H Χάιντι δεν μένει πια εδώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Guten Abend, meine Damen und Herren. Αποφασίσαμε με τον Νικολά να αυτοδιαψευστούμε και να ανακαλέσουμε όλα όσα λέγαμε μέχρι τον περασμένο μήνα. Προχωρούμε στην άμεση θέσπιση ευρωομολόγων, αψηφώντας το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό των χωρών μας στο όνομα της διάσωσης αδύναμων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Θέλουμε διακαώς να τους δώσουμε λίγο από το τριπλό μας Α, να σταθούν στα πόδια τους, αυτά τα άμυαλα νεογνά της Ευρωζώνης που παραπαίουν». Κάτι τέτοιο περίμεναν την περασμένη Τρίτη από τα χείλη της «μητερούλας» Αγκελα Μέρκελ οι αγορές για να ηρεμήσουν; Γιατί αν πράγματι θεωρούσαν πιθανή μια τέτοια ιδεολογική κωλοτούμπα μάλλον μπορούμε αβίαστα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι αγορές είναι ανεγκέφαλες.

Υπάρχει κάτι που λέγεται η τέχνη του εφικτού στην πολιτική και η Μέρκελ δεν είναι καμία «Χάιντι των βουνών». Εχει εκλεγεί δύο φορές καγκελάριος απέναντι σε εξαιρετικά δύσκολους αντιπάλους και έχει καταβροχθίσει για πρωινό φερέλπιδες χριστιανοδημοκράτες δελφίνους, που εποφθαλμιούσαν τη θέση της. Σήμερα γνωρίζει καλά ότι τα ευρωομόλογα είναι μονόδρομος, όπως ήταν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα. Είναι γνωστό πως το σοβαρότερο ελάττωμα της Μέρκελ είναι η βραδύτητα των αντανακλαστικών της. Πρέπει όμως να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι δεν μπορεί σε ένα μήνα να υιοθετήσει κάτι που απέκρουε με επιμονή εδώ και ένα χρόνο. Επιλέγει λοιπόν ως «λαγούς» 2-3 χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι βάζουν το θέμα στο τραπέζι. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια ενθαρρυντική αφετηρία. Πριν από λίγες εβδομάδες μια συζήτηση περί ευρωομολόγου σαν αυτή που διεξάγεται τώρα στους κόλπους της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Βερολίνο και μέσα από τις στήλες των εφημερίδων θα ήταν αδιανόητη.

Παράλληλα όμως η Μέρκελ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην εξοργιστούν οι εταίροι της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που απειλούν να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αν προχωρήσει η ιδέα του ευρωομολόγου. Την ίδια στιγμή κατευναστική πρέπει να είναι η «μητερούλα» και προς τα δικά της ευρωσκεπτικιστικά κομματικά παιδιά που επιθυμούν να συνδέσουν το ευρωομόλογο με την ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη γερμανική Βουλή. Διεκδικούν απερίφραστη απόρριψη του ευρωομολόγου και τη θέτουν ως όρο για την υπερψήφιση του δεύτερου πακέτου. Προς μεγάλη έκπληξη των απανταχού γερμανοφάγων τσολιάδων, η Μέρκελ θέλει να διασφαλίσει την έγκρισή του και μάλιστα με δική της πλειοψηφία, όχι σοσιαλδημοκρατικό δεκανίκι. Συνεπώς, η εμπειρία δείχνει ότι η θέσπιση ευρωομολόγου είναι θέμα χρόνου. Και οι αποφάσεις της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί περί οικονομικής διακυβέρνησης προετοίμασαν το έδαφος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή