Εμμονή στο τελετουργικό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι ο τέλειος αναχρονισμός. Αν φέτος δε διανθιστεί με ολίγο PowerPoint και καμία αγγλικούρα, το κοινό δικαίως θα περιμένει να πεταχτεί από κάποια γωνία του Βελλιδείου ο Γιώργος Κατσιφάρας, α λα μπρατσέτα με τη Δήμητρα Λιάνη, υπό τους ήχους της «Κάρμινα Μπουράνα» και τους κλακαδόρους να κάνουν πλονζόν για να σφίξουν το χέρι του «Προέδρου» (με Π κεφαλαίο, όπως Θεός). Ελεος, ας τελειώνουμε πια με αυτήν τη δαπανηρή φιέστα, που ούτως ή άλλως δεν συνάδει με την πολιτική κουλτούρα και αισθητική άποψη του Γ. Παπανδρέου και του επιτελείου του.

Η διαρροή ότι ο πρωθυπουργός μάλλον δεν θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη ομιλία χαιρετίστηκε από πολύ κόσμο. Θεωρητικά, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο αποτελεί ένα σχεδιάγραμμα εξαγγελιών. Τι ακριβώς να εξαγγείλει το φετινό φθινόπωρο ο κ. Παπανδρέου; Οτι σε λίγες μέρες θα φτάσουν οι φάκελοι με την έκτακτη εισφορά; Μπορούμε και να τις στερηθούμε τέτοιες ανακοινώσεις. Τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας που θα προωθήσει την ανάπτυξη κατά τα πρότυπα της γερμανικής KfW, όπως είχε γραφτεί πρόσφατα; Ούτε αυτή η δέσμευση όμως θα είχε μαζική απήχηση στον κόσμο. Σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, δύσκολα μπορεί να πειστεί ο μέσος πολίτης ότι έρχονται επενδυτές και νέο σχέδιο Μάρσαλ να σώσουν την κατάσταση…

«Κιότεψε», έσπευσε να διαγνώσει η αντιπολίτευση, που έχει αναγάγει σε μανιέρα τη στείρα καταγγελία, σε μια εποχή που η «πόλωση για την πόλωση» ελάχιστους πείθει. Οι συνδικαλιστικοί φορείς απεφάνθησαν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις κινητοποιήσεις τους, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς βρήκαν ευκαιρία να διατρανώσουν συμπλέγματα κατωτερότητας («Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» και λοιπούς τίτλους εκπομπών της ΥΕΝΕΔ). Ορισμένοι τέλος απέδωσαν τη δημοσιοποίηση της πρωθυπουργικής αναδίπλωσης σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η αντίδραση της κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο ματαίωσης της ομιλίας στο Βελλίδειο – και στη συνέχεια να ληφθεί η τελική απόφαση.

Προς τι αλήθεια τόση συζήτηση για το τελετουργικό τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο χείλος της χρεοκοπίας; Οι Ελληνες λατρεύουν με παγανιστικό πάθος την τελετουργία και απεύχονται τη διατάραξη των συνηθειών τους. Η εμμονή σε σύγχρονες «χοές και σπονδές» χρήζει ψυχανάλυσης. Εκτός αν, όπως γράφτηκε από κακεντρεχείς αναλυτές, μέριμνα όλων είναι να μην πληγούν τα μπουζουξίδικα της συμπρωτεύουσας, τα οποία παραδοσιακά «κάνουν χρυσές δουλειές» στη διάρκεια της ΔΕΘ. Αν πάντως μπει κανείς στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ και κάνει κλικ στο link «Πολιτιστικές εκδηλώσεις», πρώτο πρώτο φιγουράρει το «Φεστιβάλ Τραγουδιού». Οι developers του site είναι προφανώς επηρεασμένοι από τη θρυλική ερμηνεία του Ευάγγελου Γιαννόπουλου περί «πολιτιστικών κέντρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή