49 χρόνια πρίν…26.VΙΙΙ.1962

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΕΡ ΧΑΛΛΣΤΑΪΝ: Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΚ κ. Χαλστάιν, επ’ ευκαιρία της επικυρώσεως της Συμφωνίας Συνδέσεως της Ελλάδος μετά της ΕΟΚ, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργόν κ. Κωνσταντίνον Καραμανλήν το εξής μήνυμα: «Επί τη ευκαιρία της σημερινής ανταλλαγής των εγγράφων επικυρώσεως της Συμφωνίας Συνδέσεως μεταξύ Ελλάδος και ΕΟΚ, απευθύνω εις την υμετέραν εξοχότητα τους καλύτερους χαιρετισμούς μου. Αποτελεί διά τους συναδέλφους μου της Επιτροπής και δι’ εμέ ιδιαιτέραν χαράν το να δυνάμεθα να χαιρετίσωμεν τώρα την Ελλάδα ως χώραν συνδεδεμένην πλέον με την ΕΟΚ και ότι ούτω δίδεται έκφρασις αρμόζουσα εις τας πολιτικάς διαμορφώσεις του αιώνος μας, εις την προαιωνίαν συμμετοχήν της Ελλάδος εις την Ευρώπην και εις την παιδείαν και τον πολιτισμόν της Δύσεως. Είμαι στερρώς πεπεισμένος ότι η Σύνδεσις αύτη έχει μεγάλην οικονομικήν και πολιτικήν σημασίαν διά τα δύο μέρη και ότι θα συμβάλη ουσιωδώς εις την ευημερίαν της Ελλάδος. Χαίρω διότι η Συμφωνία θα τεθή τώρα πλέον εν ισχύι συντόμως και αποβλέπω μετά μεγάλων ελπίδων εις την μελλοντικήν συνεργασίαν μεταξύ της χώρας σας και της Κοινότητος».

ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Εις το ανωτέρω μήνυμα ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής απήντησεν ως ακολούθως: «Ευχαριστώ θερμώς διά το μήνυμά σας, το οποίον μου δίδει την ευκαιρίαν να διαδηλώσω άπαξ έτι την μεγάλην σημασίαν, την οποίαν, τόσον η Κυβέρνησίς μου, όσον και ο ελληνικός λαός αποδίδουν εις την εγκαινιαζομένην σήμερον Σύνδεσιν της Ελλάδος με την ΕΟΚ. Διότι πλην της πανηγυρικής επιβεβαιώσεως των στενών πολιτικών, πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών της χώρας μου με τας χώρας της Κοινότητος, ανοίγεται σήμερον ευρύτατος ο ορίζων της οικονομικής συνεργασίας, η οποία διά της ανυψώσεως του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού θα συντελέση ασφαλώς εις τον γενικώτερον σκοπόν της εδραιώσεως της ειρήνης με βάσιν την σταθερότητα και την ευημερίαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή