Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕSΤο κουτί της Πανδώρας

Νέα εμπόδια που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν αντιμετωπίζει το νέο πακέτο, ύψους 109 δισ. ευρώ, στήριξης της Ελλάδας. Η συμφωνία με τη Φινλανδία σχετικά με την επιστροφή της συνεισφοράς στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, καθώς άλλες τέσσερις χώρες διεκδικούν ανάλογες συμφωνίες με την Αθήνα. Το διευρυνόμενο πεδίο των αιτημάτων για επιμέρους συμφωνίες υπάρχει κίνδυνος να στερήσει από την Αθήνα τα αναγκαία κεφάλαια, καθώς επιχειρεί να επιτύχει τους δύσκολους στόχους της για την απαλλαγή από το χρέος και τα ελλείμματα. Επιπλέον, μια περαιτέρω καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να φέρει την καταστροφή σε μια ήδη ταραχώδη και εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ελληνική οργή

Αυτό αποτελεί πρόκληση, λέει η Κατερίνα Φραγκάκη. Κρατάει στο χέρι μία ασπρόμαυρη φωτοτυπία του εξωφύλλου του περιοδικού Focus με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2010. Είναι σαφές τι προκαλεί την οργή της: το φωτομοντάζ με το οποίο εμφανίστηκε στα περίπτερα το περιοδικό: το άγαλμα της Αφροδίτη της Μήλου με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο. «Απατεώνες στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είναι ο τίτλος. Μαζί με άλλους έξι Ελληνες η Φραγκάκη κατέθεσε αγωγή για δυσφήμηση και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους. Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες σε αθηναϊκό δικαστήριο. Κατηγορούμενος είναι ο Χέλμουτ Μάρκβορτ, εκδότης του περιοδικού, καθώς και εννέα συνεργάτες του. Οι κατηγορίες επισείουν ώς και διετή ποινή κάθειρξης. Η Κατερίνα Φραγκάκη πάντως δεν πιστεύει ότι θα επιβληθούν ποινές.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Κρίση εμπιστοσύνης

Η κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών και η κατάρρευση των χρηματιστηρίων ήταν αναμενόμενη. H έκθεση των Αμερικανών, οι αντιπαραθέσεις των Ευρωπαίων για τις εγγυήσεις που θα δοθούν προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα και η προειδοποίηση της Μorgan Stanley περί επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης συνέβαλαν σε αυτήν. Ισως, όμως, βασικός παράγοντας του χάους να είναι η αποκάλυψη ότι η ΕΚΤ χορήγησε 500 εκατομμύρια δολάρια σε μία τράπεζα. Μήπως τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να δώσουν δολάρια σε ευρωπαϊκές τράπεζες; Εάν αυτό αληθεύει τότε η υπόσχεση της ΕΚΤ να προσφέρει ρευστότητα στο σύστημα θα δοκιμαστεί. Η κεντρική τράπεζα της Ε.Ε. πολεμά πυρκαγιές σε όλα τα μέτωπα.

DΙΕ WΕLΤ

Ευτυχείς Ευρωπαίοι

Παρά την κρίση χρέους και την ανασφάλεια πάνω από τα 2/3 των Ευρωπαίων είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη ινστιτούτου μελετών του Αμβούργου. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ευτυχείς Δανοί σε ποσοστό 96% και στη δεύτερη θέση φιγουράρουν οι πολίτες χωρών σε κρίση, όπως οι Ελληνες (80%) και οι Ιταλοί (79%). Αντιθέτως, οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως απαισιόδοξος λαός, καθώς ακολουθούν στην τρίτη θέση (61%), αν και σε καλύτερη θέση από τους Πολωνούς (50%) και τους Ρώσους (37%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 68%. Αυτό που ισχύει παντού είναι ότι οι γυναίκες είναι ευτυχέστερες των ανδρών, οι επαρχιώτες ευτυχέστεροι των αστών και τα ζευγάρια ευτυχέστερα από τους μοναχικούς και καλύτερα αμειβόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή