Παγκόσμιες λύσεις στα προβλήματα

Παγκόσμιες λύσεις στα προβλήματα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικονομική κρίση κατέδειξε σαφώς την αποτυχία του οικονομικού συστήματος και των υποστηρικτικών θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Πέραν των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων θεσμικών και οικονομικών λύσεων πρέπει να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα και συστημικά. Η αλλαγή στο σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης μπορεί, συμπληρωματικά, να επέλθει και με την αλλαγή της εντολής των διεθνών οργανισμών. Για παράδειγμα, συζητείται επισήμως κατά τα τελευταία χρόνια η αλλαγή του ρόλου και της σύνθεσης οργάνων του ΟΗΕ. Η διαδικασία αναδιοργάνωσης του ΟΗΕ θα καταλήξει το 2012 και ίσως να πρόκειται για μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να χάσουμε.

Μία από τις προτάσεις που συζητούνται είναι η αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC), ώστε να επιλαμβάνεται σημαντικών ζητημάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενα ισχυρό Συμβούλιο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συνοχή και καλύτερη αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενα αποτελεσματικό διεθνές Συμβούλιο που θα επιλαμβάνεται των οικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών θεμάτων, ίσως είναι απαραίτητο, καθώς αυτά είναι τα θέματα τα οποία σήμερα αποτελούν τα θεμέλια για τη διεθνή ειρήνη και την ευημερία των κρατών. Ενα Συμβούλιο με διευρυμένη και ισοδύναμη συμμετοχή των Κρατών, που θα μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και θα παρέχει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλαίσιο για περισσότερο σταθερή και ισόρροπη ανάπτυξη. Ενα Συμβούλιο εγγυητής της ηθικής οικονομικής διακυβέρνησης, που μπορούσε ακόμα να φιλοξενήσει υπό την αιγίδα του υπηρεσίες, όπως ένα διεθνή Οργανισμό Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας για να μην εξαρτώνται οι λαοί και τα κράτη από τρίτους ιδιώτες. Η λύση στην οικονομική κρίση πρέπει να δοθεί από διεθνή δημόσια όργανα. Η ανασυγκρότηση των Ηνωμένων Εθνών ίσως είναι μία από τις λύσεις που πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να προωθήσει.

* Η κ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι βουλευτής της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή