49 χρόνια πρίν στην «Κ»21.VΙΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν στην «Κ»21.VΙΙΙ.1962

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΗΠΑ: Βερολίνον, 20.- Εις την άλλοτε πρωτεύουσαν της Γερμανίας έχει δημιουργηθή από τριών ημερών εκρηκτική κατάστασις, συνεπεία αλλεπαλλήλων αντισοβιετικών αλλά και αντιαμερικανικών διαδηλώσεων κατοίκων του Δυτικού Βερολίνου εξ αφορμής του φόνου υπό των κομμουνιστών αστυνομικών ενός 18ετούς Γερμανού, ο οποίος προσεπάθησε να διαφύγη εις τον δυτικόν τομέα. Νεαροί διαδηλωταί ελιθοβόλησαν και πάλιν σήμερον, διά τρίτην κατά συνέχειαν ημέραν λεωφορεία μεταφέροντα Ρώσους στρατιώτας, οι οποίοι αποτελούν την φρουράν σοβιετικού μνημείου ευρισκομένου εις το Δυτικόν Βερολίνον. Παρεμβάσα η αστυνομία του Δυτικού Βερολίνου συνεπλάκη απόψε με 5.000 διαδηλωτάς, οι οποίοι εβάδιζον προς το τείχος. Επρόκειτο περί της μεγαλυτέρας συρράξεως, που εσημειώθη μέχρι τούδε εις την περιοχήν αυτήν. Ετραυματίσθησαν πέντε αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωταί, οι οποίοι ελιθοβόλουν τους αστυνομικούς, που προσεπάθησαν να τους απωθήσουν. Χθες και προχθές είχον σημειωθή παρόμοια επεισόδια, αλλ’ εις μικροτέραν έκτασιν. Είχον λιθοβοληθή υπό των διαδηλωτών και Αμερικανοί στρατιώται.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΕΙΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΝ: Λονδίνον, 20.- Οι «Τάϊμς», εις ανταπόκρισίν των εκ Βιέννης, γράφουν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Γιάννος Καντάρ, ο οποίος προσφάτως εισήγαγε νέας μετριοπαθεστέρας μεθόδους εις την διακυβέρνησιν της χώρας του, ήδη έλαβε δραστικά μέτρα προς εκκαθάρισιν του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Κόμματος εκ των απομενόντων εισέτι εις αυτό μελών, που ήσαν συνδεδεμένα με το σταλινικόν καθεστώς υπό τον κ. Ράκοζυ. Τοιουτοτρόπως, κατόπιν αποφάσεως της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. διεγράφησαν του κόμματος οι κ.κ. Ματίας Ράκοζυ, εξόριστος σταλινικός ηγέτης ο οποίος, ως πιστεύεται, διαμένει εις την Ρωσίαν, και Ερνόε Γκερόα, ο οποίος διετέλεσε διάδοχος του Ράκοζυ εις την αρχηγίαν του κόμματος. Επίσης, εξεβλήθη του Πολιτικού Γραφείου ο κ. Κάρολι Κις, που διετέλεσεν υπουργός των Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως επί καθεστώτος Ράκοζυ. Διά της αυτής αποφάσεως διεγράφησαν του κόμματος 23 ακόμη προσωπικότητες, αι οποίαι, ως και οι ανωτέρω τρεις, φέρουν την ευθύνην της διεξαγωγής «των πολιτικών δικών εναντίον μελών του κόμματος».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: Λονδίνον, 20.- Ο μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Ελλάδος εις Λονδίνον κ. Σεφεριάδης, ανεχώρησεν επιστρέφων εις Αθήνας. Η εφημερίς «Γκάρντιαν» δημοσιεύει, επί τη αναχωρήσει του, μακροσκελές άρθρον, εις το οποίον αναλύει το ποιητικόν έργον του. (Σημ. «Φ»: Το επόμενο έτος ο Σεφέρης τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή