Ο κρατισμός βλάπτει, κ. Καμίνη

Ο κρατισμός βλάπτει, κ. Καμίνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσχάτως ο δήμαρχος Αθηναίων οργανώνει εκστρατεία για να εξαιρεθεί ο δήμος από τον ν. 3812/2009 περί (μη) προσλήψεων και να διατηρήσει για μια τριετία τους συμβασιούχους του, ιδιαίτερα στην καθαριότητα και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στις 28 Ιουλίου επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών μαζί με τον πρώην δήμαρχο και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο κ. Κακλαμάνη και στις 4 Αυγούστου μάζεψε τους βουλευτές της Α΄ Αθηνών που του συμπαραστάθηκαν για την αρνητική απάντηση του υπουργού.

Ο κ. Καμίνης επικαλείται την κάλυψη επιτακτικών αναγκών. Προφανώς, γνωρίζει ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αφού σίγουρα και άλλοι δήμοι (και όχι μόνο δήμοι) έχουν -ή θα ισχυριστούν ότι έχουν- επιτακτικές ανάγκες.

Γνωρίζει επίσης ότι ο δήμος μπορεί άνετα να μεριμνήσει για τα βρέφη και τα νήπια, δαπανώντας το ίδιο ακριβώς ποσό σε κουπόνια. Οι γονείς μπορούν να τα εξαργυρώσουν στον ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό της αρεσκείας τους, ανάμεσα στους συμβεβλημένους με τον δήμο.

Γνωρίζει ακόμα ότι για την καθαριότητα δεν θα πρωτοτυπήσει, αν ακολουθήσει τον δρόμο που παλεύει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και που ήδη άνοιξε ο Δήμος Λαγκαδά. Ο τελευταίος προχωράει τον Σεπτέμβριο σε διαγωνισμό για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία. Σχετική μελέτη έδειξε ότι μπορεί να μειωθεί το κόστος στον Δήμο Λαγκαδά μέχρι 700.000 ευρώ τον χρόνο. Στην Αθήνα υπολογίστηκε ότι το κόστος θα πέσει τουλάχιστον στο μισό. Δικαιούται λοιπόν και ο κάτοικος της πρωτεύουσας ένα σύστημα καθαριότητας σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό.

Μένει το κοινωνικό πρόβλημα. Να απολυθούν τόσοι άνθρωποι; Αυτό όμως δεν είναι κοινωνικό αλλά προσωπικό πρόβλημα. Αφορά μόνο τους συγκεκριμένους που λόγω του νόμου απολύονται. Σε κοινωνικό επίπεδο, εφόσον το έργο συνεχίζει να παράγεται, οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν θα υπάρχουν μόνο τυχόν πλεονασματικές θέσεις ή τυχόν υψηλές αποδοχές σε επιδόματα κ. λπ. Υπάρχουν όμως δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, η εργασία εκτελείται με ανταγωνιστικό τρόπο και θυμίζω ότι η χώρα μας είναι πάτος στον ανταγωνισμό. Δεύτερον, δίνονται θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι του οποίου δοκιμάζονται από τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, σε αντίθεση με τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα δεν θα συμβάλει μόνο στο τόσο επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Θα δώσει γενικότερη ώθηση στην οικονομία και αυτό δεν είναι «νεοφιλελεύθερη ψύχωση». Το συστήνουν όλοι οι εταίροι μας και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, εσχάτως και ο ΟΟΣΑ.

Ολα αυτά τα γνωρίζει ο δήμαρχος. Παλαιότερα έδωσε μάχες ενάντια στον παλαιοκομματισμό που του επιτέθηκε, είτε για την αστυνόμευση της στάθμευσης, είτε για τη μη μετάδοση από τον 9,84 εκκλησιαστικών λειτουργιών, είτε για την αιγίδα στο Athens Pride κ. ά. Εδειξε σθένος ακόμα και απέναντι σε στελέχη της δικής του παράταξης. Δεν του ταιριάζει αυτή η παλαιοκομματική συμπεριφορά ανοχής απέναντι στις συντεχνίες που δημιούργησαν οι διακομματικοί πελατειακοί διορισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή