτερα κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι στα υπόλοιπα PIIGS, με την εξίσου κουρελιασμένη οικονομία, ο αντίστοιχος φόρος είναι αισθητά χαμηλότερος. Στην Πορτογαλία 13%, στην Ισπανία 10% και στην Ιρλανδία μειώθηκε πρόσφατα από το 13,5% στο 9%, ειδικά στον κλάδο εστίασης και στις υπηρεσίες φιλοξενίας, με τη λογική σκέψη ότι έτσι θα τονωθούν η αγορά και η απασχόληση.

Η ίδια η κυβέρνηση, λοιπόν, που μήνες τώρα καλεί όλες τις επαγγελματικές ομάδες να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, προκαλεί ασφυξία στον πιο νευραλγικό τομέα του -η αύξηση αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα-, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η αύξηση αφορά και τον καφέ, τα αναψυκτικά, τους χυμούς, μεταξύ άλλων, αλλά εμείς ας μείνουμε μόνο στα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα οινομαγειρεία. Δεν είναι απλή υπόθεση η εστίαση. Εχει μεγάλο κόστος -αμοιβές προσωπικού, αγορά πρώτων υλών, δημοτικά τέλη- και μεγάλο κόπο. Συνήθως όλα αυτά τα κόστη επιβαρύνουν το πιάτο του καταναλωτή. Πώς νομίζετε ότι έφτασε 12 ευρώ η χωριάτικη σαλάτα;

Είναι ένας συνδυασμός κόστους για τον επιχειρηματία και ασυδοσίας κάποιων επιχειρηματιών. Φανταστείτε πόσο παραπάνω θα επιβαρυνθεί τώρα ο καταναλωτής ή σκεφθείτε κάτι ακόμη πιο εφιαλτικό: Ως γνωστόν, λίγοι είναι οι σωστοί επαγγελματίες που κάνουν τη δουλειά τους με αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα τη σχέση ποιότητας – τιμής. Πολύ φοβάμαι ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης αρκετών επαγγελματιών θα λειτουργήσει εις βάρος του πελάτη. Προκειμένου να συγκρατήσουν κάπως τις τιμές, με δεδομένη την οικονομική κρίση που ούτως ή άλλως έχει μειώσει την πελατεία τους, θα περικόψουν πρώτα το προσωπικό και μετά την ποιότητα.

Η λογική του «κόψε ό, τι να ‘ναι για να μαζέψουμε λεφτά», χωρίς μελέτη των ιδιαιτεροτήτων κάθε επαγγελματικού χώρου, κάτι που συχνά ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι καταστροφική για τον χώρο της εστίασης· για ιδιοκτήτες, εργαζομένους, καταναλωτές.

Θα έχει μικρό εισπρακτικό όφελος για το δημόσιο ταμείο συγκριτικά με τη μεγάλη ζημιά που θα προκαλέσει.

Ισως το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να αλλάξει πλεύση και να σκεφτεί πώς θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, που στον χώρο της εστίασης ζει και βασιλεύει και που, πιθανότατα, με την αύξηση του ΦΠΑ θα «ανθήσει» ακόμη περισσότερο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή