Γραμματα Αναγνωστων

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος ελέγχει τους δικηγόρους;

Κύριε διευθυντά

Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των δικηγόρων και η εν γένει συμπεριφορά τους στα δικαστήρια, έναντι των συναδέλφων, των πελατών, των αντιδίκων και προς την κοινωνία εν γένει, ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων (Ν.Δ. 3026/ 1954) και από τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει ο κάθε δικηγορικός σύλλογος. Η παράβαση των διατάξεων αυτών αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα του δικηγόρου και συνεπάγεται πειθαρχική ποινή, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια σε περίπτωση ποινικών παραβάσεων των δικηγόρων. Η πειθαρχική ποινή, ιδίως στις ποινικές παραβάσεις, μπορεί να είναι και η προσωρινή ή και η οριστική στέρηση της ιδιότητας του δικηγόρου.

Ο έλεγχος για τα παραπτώματα των δικηγόρων κρίνονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο υπάγεται ο παραβάτης δικηγόρος, όταν το διοικητικό συμβούλιο λάβει γνώση του παραπτώματος ή κατόπιν πειθαρχικής αναφοράς. Είναι όμως αποτελεσματική η λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων για την προστασία της Πολιτείας και των βλαπτομένων από την παράνομη συμπεριφορά του υπαιτίου δικηγόρου;

Στους δικηγορικούς συλλόγους ιδίως των επαρχιακών Πρωτοδικείων, οι δικηγόροι είναι μεταξύ των γνωστοί και ως εκ τούτου είναι δύσκολο στον πειθαρχικό σύμβουλο να αποφασίσει για κάποιο σοβαρό παράπτωμα την προσωρινή ή την οριστική παύση του συναδέλφου του με τον οποίο συναντάται καθημερινά. Οταν ιδίως ο πειθαρχικός σύμβουλος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, οπότε η εκλογή του εξαρτάται και από τις ψήφους του εγκαλουμένου και του περιβάλλοντός του, είναι ακόμη πιο δύσκολο να είναι καταδικαστικός. Ετσι, πολλές περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων δικηγόρων αλλά και ποινικές τους καταδίκες δεν φθάνουν ποτέ στα Πειθαρχικά Συμβούλια ή φθάνουν κάποτε αφού παραγραφούν. Από την άλλη πλευρά, ο πελάτης-μη δικηγόρος αφ’ ενός αγνοεί ποιες ενέργειες του δικηγόρου του ή του δικηγόρου του αντιδίκου του δεν είναι νόμιμες, αλλά και όταν το υποψιαστεί, διστάζει να προβεί σε καταγγελία, φοβούμενος μήπως αντιμετωπίσει μήνυση του εγκαλουμένου για συκοφαντική δυσφήμηση, όπως συμβαίνει συνήθως.

Σήμερα που όλοι μιλούν για διαφθορά σε πολλούς δημόσιους τομείς, σε αρκετές δε περιπτώσεις σκανδάλων εμπλέκονται και δικηγόροι -χωρίς αναφορά ονομάτων χάρις στη νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων- είναι αποτελεσματικά τα Πειθαρχικά Συμβούλια των δικηγόρων (όπως άλλωστε και των δημοσίων υπαλλήλων) με τη σημερινή τους σύνθεση για την προστασία της κοινωνίας και υπάρχει πρόθεση, κυβερνητική ή από πλευράς του δικηγορικού κόσμου, για να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα πριν είναι πολύ αργά;

Γιωργος. Φ. Αποστολιδης – Επίτιμος δικηγόρος

Περικοπές

Κύριε διευθυντά

Περικοπές από το εισόδημα του καθενός έγιναν πολλές. Καταργήθηκαν επιδόματα, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις κ.λπ., και όλα αυτά «οριζοντίως» όπως χαρακτηρίστηκαν. Ετσι ο καθένας βλέποντας να μειώνεται το εισόδημά του επέλεξε μόνος του τον περιορισμό των οικογενειακών του δαπανών στις οποίες μέχρι πρότινος προέβαινε. Αλλος περιόρισε τις δαπάνες ιματισμού ή υπόδησης, άλλος τις δαπάνες διακοπών ή ταξιδίων. Αλλά με το μέτρο της επιβολής φόρου 23% αντί του 13% στην εστίαση κ.λπ., γίνεται ευθεία παρέμβαση στον τρόπο διαβίωσης του Ελληνα, αφού ξέρουμε όλοι ότι το ταβερνάκι, το μεζεδοπωλείο, το σουβλάκι, ο καφές, το μπαράκι για τον Ελληνα είναι τρόπος ζωής.

Μας ζητούν λοιπόν ευθέως ν’ αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ν’ απαρνηθούμε τον παλιό εαυτό μας κι αυτά που ξέραμε, και ίσως αύριο μας ζητήσουν να πάψουμε να σκεφτόμαστε ελληνικά αφού δεν επιτρέπεται να είμαστε «Ελληναράδες».

Κων/νος Στυλιανιδης

Αγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να εκφράσω την απορία και την έκπληξή μου, διότι κάθε φορά που ο κ. Γκρούεφσκι στήνει ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Φιλίππου, σε κάποια πλατεία του σκοπιανού κράτους, όλες οι εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα «διαφημίζουν» με το παραπάνω τα έργα των Σκοπιανών!

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον κόμβο Δίου – Λιτόχωρου στην Πιερία.

Το άγαλμα, που φιλοτέχνησε ο καθηγητής κ. Παλαιολόγος, είναι πανέμορφο, επιβλητικό και έχει ύψος 7 μέτρα. Είναι δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και το βλέπουν πλέον όλοι οι ταξιδιώτες, Ελληνες και ξένοι. Είναι μια αλήθεια. Είναι μια πραγματικότητα. Και η αλήθεια, λέγεται, είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη έννοια.

Η απορία μου είναι γιατί το έθαψαν, σχεδόν όλες, οι εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

Η είδηση για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος είχε κυκλοφορήσει από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Στα αποκαλυπτήρια ήταν όλη η Πιερία και πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα. Γιατί η «Καθημερινή» το έθαψε; Μήπως γιατί ήταν στη Μακεδονία και όχι κάπου αλλού; Μήπως δεν θέλαμε να ενοχλήσουμε τους Σκοπιανούς; Ή μήπως, όπως ανακοινώθηκε επιτόπου κατά τη διάρκεια της τελετής, το άγαλμα ήταν δωρεά του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, προέδρου του ΛΑΟΣ; Μα το κόμμα του ΛΑΟΣ είναι επίσημο κόμμα στην ελληνική Βουλή. Στη Δημοκρατία είπαμε ότι χωράμε όλοι.

Προσωπικά δεν ανήκω στον ΛΑΟΣ. Ούτε βέβαια σε κανένα άλλο κόμμα. Αλλά δεν μπορώ παρά να συγχαρώ ολόψυχα τον κ. Καρατζαφέρη γι’ αυτή την κολοσσιαία προσφορά στην πατρίδα και μάλιστα στον δικό μας δήμο, τον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Ενα τέτοιο έργο, κ. διευθυντά, δεν μπορεί κανείς να το θάψει, όπως δεν θάφτηκε π.χ. το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Αρέσει-δεν αρέσει σε κάποιους, η ουσία είναι ότι το άγαλμα θα μείνει στην αθανασία και θα κουβαλάει μαζί του και το όνομα του Καρατζαφέρη! Ηδη ακούω από σήμερα τους ανθρώπους, εδώ στη Λεπτοκαρυά, να λένε «πάμε να δούμε το άγαλμα του Καρατζαφέρη!».

Δεν μας προσέφεραν τίποτε το αξιόλογο οι υπόλοιποι αρχηγοί ή πρόεδροι των υπολοίπων κομμάτων στη Βουλή, εκτός, βέβαια, από το μερίδιό τους στη σημερινή οικονομική κατάντια της πατρίδος μας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, και θα μου επιτρέψετε να έχω τις αμφιβολίες μου για την πληροφόρηση που έχω από την «Καθημερινή».

Νικος Ματος / Γλυφάδα

Αμείλικτη η Ιστορία

Κύριε διευθυντά

Οδιάσημος Αγγλος συγγραφέας Μπέρναρντ Σω στο γνωστό έργο του «Τα κοινωνικά συστήματα» καταπιάνεται με όλες τις μορφές διακυβέρνησης που έχουν ισχύσει από τα πανάρχαια χρόνια. Καταπιάνεται δηλαδή με όλες τις οικονομικές θεωρίες που έχουν εφαρμοστεί μέχρι και στις μέρες μας. Και αναφορικά με τις αιτίες από τις οποίες προκαλούνται οι διάφορες οικονομικές κρίσεις, γράφει κοντά στα άλλα ότι αυτές (οι κρίσεις) συμβαίνουν κυρίως όταν κάποιος ή κάποιοι λαοί στρέφονται στον παρασιτισμό. Αυτές τις σκέψεις του Σω, που είναι τόσο ουσιαστικές αλλά και τόσο απλές που μπορούν να τις κάνουν και πολλοί αναλφάβητοι άνθρωποι, μόνο οι μεταπολιτευτικοί μας πολιτικοί δεν μπόρεσαν ποτέ για να τις κάμουν. Αυτοί οι κύριοι, που μας έχουν ξεκουφάνει και με τα λογής λογής σκάνδαλά τους, σε όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης, αντί για να δώσουν και μια νέα διάσταση στα πάσης φύσεως παραγωγικά έργα, δημιουργούσαν μόνο νέες και περιττές κρατικές υπηρεσίες για την προσφορά αργομισθιών σε ψηφοφόρους τους. Το λέω απερίφραστα, το λέω χωρίς και την παραμικρή επιφύλαξη ότι οι μεταπολιτευτικοί μας πολιτικοί σε καμιά περίοδο και σε καμιά περίπτωση δεν μας το απέδειξαν, πως διαθέτουν έστω και μια στοιχειώδη αντίληψη περί νοικοκυροσύνης. Και τώρα που οι ξένοι δανειστές μας μας υποδεικνύουν ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για να ανορθωθούμε οικονομικά, μας υποδεικνύουν δηλαδή τα αυτονόητα, αυτοί οι λεβέντες κάνουν μεταξύ τους μια εμετική κοκορομαχία για το ποιοι έφταιξαν περισσότερο γι’ αυτή την οικονομική μας κατολίσθηση. Ντροπή τους γι’ αυτές τις προκλήσεις που μας κάνουν. Ολοι τους έχουν φταίξει. Και γι’ αυτή τη φαύλη πολιτεία τους, η Ιστορία που δεν παραγράφει τίποτα, θα είναι αμείλικτη. Αλλά ποιοι από τους πολιτικάντηδές μας νοιάζονται για την υστεροφημία τους;

Τακης Σουβαλιωτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή