49 χρόνια πρίν…19.VΙΙ.1962

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΣΚΕΝΔΗΣ: Νέαι πληροφορίαι, ληφθείσαι χθες ενταύθα, επιβεβαίωσαν προγενεστέρας περί επεισοδίων εις την Τασκένδην μεταξύ των φυγάδων κομμουνιστοσυμμοριτών, συνεπεία των εσωτερικών αντιθέσεων του ΚΚΕ. Εις την 10ην «πολιτείαν» της Τασκένδης (στρατόπεδον διαμονής κομμουνιστοσυμμοριτών) οπαδοί του Ζαχαριάδη, φέροντες φωτογραφίες του Στάλιν, ωργάνωσαν μυστικήν συγκέντρωσιν, την οποίαν διέλυσαν βιαίως αι ρωσικαί αρχαί, αφού συνέλαβον υπευθύνους, μεταξύ των οποίων και τον προσωπικόν φίλον του Ζαχαριάδη (φωτογραφία) και άλλοτε ηγετικόν στέλεχος του ΚΚΕ Δήμον Σιδηρόπουλον. Επενέβη μάλιστα και έφιππος αστυνομία, η οποία ετραυμάτισε πολλούς και προέβη εις συλλήψεις. Τρεις εκ των συλληφθέντων εξωρίσθησαν εις την ερημικήν περιοχήν Καρακαλπάκ διά καταναγκαστικά έργα. Πέραν της πολιτικής σημασίας, την οποίαν έχουν αι ως άνω εκδηλώσεις των κομμουνιστοσυμμοριτών, πρέπει να αποδοθούν και εις την εντεινομένην δυσαρέσκειαν των φυγάδων του ΚΚΕ διά τας αθλίας συνθήκας διαβιώσεως εις την Τασκένδην, λόγω βαναύσου τακτικής του κομμουνιστικού καθεστώτος έναντι των μη συμφωνούντων με την νέαν γραμμήν Ελλήνων κομμουνιστών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ: Ειδήσεις από την Αίγυπτον φέρουν ότι πρόσφατος διαταγή απαγορεύει την επί οιωδήποτε λόγω εξαγωγήν επίπλων, ταπήτων, σκευών κλπ. και βέβαια η απαγόρευσις αφορά τα κινητά και την οικοσκευήν των ξένων που εγκαταλείπουν οριστικώς την χώραν. Είναι αδύνατον να μείνωμεν αδιάφοροι εμπρός εις τόσην αυθαιρεσίαν. Οι φεύγοντες την Αίγυπτον ξένοι, είναι τώρα πλέον όλοι Ελληνες. Πρέπει η δημιουργουμένη εις αυτούς κατάστασις να προκαλέση το άμεσον ενδιαφέρον μας. Εξαναγκάζονται οι Ελληνες της Αιγύπτου να την εγκαταλείψουν εξ αιτίας της νέας εκεί, αφορήτου διά τους ξένους, καταστάσεως. Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να φύγουν και όχι να εμποδίζωνται, να κατακρατούνται, ως οι ένοχοι, με το απαγορευτικόν μέτρον εξαγωγής των επίπλων των και των τιμαλφών.

ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Το σύνολον νομίμου πληθυσμού της Ελλάδος κατά την ενεργηθείσαν πέρυσι (1961) απογραφήν ήτο 8.409.603 άτομα έναντι 7.639.643 της απογραφής του 1951.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή