Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE SΟΙR

Στο χείλος του γκρεμού

Απαισιόδοξη εικόνα της κατάστασης της Ευρώπης παρουσιάζει σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος προειδοποιεί ότι το ευρώ και η ίδια η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. τα χρόνια 1985 με 1994 επικρίνει τους σημερινούς ηγέτες της Ενωσης για ατολμία και ολιγωρία, με πρώτους υπαίτιους της κατάστασης τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ, η γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής της Τρίτης δεν χρησίμευσε σε τίποτα, ενώ εξίσου επικριτικός εμφανίζεται και με την πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομίας, το οποίο χαρακτηρίζει «ανόητο εξάρτημα». Μόνο μια επαναδιαπραγμάτευση των κρατικών χρεών θα μπορούσε να κατασβέσει την πυρκαγιά, που σημαίνει την άρση των αντιρρήσεων των κρατών-μελών στην εφαρμογή αποφάσεων κοινής οικονομικής πολιτικής. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη χρειάζεται οραματιστές, αρχιτέκτονες και όχι πυροσβέστες, υπηρέτες μικροπολιτικών συμφερόντων», λέει.

ΒLΟΟΜΒΕRG

Στάση πληρωμών

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αφήσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών. Ταυτόχρονα, έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα πτωχεύσουν, ανέφερε στη συνέντευξή του στο κανάλι Bloomeberg ο Νιλ Ασκάρι της Pacific Investment Management. «Τα προαναφερθέντα κράτη βρίσκονται σε άρνηση όσον αφορά την κατάστασή τους και κρατούν καθυστερήσεις επειδή η θεραπευτική αγωγή κατά της κρίσης είναι τόσο πικρή. Βρίσκονται διαρκώς στην οπισθοφυλακή, υποδύονται ότι τα καταφέρνουν και τελικά η οικονομική κρίση επιδεινώνεται. Η Γερμανία, η Γαλλία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πρέπει να δημιουργήσουν ένα μαζικό σχέδιο στήριξης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, πλην των Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, γεγονός που αναγκαστικά θα τις οδηγήσει στην πτώχευση. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό τοίχος για Ιταλία και Ισπανία. Είναι, άλλωστε, πολιτικώς δύσκολο χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν λάβει ΑΑΑ από τους οίκους αξιολόγησης να εγγυώνται μονίμως για τα χρέη τρίτων».

FRΑΝFΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Εγγυήσεις

Η Φινλανδία θα λάβει σε αντάλλαγμα για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα εγγυήσεις. Ωστόσο, η ανταλλαγή αυτή περιπλέκει την κατάσταση, αφού η Φινλανδία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που συμμετέχει στο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα και εξασφαλίζει ένα είδος ενέχυρου. Τα χρήματα που θα δεσμεύσει η Ελλάδα γι’ αυτόν το σκοπό θα επενδυθούν από τη Φινλανδία σε ριψοκίνδυνα ομόλογά της. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξήγησε ότι η συμφωνία έχει στόχο να διευκολύνει την κυβέρνηση και τη Βουλή στο Ελσίνκι να συναινέσει στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Κοινοβούλιο έχουν ενισχυθεί οι ευρωσκεπτικιστές, αν και η Φινλανδία παραδοσιακά ήταν από τις πλέον φιλοευρωπαϊκές χώρες. Το κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» απέσπασε 19% τον Απρίλιο κι έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες. Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» δεν συμμετέχουν μεν στην κυβέρνηση, αλλά στο Ελσίνκι είναι κοινό μυστικό πως μετά τις εκλογές ενθαρρύνθηκαν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές σε όλα τα κόμματα.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Οφθαλμαπάτη

Καθώς οι δυτικές οικονομίες αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τους ρυθμούς της ανάπτυξής τους, η φτωχή ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας συνεχίζει να καταστρέφει σε μια εποχή που χρειάζονται σκληρές αποφάσεις. Τον πρόεδρο Ομπάμα θα τον θυμόμαστε πιθανόν ως ταλέντο στην επικοινωνία με την κοινή γνώμη, αλλά ατάλαντο χειριστή της εθνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη, φέτος το καλοκαίρι ακούσαμε ακόμη μεγαλύτερη οχλοβοή προερχόμενη από τους μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης. Ενα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε να τερματίσει τη νευρικότητα των αγορών, που δεν ενθουσιάζονται με αυτά που βλέπουν. Η εκλογική σκοπιμότητα και η πολιτική ανοησία θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της κρίσης του ευρώ, υπονομεύοντας τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη που χρειάζεται η Ευρώπη. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο των ανήσυχων επενδυτών. Οι προσδοκίες μας μετά την ένταξη στην Ε.Ε. αποδείχθηκαν από πολλές απόψεις οφθαλμαπάτη. Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο είναι η πολιτική εκδικητικότητα. Ο δυτικός κόσμος βιώνει τώρα τον δικό του θερινό εφιάλτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή