Να πείσουμε τους Γερμανούς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύουν τις αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας έναντι της παροχής επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι ενδοιασμοί επανέρχονται λίγο πριν από την έγκριση της νέας χρηματοδότησης, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο, σε μια στιγμή κατά την οποία έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κατανόησης των εταίρων μας, καθώς στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αξιολογήσεών της η τρόικα έχει διαπιστώσει καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τους στόχους που είχαν τεθεί όταν υπεγράφη η αρχική δανειοδότηση, τον Μάιο του 2010.

Το αρνητικό κλίμα καταγράφει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern. Το 52% των μελών της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) τάσσεται κατά των μέτρων για τη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και μόλις το 42% εγκρίνει τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η εύκολη απάντηση κάποιων στην Ελλάδα θα ήταν να «καταγγείλουν» το Βερολίνο για έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η σχετική κριτική, που έχει ακουστεί εξαντλητικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι χρήσιμη αλλά τείνει να παραβλέπει μια πραγματικότητα και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η χώρα που κλήθηκε πέρυσι και θα κληθεί και πάλι τον επόμενο μήνα να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα δοθούν στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι -τουλάχιστον για τον γράφοντα- κατανοητή η διστακτικότητα που επιδεικνύουν πολλοί Γερμανοί φορολογούμενοι, και κατ’ επέκταση οι εκπρόσωποί τους στο κοινοβούλιο της χώρας, να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο δεν χειρίστηκε με διαφάνεια και λελογισμένο τρόπο τις κοινοτικές επιδοτήσεις δεκαετιών, αλλά εμφανίζεται να μην υλοποιεί ούτε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μόλις τον περασμένο χρόνο.

Επειδή σε λίγες εβδομάδες τα πράγματα θα είναι και πάλι δύσκολα για την Ελλάδα και όλοι θα αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους η γερμανική κοινωνία αντιδρά, με αποτέλεσμα η κ. Μέρκελ, το κόμμα της και ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ενδεχομένως να κινδυνεύει η νέα χρηματοδότηση, καλό θα ήταν να εργαστούμε έγκαιρα και μεθοδικά για τη διασφάλισή της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ενδείκνυται να υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, με επισκέψεις, συνεντεύξεις και κάθε είδους επικοινωνιακές παρεμβάσεις προς τον λαό και την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Προϋπόθεση για να επιτύχουν αυτές είναι να έχουν προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις εντός των επομένων εβδομάδων.

Πρωταγωνιστής της όλης προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από τον πρωθυπουργό ο οποίος, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία του, παραμένει «εξαγώγιμο προϊόν». Λόγω του θεσμικού τους ρόλου, αλλά και των ικανοτήτων τους, οφείλουν να προβούν σε ανάλογη ενεργοποίηση και οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ στον βαθμό που του αναλογεί θα μπορούσε να συστρατευθεί επικοινωνιακά και ο γνώστης της γερμανικής γλώσσας πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας.

Οι κ. Βενιζέλος και Λαμπρινίδης επισκέφθηκαν στις 6 Ιουλίου το Βερολίνο και είχαν καλές συναντήσεις με τους ομολόγους τους, Σόιμπλε και Βεστερβέλε. Η κρισιμότητα του διακυβεύματος δικαιολογεί νέες επισκέψεις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέσω επαφών, δηλώσεων και κάθε λογής παρεμβάσεων θα πρέπει να καταστεί σαφές στον γερμανικό λαό ότι η Ελλάδα εκτιμά τη στήριξη που της δίνει η Γερμανία, αλλά και να επισημανθεί ότι δεν λαμβάνει δώρα αλλά δάνεια τα οποία αποπληρώνει με τόκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή