Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Οι συχνότητες

Φέτος τον Νοέμβριο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει έως και 300 εκατ. ευρώ, δημοπρατώντας μερικά από τα καλύτερα μέρη του φάσματος των συχνοτήτων της σε τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η διαδικασία από την πώληση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να ελέγξει την οικονομική κρίση της. Η Ελλάδα, όμως, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά της προβλήματα, δεν δρα σε καμία περίπτωση σαν κάποιος απεγνωσμένος πωλητής. Η χώρα σχεδιάζει να πωλήσει 14 μονάδες του βασικού 900 mhz φάσματος συχνοτήτων. Στις ισχύουσες τιμές, ένα μπλοκ των 10 mhz θα μπορούσε να κοστίσει έως και 46,6 εκατ. ευρώ. Η Wind Ελλάς λέει ότι αυτό είναι διπλάσιο από το ποσό που άλλοι Ευρωπαίοι πωλητές ζητούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η πώληση ήταν υπό εξέταση και σχεδιαζόταν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο και προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης, δήλωσε Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. Στόχος ήταν να αναβαθμιστεί το πεδίο δράσης στην Ελλάδα μεταξύ των τριών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς προωθούν και εξελίσσουν τις υπηρεσίες τους, συμπλήρωσε.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Το ευρώ

Οι ευρωσκεπτικιστές πρέπει να απολαμβάνουν τον θρίαμβό τους. Η δυσπιστία και ο φόβος που εξέφραζαν για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα επαληθεύτηκαν, ενώ η απροσμέτρητη αισιοδοξία των αντιπάλων τους αποδείχθηκε μία επικίνδυνη φαντασίωση. Το ευρώ που θα μας έφερνε κοντύτερα τελικά προκάλεσε μεγάλα ρήγματα. Η νότια Ευρώπη υπήρξε το μεγάλο θύμα της προδοσίας.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία στην πρόσφατη ιστορία τους γνώρισαν τη σκληρότητα φασιστικών και στρατιωτικών καθεστώτων. Η Ε.Ε. τους επέτρεψε να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να ζήσουν σαν σύγχρονες δημοκρατίες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χαμηλά επιτόκια για να βοηθήσει τους Γερμανούς, και το εύκολο χρήμα των Κινέζων πλημμύρισε τη Γηραιά Ηπειρο, οι «νότιοι» μπορούσαν να δανειστούν με γερμανικούς όρους και να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής των Γερμανών. Τώρα έχουν βυθιστεί στο τέλμα της λιτότητας και της ύφεσης, ενώ η ύπαρξη του ευρώ δεν τους επιτρέπει να γλιτώσουν από τη διαρκή παρακμή, υποτιμώντας το εθνικό τους νόμισμα.

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Σε ελληνικό γήπεδο

Με το δεύτερο πακέτο διάσωσης μέσα σε ένα χρόνο, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη όλα τα εμπόδια. Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ελλήνων οικονομολόγων ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι ένα αποτελεσματικό βήμα για τη διάσωση της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο χρόνο για τη βελτίωση της δημοσιονομικής της κατάστασης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της, λέει ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ, επισημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, αλλά οι Ελληνες καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά. Εξαιρετικά επιφυλακτικός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος. Η κυβέρνηση υπόσχεται πολλά, αλλά ζητεί διαρκώς πίστωση χρόνου, επειδή πάλι δεν μπορεί να προσκομίσει απτά αποτελέσματα από την πολιτική της. Μοιάζει να μην κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι η κριτική του. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μας οδηγεί στη χρεοκοπία και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα το έκανε με μεγαλύτερη ταχύτητα», εκτιμά.

LΕ ΜΟΝDΕ

Απάτη η αναδιάρθρωση

Η συμφωνία των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να είναι πιο βλαβερή για τους φορολογούμενους. Οι ιδιώτες επενδυτές επωφελούνται εξασφαλίζοντας τις εγγυήσεις του Ταμείου FESF, ενώ ο «εθελοντικός» χαρακτήρας της συμμετοχής τους αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα βασιλικό δώρο στους τραπεζίτες και άλλους κατόχους ελληνικών χρεογράφων, καθώς και μία σαφή υποχώρηση των κρατών απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Η θέση αδυναμίας, στην οποία έχουν περιέλθει οι κυβερνήσεις απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, έχει τις ρίζες της στην απόφαση του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ το 1982 να μην επιτρέψει καμία αναδιάρθρωση του χρέους της Λατινικής Αμερικής σε αμερικανικές τράπεζες. Για όσους αισιόδοξους υποστηρίζουν ότι το σχέδιο σωτηρίας αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, η απάντηση έρχεται από την αδυναμία του ευρώ, η ύπαρξη του οποίου απειλείται από το σχέδιο διάσωσης. Η λύση βρίσκεται στην αναγκαία αναμενόμενη σύγκρουση των κυβερνήσεων με τα τραπεζικά συμφέροντα και τη ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή