Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι και πολύ παλιοί θα θυμούνται την ταινία «Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη», μία ανέμελη κομεντί, κατάλληλη για θερινές προβολές, με τους Ροκ Χάντσον και Τζίνα Λολομπρίτζιντα. Φέτος, όμως, το ραντεβού τον Σεπτέμβρη είναι βέβαιο ότι θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και ίσως και για ολόκληρο τον κόσμο. Θα κριθούν πολλά και διάφορα τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και ήδη παίρνουμε μία και σε μεγάλη δόση γεύση από τώρα, καθώς βλέπουμε την ταραχή στις αγορές, την αμηχανία της πολιτικής τάξης και τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλεί διεθνώς η οικονομική κρίση.

Με λίγα λόγια, ο φετινός Σεπτέμβρης δεν θα είναι ανέμελος. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τον Σεπτέμβρη θα εκδηλωθεί η μεγάλη επίθεση των αγορών στα ομόλογα των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών και επομένως και στο ευρώ. Κατά τους ίδιους, το αποτέλεσμα της μάχης θα κριθεί από τις αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών και θα αποφασίσει το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης, η οποία είτε θα κάνει βήματα προς την κοινή οικονομική διακυβέρνηση είτε θα διαλυθεί, αλλά λογικά το δεύτερο ενδεχόμενο δεν συμφέρει κανέναν, μέσα και έξω από την Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβρη επίσης, και μάλιστα στις αρχές του μήνα, τα Κοινοβούλια των εταίρων-δανειστών θα πρέπει να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, κάτι που θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ», όχι μόνο για τη σωτηρία της δικής μας χώρας, αλλά και για τη θωράκιση του ευρώ. Πεποίθηση των κέντρων αποφάσεων στην Ευρώπη είναι ότι οι αγορές δεν ηρεμούν επειδή διατηρούνται οι εκκρεμότητες γύρω από την Ελλάδα και οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν. Ωστόσο, κρίνοντας από τις πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία, θα δοθούν σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες και η θετική έκβασή τους δεν είναι εγγυημένη, όπως αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρο ούτε το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας, ο Σεπτέμβρης προαλείφεται ιδιαίτερα θερμός, σε οικονομικό επίπεδο, ιδιαίτερα στον τομέα των τραπεζών όπου αναμένονται εξελίξεις και ακόμη περισσότερο στον κοινωνικό τομέα. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα προανήγγειλε ουσιαστικά ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, προφανώς με την προοπτική της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και οι ιδιοκτήτες ταξί αναμένουν το νομοσχέδιο του Γιάννη Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Αν στο μεταξύ οι ταραχές στο Λονδίνο και αλλού κλιμακωθούν, δεν αποκλείεται να δώσουν και πάλι αφορμή για νέες βίαιες εκδηλώσεις στη χώρα μας.

Με ανοιχτά όλα αυτά τα μέτωπα και με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, υπάρχουν παρατηρητές που προβλέπουν πολιτικές εξελίξεις τον Σεπτέμβρη. Παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, που όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί τελείως. Ειδικά αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο εδώ ή διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή