49 χρόνια πρίν…23.VΙΙΙ.1962

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΝΤΕ ΓΚΩΛΛ: Παρίσιοι, 22.- Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Κάρολος ντε Γκώλλ διέφυγεν απόψε ως εκ θαύματος τον θάνατον, όταν άγνωστοι ένοπλοι, επιβαίνοντες αυτοκινήτου κινουμένου με μεγάλην ταχύτητα έβαλον τρις διά πολυβόλου κατά του αυτοκινήτου, του οποίου επέβαινεν ούτος. Σχετική ανακοίνωσις του γαλλικού υπουργείου των Εσωτερικών αναφέρει ότι μία των σφαιρών του πολυβόλου, διαμετρήματος 38 χιλιοστών, έπληξε δύο ελαστικά του προεδρικού αυτοκινήτου, του οποίου επέβαινον πλην του στρατηγού ντε Γκώλλ, η σύζυγός του και ο γαμβρός των, συνταγματάρχης Αλλαίν ντε Μπουσσιέ. Το προεδρικόν όχημα (φωτογραφία), μία μαύρη λιμουζίνα, κατηυθύνετο εις το στρατιωτικόν αεροδρόμιον της Βιλλακουμπλέ, κείμενον εις μικράν απόστασιν νοτιοδυτικώς των Παρισίων. [Σημ. «Φ»: Ηγέτης των επιδόξων δολοφόνων ήταν ο συνταγματάρχης της Αεροπορίας Ζαν – Μαρί Μπαστιέν – Τιρύ, ο οποίος κατεδικάσθη εις θάνατον και εξετελέσθη διά τυφεκισμού  στις 11 Μαρτίου 1963.)

ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Βιέννη, 22.- Εγκυροι διπλωματικαί πηγαί εδήλουν σήμερον ενταύθα ότι συνετρίβη συνωμοσία αποβλέπουσα εις την ανατροπήν του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κ. Γιάνος Κάνταρ. Εις την συνωμοσίαν αυτήν, της οποίας ηγήθη, ως λέγεται, ο υφυπουργός των Εσωτερικών Ανταλ Μπάρτος, μετέσχον 30 έως 50 στελέχη. Λέγεται επίσης ότι μεταξύ αυτών είναι και ο Λάγιος Τοθ, αρχηγός του γενικού επιτελείου. Μεταξύ εκείνων οι οποίοι συνελήφθησαν ή τελούν εισέτι υπό περιορισμόν εις τας οικίας των περιλαμβάνονται ο υφυπουργός της Αμύνης Κάρολυ Ιντάπσι και ο συνταγματάρχης Λαμπ, γραμματεύς της στρατιωτικής κομματικής οργανώσεως. Προστίθεται ότι πολλοί εκ των ηγηθέντων της συνωμοσίας απώλεσαν τας θέσεις των και ήδη απασχολούνται ως απλοί εργάται εις διάφορα εργοστάσια. Επίσης, ότι απηλλάγησαν των καθηκόντων των ή συνελήφθησαν στρατηγοί τινες, ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί και στελέχη του κόμματος. […] Αι αυταί πηγαί πιστεύουν ότι οι συνωμόται συνειργάζοντο επίσης με τον (διαμένοντα εις Ρωσίαν) Ματίας Ράκοζυ (φωτογραφία), αρχηγόν του ουγγρικού κομμουνιστικού κόμματος επί Στάλιν. Την παρελθούσαν Κυριακήν ανηγγέλθη ότι ο Ράκοζυ και 22 άλλα κομματικά στελέχη διεγράφησαν από το κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή