Γραμματα Αναγνωστων

6' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποθέσεις

Κύριε διευθυντά

Φανταστείτε υπάλληλο σε ιδιωτική εταιρεία στην οποία, με κάποιο μαγικό τρόπο, του έχει εξασφαλιστεί μονιμότητα, μισθός που καταβάλλεται κανονικά κάθε μήνα, καλές συνθήκες εργασίας, ωράριο που δεν παραβιάζεται, άδειες κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, που δίνονται κανονικά με πλήρεις αποδοχές, ασφαλιστικές εισφορές εξοφλημένες μέχρι κεραίας και ένα είδος ασυλίας για πιθανές μικρές ή μεγάλες ανεπάρκειες ως προς την εκπλήρωση των καθηκόντων του και ίσως και ατασθαλίες. Και την εταιρεία, σε χαλεπούς καιρούς, να του περικόπτει 10, 20, 30% των αποδοχών του και αυτός να δηλώνει πως θα περικόψει 10, 20, 30% της ούτως ή άλλως μειωμένης απόδοσής του και ως μεγαλύτερη απειλή ότι δεν θα εισπράττει ούτε αυτά που της χρωστούν οι πελάτες της ώστε να ορθοποδήσει. Και να ισχυρίζεται πως αυτό είναι νόμιμο δικαίωμά του και να μη φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του. Τρελό; Ισως όχι, αν αντικαταστήσετε την «ιδιωτική εταιρεία» με τη «δημόσια υπηρεσία».

Νενα Ρηγα / Συντ. δ/ντρια υπουργείου Δικαιοσύνης / Χαλάνδρι

Ηχορρύπανση στο Θησείο

Κύριε διευθυντά

Είμαι κάτοικος της περιοχής του Θησείου από τη μέρα που γεννήθηκα. Μία γειτονιά της Αθήνας που υπήρξε πανέμορφη και έχει και αυτή καταστραφεί.

Δεν θα σας απασχολήσω όμως εδώ με το σύνολο των προβλημάτων αυτής της περιοχής. Θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο αλλά μεγαλύτερο πρόβλημά μας.

Εδώ και λίγα χρόνια από την εποχή του κ. Κακλαμάνη, η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, το πανέμορφο Γκάζι, έχει μετατραπεί, από χώρος Πολιτισμού που υποτίθεται προορίζονταν, σε «μπουζουκομάγαζο» ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε χώρο ανοιχτών συναυλιών, δήθεν «ποιοτικών» συγκροτημάτων. Αποτέλεσμα: κάθε βράδυ, όλο το καλοκαίρι, εμείς οι ταλαίπωροι κάτοικοι του Θησείου, αλλά υποθέτω και των γύρω περιοχών, να μην μπορούμε να ανοίξουμε ώς τη μία τη νύχτα τα παράθυρά μας. Το να κάτσουμε δε στα μπαλκόνια μας, έχει καταντήσει παντελώς ανέφικτο.

Είχαμε ελπίσει ότι η εκλογή του κ. Καμίνη (του πρώην Συνήγορου του Πολίτη!) θα μας απαλλάξει από αυτό το μαρτύριο. Ομως τα πράγματα εφέτος μάλλον ήταν χειρότερα. Ούτε ένα βράδυ όλο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν ησυχάσαμε. Διαβάζουμε μάλιστα ότι και τον Σεπτέμβριο το μαρτύριό μας θα συνεχιστεί καθημερινώς.

Και διατυπώνω δύο απορίες προς εσάς και τον κύριο Δήμαρχο και πρώην Συνήγορο του Πολίτη:

Ο δήμος δεν είναι αυτός που πρέπει να προστατεύει τους δημότες του από την ηχορρύπανση; Και Πολιτισμός κατά τον κύριο δήμαρχο είναι μόνον η ελαφρά (ελαφρότατη) μουσική;

Ο δήμος της Καλαμάτας έχει γίνει παγκόσμια γνωστός από το ετήσιο φεστιβάλ χορού. Ο δήμος του Ναυπλίου από φεστιβάλ κλασικής μουσικής. Ο μικρός δήμος της Κορώνης ξεκινά και αυτός φεστιβάλ κλασικής μουσικής και τόσοι άλλοι και άλλοι δήμοι διοργανώνουν κάθε χρόνο φεστιβάλ με κάποιες από τις αληθινές μορφές τέχνης.

Την υπέροχη Τεχνόπολη, όμως, και ο κ. Καμίνης όπως ακριβώς ο πρόκατοχός του στο αξίωμα, την έχει καταδικάσει σε θεραπαινίδα των κλαπατσίμπαλων. Και μαζί και εμάς τους ταλαίπωρους δημότες.

Βοήθεια ζητάμε.

Αλεξανδρος Γεωργιου / κάτοικος Θησείου

Το προξενείο της Λευκωσίας

Κύριε διευθυντά

Γράφω για να καταγγείλω τις ουσιαστικά ανύπαρκτες υπηρεσίες διαβατηρίων που προσφέρονται από το ελληνικό προξενείο της Λευκωσίας. Αν κάποιος τηλεφωνήσει στο προξενείο ενημερώνεται από ηχογραφημένο μήνυμα ότι είναι απαραίτητο να κλείσει ραντεβού για την έκδοση διαβατηρίου. Το ίδιο μήνυμα ενημερώνει ότι το εν λόγω ραντεβού κλείνεται αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικώς. Τηλεφώνησα τουλάχιστον είκοσι φορές σε πέντε διαφορετικές μέρες, μα κανείς δεν ευαρεστήθηκε να απαντήσει. Σημείωνω ότι όλα τα τηλεφωνήματα έγιναν εντός των υπαγορευθεισών από το ηχογραφημένο μήνυμα ωρών. Αναγκάστηκα λοιπόν να πάρω άδεια από την εργασία μου για να παρευρεθώ αυτοπροσώπως και να κανονίσω το πολυπόθητο ραντεβού.

Βρέθηκα λοιπόν στο προξενείο περί τα τέλη Ιουλίου και μετά από περίπου δίωρη αναμονή, έκπληκτος, ενημερώθηκα από την υπάλληλο ότι δεν υπάρχει κανένα ραντεβού πριν από τον Φεβρουάριο! Απορεί κανείς ποιος είναι ο λόγος που μια διαδικασία, που στην Αθήνα ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών, στη Λευκωσία χρειάζεται περίπου οχτώ μήνες (αφού στο προαναφερθέν μήνυμα αναφέρεται ότι το διαβατήριο παραδίδεται έναν μήνα μετά την πραγματοποίηση του ραντεβού).

Πιστεύω ότι περαιτέρω σχόλια περιττεύουν, απλώς πρσθέτω ότι όμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και για προξενεία σε άλλες χώρες.

Γιωργος Τζαμπανακης

Περί συναίνεσης

Κύριε διευθυντά

Οπρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων στο νέο μεσοπρόθεσμο κυβερνητικό πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Η Ν.Δ., διά του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, είχε ήδη ανακοινώσει τη δική της πρόταση: «Ζάππειο II» (δημοσιοποιημένη στο Διαδίκτυο). Από την αρχή φάνηκε ότι το κλίμα δεν ήταν πρόσφορο, κυρίως διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν αντίθετος με το κυβερνητικό πρόγραμμα θεωρώντας λανθασμένη τη «συνταγή» του, διότι θα επέτεινε την υπάρχουσα ύφεση με όλα τα δυσμενή επακόλουθα, και αρνητικό τελικά αποτέλεσμα. Επέμενε δε στην αποδοχή της πρότασης της Ν.Δ. στο σύνολό της. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό και η προσπάθεια για συναίνεση απέτυχε.

Το πρώτο που θέλησα να εξακριβώσω -σαν απλός πολίτης- είναι αν για μια τόσο κρίσιμη συζήτηση που αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση, που αφορά τόσο την επιβίωσή της όσο και το μέλλον της, είχε γίνει η ενδεδειγμένη για την περίσταση προεργασία, ώστε η πιθανότητα μιας συναίνεσης -έστω μόνο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων- άριστα προετοιμασμένη, να είναι σχεδόν αναμενόμενη.

Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη προεργασία;

Η σε βάθος αξιολόγηση της πρότασης «Ζάππειο II» της Ν.Δ. με επιδίωξη συγκερασμού των προτάσεών της με το κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε να προκύψει ένας κοινός τόπος, προϋπόθεση για μια συμφωνία/συναίνεση.

Πως θα γινόταν η αξιολόγηση;

Διακομματική επιτροπή της Βουλής θα ανέθετε μια μελέτη σε ανεξάρτητη, με εχέγγυα αμεροληψίας, ομάδα εργασίας αποτελούμενη από διαπρεπείς Ελληνες και ξένους τεχνοκράτες οικονομολόγους για τη σε βάθος κριτική αξιολόγηση της πρότασης «Ζάππειο II» της Ν.Δ., επισημαίνοντας σημεία κοινώς αποδεκτά και άλλα σύγκλισης μεταξύ των δύο μερών.

Η μελέτη αυτή θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιούνταν στο Διαδίκτυο για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης (ενημερωμένος πολίτης, ίσον ενεργός πολίτης).

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά ο ίδιος από τη γραμματέα του τ. υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (προ του ανασχηματισμού) ότι η αυτονόητα απαραίτητη προεργασία για την εύλογη αξιολόγηση δεν έγινε. Η κριτική της πρότασης «Ζάππειο II» περιορίστηκε σε διατεταγμένη αγόρευση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο, που δεν έχει την πληρότητα και την αντικειμενικότητα μιας επιστημονικής μελέτης.

Δυστυχώς, ο κ. πρωθυπουργός δεν πείθει με την τακτική της «συναίνεσης» και της «διαφάνειας» που ακολουθεί.

Αλεξανδρος Α. Μακρης

Μαχαιριές στην Πατρίδα!

Κύριε διευθυντά

Ηεξωστρεφής εποχή μας, με εμφανείς τάσεις παιδισμού, εξωτερικεύει συχνά κατευθυνόμενες συγκινήσεις και σκέψεις. Λησμόνησε τον καλοπροαίρετο διάλογο, τη συνομιλία με τεκμηριωμένα επιχειρήματα για λύση των προβλημάτων. Λησμόνησε ακόμα τον ψυχικό μας κόσμο, τον εντός μας. Μεταμορφώθηκε επικίνδυνα τόσο η κοινωνία μας, που δεν αναγνωρίζεται; «Πόση ανομία μπορεί να αντέξει μια κοινωνία πριν χάσει τη συνοχή της;» εύλογα διερωτάται ο αρθρογράφος Νίκος Κωνσταντάρας στο πρωτοσέλιδο άρθρο του της έγκριτης εφημερίδας «Η Καθημερινή» (2-8-2011).

Φευ, σοβαρά τραυματισμένη από δικές μας μαχαιριές η δόλια πατρίδα μας, βρίσκεται σε πολύ δυσάρεστη ψυχική και οικονομική κατάσταση. Την οικονομική την βιώνουμε, την ψυχική, ίσως επειδή δεν φαίνεται, δεν την υποπτευόμαστε. Κάτω απ’ αυτή την εκτίμηση, τον υπολογισμό, μπορεί κανείς να διακρίνει την ειδοποιό διαφορά που χαρακτηρίζει τις συχνά απάνθρωπες, απαράδεκτες μαζικές συμπεριφορές μας. Η γυμνή αλήθεια στις τεφρές και πέτρινες ημέρες μας κατάντησε ουτοπία!!!

Αυτοί είμαστε οι σύγχρονοι Ελληνες, ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός χαβαλάκηδες; Σαφέστατα όχι. Οι ταραξίες, οι ταραχοποιοί είναι ελάχιστοι, αλλά αυτοί φαίνονται, όπως εξέχουν σ’ ένα φόρτωμα ξύλα τα στραβά. Είναι οι προβατόσχημοι λύκοι που καταξεσχίζουν το κοπάδι!

Το κακό έφτασε στα όριά του. Τον λόγο έχουν οι όντως ειδήμονες Ελληνες. Οι ποικιλώνυμες παρανομίες δεν λύνουν προβλήματα, επιδεινώνουν την κατάσταση!

Ιωαννης Γ. Θεοχαρης / τ. λυκειάρχης / Ιωάννινα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή