Εξετάσεις αξιοπιστίας στη ΔΕΘ

Εξετάσεις αξιοπιστίας στη ΔΕΘ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη ύφεση και το κοινωνικό εκκρεμές ισορροπεί μεταξύ απαισιοδοξίας και απόγνωσης, ο λαός δεν αρκείται στην αναζήτηση και τιμωρία των περιπτώσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Ο πήχυς έχει ανέβει. Δεν συγχωρούνται η ανικανότητα και η ανευθυνότητα. Οι πολίτες αναμένουν από τους ηγέτες τους πολύ περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν.

Στην περυσινή ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του ’10, υπήρχαν λαϊκές αντιδράσεις ενάντια σε μέτρα που είτε είχαν εξαγγελθεί είτε βρίσκονταν στη διαδικασία της επεξεργασίας, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί, και άρα δεν είχαν ακόμη αντίκτυπο. Η κοινωνία ζούσε τον ιδιότυπο φόβο του άγνωστου. Τώρα έχουμε, δυστυχώς, εισέλθει στην επόμενη φάση, που όλοι βιώνουν την επώδυνη πραγματικότητα. Η οικονομία ασφυκτιά, επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι απολύονται, και οι αποταμιεύσεις, ύστατη ασπίδα προστασίας, εξανεμίζονται. Σε αυτό το καταθλιπτικό περιβάλλον ο ελληνικός λαός θα αποτιμήσει με πολύ αυστηρά κριτήρια τις εμφανίσεις και δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ.

Οι εποχές της λαϊκίστικης άσκησης πολιτικής, όταν η εκάστοτε κυβέρνηση προέβαινε σε φιλολαϊκές εξαγγελίες και η αντιπολίτευση υποσχόταν περισσότερα, έχουν παρέλθει. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτές οι τακτικές οδήγησαν τη χώρα στον σημερινό όλεθρο. Τώρα τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς καλούνται να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον ως υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες. Από τον βαθμό επιτυχίας τους θα εξαρτηθεί και η πολιτική τους επιβίωση.

Αλλωστε, κριτής, πλέον, δεν είναι μόνον ο ελληνικός λαός. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί κάθε κίνηση της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από την κριτική που έχει δεχθεί ο κ. Σαμαράς στους κόλπους του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Υπό το αυστηρό βλέμμα των δανειστών μας, και με την επόμενη δόση του δανείου να εκκρεμεί, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει με ειλικρίνεια την κατάσταση και να τολμήσει ρήξεις με κατεστημένα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται εντός του ΠΑΣΟΚ. Θα έχει προηγηθεί ο ενδελεχής έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και θα έχει επισημανθεί για άλλη μια φορά, ίσως την τελευταία, ότι οι χρόνιες διαστρεβλώσεις και παθογένειες που συνιστούν την «ελληνική πραγματικότητα» δεν μπορούν να συνεχισθούν.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιούται να προβάλει την όποια εναλλακτική του πρόταση, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να επιδείξει υπευθυνότητα παίρνοντας δημόσια αποστάσεις από κάθε είδους απαίτηση για προστασία κεκτημένων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με οργανωμένα συμφέροντα και συνδικαλιστές της Ν.Δ. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα πρωτίστως στον πρωθυπουργό, αλλά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να αιωρείται, και ο επίδοξος αντικαταστάτης του στην ηγεσία της χώρας δεν έχει την πολυτέλεια μιας στείρας κομματικής κριτικής και θολών και αμφίσημων δηλώσεων. Μια τέτοια επικοινωνιακή τακτική ίσως συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλά δεν θα προσελκύσει τους ανένταχτους σκεπτόμενους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, χωρίς τους οποίους δεν πρόκειται να κυβερνήσει.

Σε τρεις εβδομάδες, ο κ. Παπανδρέου καλείται να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Να ανακοινώσει με ευθύτητα συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις και δημόσιους οργανισμούς που κλείνουν, γνωστοποιώντας το ακριβές όφελος που προκύπτει για τον Ελληνα φορολογούμενο από την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Η εποχή των γενικόλογων θεωρητικών εξαγγελιών παρήλθε. Οι περιστάσεις επιβάλλουν αξιόπιστο πολιτικό λόγο, τολμηρές αποφάσεις, απρόσκοπτη υλοποίηση δεσμεύσεων και αποτελέσματα. Η αρχή μπορεί και πρέπει να γίνει στη φετινή ΔΕΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή